MotoNews.pl
11 Jak odtworzyć chrom (?) na atrapie? (41099/12)

Jak odtworzyć chrom (?) na atrapie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś ma sprawdzony sposób jak przywrócić blask mojej atrapie. Jest ona już nieco zniszczona a chciałbym żeby się lśniła jak nowa. I nie mam pomysłu. Nie wiem czy da się to pochromować bo jest ona ze ZnAlu (chyba tak się to pisze???) i nie potrafię sobie wyobrazić jak by to miało wyglądać z punktu widzenia metalurgii (może ktoś jest bieglejszy w tym temacie).
Myślałem również o jakimś lakierze imitującym chrom (tak chyba było oryginalnie) ale potrzebuję jakichś podpowiedzi: jaki lakier byłby najlepszy, jak jest z jego trwałością i wszystko na ten temat.
Słyszałem że na Ukrainie można dostać nowe atrapy do 2101 ale są one z plastiku co mnie trochę odrzuca bo co metal to metal. Być może jednak się skuszę wiec tu pytanie do posiadaczy 2103, 2106 i 2107 jaką macie opinię na temat niby chromowanych przednich atrap z plastiku.
Andrzej

Ja dzisiaj skasowałem swoją atrape a była w stanie idealnym-już zamówiłem nowa ale bedzie chyba z plastiku za 80zł-lakieru nie polecam-nie daje takiego efektu jak chrom-wiem bo kupiłem taki lakier akrylowy (chrom) i totalnie sie nie sprawdził.....
Kiedyś Adasco pisał ze nie poleca polskich atrap bo szybko sie sypia-ruskie są podobno o niebo lepsze......ja dopiero sie przekonam.
Do czyszczenia chromu bardzo dobry jest dowolny srodek do czyszczenia kibli, zlewu itd. doskonale usuwa naleciałości
dodatkowo używam mleczka woskującego "totalny połysk" który daje super efekt.
pozdrawiam

Cytat:
2004-03-03 15:57:12, zax pisze:
Ja dzisiaj skasowałem swoją atrape a była w stanie idealnym-już zamówiłem nowa ale bedzie chyba z plastiku za 80zł-lakieru nie polecam-nie daje takiego efektu jak chrom-wiem bo kupiłem taki lakier akrylowy (chrom) i totalnie sie nie sprawdził.....
Kiedyś Adasco pisał ze nie poleca polskich atrap bo szybko sie sypia-ruskie są podobno o niebo lepsze......ja dopiero sie przekonam.
Do czyszczenia chromu bardzo dobry jest dowolny srodek do czyszczenia kibli, zlewu itd. doskonale usuwa naleciałości
dodatkowo używam mleczka woskującego "totalny połysk" który daje super efekt.
pozdrawiam

Zax, ja najchętniej też bym przeczyścił ją i przepolerował, niestety jest w takim stanie że niezbędne jest jej wypiaskowanie. A co do tego lakieru to dlaczego się nie sprawdził? Odpadał czy po prostu nie wyglądał tak ładnie jak chrom.

Witam
te plastikowe z 2107 spisują się dosyć dobrze, dają się czyscić myc, polerowac, do ....pierwszego pękniecia, ale jesli szybko skleić, to chrom nie odłazi.

Cytat:
2004-03-03 16:13:16, andrzej_krakow pisze:
A co do tego lakieru to dlaczego się nie sprawdził? Odpadał czy po prostu nie wyglądał tak ładnie jak chrom.

odpadać nie odpadał ale naprawde daleko mu do oryginału-niby ładnie wygląda ale to nie to samo-widać ze to lakierja byłem bardzo niezadowolony

kiedys probowalem "pochromowac" lakierem widelec rowerowy. Mimo staran, polusku nie uzyskalem. Wyszedl naprawde ladnie, ale przybral kolor spotykany w handlu pod nazwa "tytan". Polysk byl, ae taki, jak z kazdego zwyklego lakieru. Msle, ze wynikalo to z
-braku umiejetnosci wystarczajacych
-ograniczen technicznych sprayu.

a atrapa: obecnie SZUKAM, ale ruskiej. (to ogloszenie )
Sportuje: mam WLOSKA i uwazam ,ze jest do pipla.
raz: gorna listwa nie do konca pasuje do maski (albo ja mam jakis samochod wybrakowany)
a dwa: chrom nie tyle oblazi, co czernieje - w rekacji z sola drogowa. Obejrzalem pod lupa. To nie zlazlo (powierzchnia wciaz gladka) ale sczernialo, bezpowrotnie hcyba, po polerowanie nie pomaga. W akcie desperacji i papieru sciernego probowalem. W dodatku w porownaniu z ruska sam plastik jest bardziej miekki i tandetniejszy.

a wracajac do tematu: nie polecam cif'ow i innych domowych srodkow, jesli atrapa nie puchnie (nie ma wstajacych "zabkow" rdzy)
A jesli sa, to tez wskazana ostroznosc.

w norauto widzialem srodek lekko scierny do chromu i mozna tym poprobowac. Ew. popytaj u jubilerow - kiedys takim srodkiem pieknie doczyscilem mosiezny zyrandol - moze i do chromu cos maja.... Pasta TEMPO tez mozesz sporbowac (ze 7 zeta chyba) - ja wlasnie jej uzywam.

jesli nowa powloka - to tylko galwaniczna. poszukaj w panoramie firm. To nie jest drogie.
kiedys kumpel robil zderzaki do malucha i dal ze 150 zeta. A wyszly jak nowe i takiez sa do tej pory...

Cytat:
2004-03-03 17:33:33, adasco pisze:
jesli nowa powloka - to tylko galwaniczna. poszukaj w panoramie firm. To nie jest drogie.
kiedys kumpel robil zderzaki do malucha i dal ze 150 zeta. A wyszly jak nowe i takiez sa do tej pory...

Chętnie, ale jak ktoś mi powie gdzie i jak nakładają galwaniczne powłoki na znal - bo żadna mi znana technika tu nie ma zastosowania - ale w końcu nie jestem metalurgiem.

masz możliwość użyć jeszcze fantachromu lub metalizowania

www.metalizowanie.pl
www.fantachrom.pl

Wszystko można chromować, są nawet kleje , które uzupełniają wżery i potem chwytają powłokę galwaniczną. Z tego co wiem nie ma problemu z chromowaniem znalu, ale najpierw trzeba nakładać warstwę miedzi, polerować i dopiero wtedy chromować.
W "Automobiliście" ogłaszają się zakłady obsługujące fanatyków starej motoryzacji , próbuj tam!

ciekawa sprawa ten fantachrom.... gdyby nie koszty... kurcze, ja lubie blyskotki... ciekawe, ileby kosztowalo spryskanie tym lady... oczywiscie na niebiesko!

O ile pamietam to jest to koszt rzedu kilkunastu tysiecy zlotych.

Cytat:
2004-03-04 15:16:13, soop pisze:
O ile pamietam to jest to koszt rzedu kilkunastu tysiecy zlotych.

to sobie chyba daruje... zreszta lakierowalem niecaly rok temu.... i tak nawet mi sie moj akryl podoba, jak patrze na ceny, to nawet bardzo.

Dzisiaj dostałem nowa atrape-ale tandeta nie równa sie z oryginałem-zapłaciłem 88zł za plastik chromowany jakims lakierem-sprawdziłem ze oryginalny pokryty jest cieniutką blaszka chromowana-a tu podróbka lakierowana-jest mi przykro bo zamiennik nie równa sie mojej starej atrapie-od dzisiaj zaczynam szukac po szrotach atrapy
pozdrawiam

Cytat:
2004-03-11 19:16:21, zax pisze:
Dzisiaj dostałem nowa atrape-ale tandeta

Czy po raz kolejny dała o sobie znać jakość części z taniego internetowego sklepu?

Cytat:
2004-03-11 19:16:21, zax pisze:
ale tandeta nie równa sie z oryginałem-zapłaciłem 88zł za plastik chromowany jakims lakierem-

kupiles ten sam szyt co ja. To gowno jest chyba WLOSKIE!!!
i gowniane jak wloskie buty.
mnie juz oblazi (po niecalym roku). Tez szukam ruskiej, ale nowej.

pociesze Cie Zaxiu, zes dal tanio. Ja za to gowno dalem cos kolo 130-150 zeta (nie pomne dokladnie)

U mnie tez jest nieoryginalna atrapa. Ale wymieniana była po stłuczce gdzieś w 96 roku. Jakość nie jest za rewelacyjna, ale dopiero po tej zimie zaczeło z niej coś odłazić, ale dobrze ze w niewidocznym miejscu.

Moja niby ładnie wygląda ale podejrzewam ze nie wytrzyma nawet 6 miesiecy-uwazam ja za przejsciową-nie spoczne jak nie znajde porządnej oryginalnej-a brat mi zawsze powtarzał: pamietaj tylko nie przód,bok,tył,góra, ale tylko nie przód......
no i doigrałem sie- moja wina ale jak iwdze sejczento to

Oto co zostało z mojej pieknej atrapy-buuuuu nie moge jej przezyć

musze koniecznie poprobowac cos z tym chromem...
jak cos wymysle i wyprobuje - zapodam tutaj.

A moze ktoś kupi napylarkę próżniową (jest na Allegro za 9000zł) i pokryjemy na nowo wszystkie atrapy w klubie