Złamałem kluczyk w stacyjce!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nareszcie dzisiaj przywiozłem moją "rajdówkę"...Wypakowałem wszystkie graty i po 3-miesięcznej przerwie chciałem odpalić moją Ładę! Jakoś nie za bardzo pasował mi klucz do stacyjki, zresztą pozostałe klucze (drzwi) nie są lepsze...Po włożeniu klucza do stacyjki, przekręcam go i co widzę...główka klucza została mi w ręce !!! Musiałem rozbroić stacyjkę i teraz zapalam śrubokrętem! Z blokadą już sobie poradziłem ale nie wiem jak zdemontować całą stacyjkę (jakoś nie chce wyjść, chociaż już niewiele z niej zostało). Dlatego poszukuję stacyjki oraz zamków do drzwi.

Od jutra zabieram się za rozbiórkę mojej Łady! Rozbieram ją do części pierwszych! Zostawię tylko silnik w całości (narazie) bo nie zdecydowałem jeszcze co z nim będzie. Zabieram się za: blacharkę, wnętrze oraz zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy. Przeglądnę jutro też wszystkie skrzynki z częściami zapasowymi...mam silnik 1600 rajdowy do remontu i być może będę chciał go sprzedać, trochę amortyzatorów, sprężyn itp....Mam nawet okolcowane opony ale chyba w tym roku już na nich nie pojeżdżę.

Będę robił foto na bieżąco, więc jeśli ktoś chciałby zobaczyć to mogę przesłać. Pozdrawiam!

Jeśli się nie mylę to chyba na allegro widziałem ostatnio stacyjkę nową na sprzedaż. A tak przy okazji czy to Twój sprzęt jest na sprzedaż na hodze??

Tak, wystawiłem ją na Hogę, bo mam trochę więcej kasy i chciałem wziąć tę rajdową Samarę z Krakowa, którą można zobaczyć na fotkach klubowych...ale popyt na takie rajdówki jest słaby więc zabieram się za remont 2105!

Wyjmowałem już stacyjkę i z tego co pamiętam też się strasznie spociłem. Tam jest więcej trzymających ją wkrętów niż się wydaje... Chyba trzy. No i jeżeli blokada jest wysunięta to nie da się stacyjki wyjąć.

A jak będziesz kupował stacyjkę to sprawdź ile ma styków. Ja mam nową z 8 stykami na zbyciu, bo kostkę przy stacyjce mam w moim aucie chyba 6 stykową i nie dało się podłączyć.

[ wiadomość edytowana przez: Grzegorz2107 dnia 2004-03-07 23:49:10 ]

Mirek: oki bierz sie za remont i nie kupuj Samary, bo nie ma jak RWD...

U mnie stacyjke trzymala z boku jedna srubka. Po przekreceniu kluczyka w pewna pozycje, blokada sie cofa i mozna ja wyjac. Moze u Ciebie jakis inny patent

Ale nie przejmuj sie...ja tez zlamalem chyba ze 2 kluczyki.

Kiedys tez zlamalem kluczyk tesciowi w corolli. Juz taki jestem zdolny po prostu.

[ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2004-03-08 08:08:03 ]

Standardowo sa 3 srubki.I tak jak pisze Soop trzeba przekrecic kluczyk zeby bokada sie schowala bo inaczej nie wyjmiesz.Tylko nie za bardzo pamietam w jaka pozycje trzeba go przekrecic.

Na wegierskiej kiedys byla calkiem spora kolekcja zlamanych kluczykow stacyjki, i peknietych.
Ba, byl tam rowniez moj pekniety kluczyk!
Ale pozniej cos im server padl i juz nie ma- chyba ze wrocili znowu.
Tak czy tak, poprzegladajcie swoje kluczyki od stacyjek, bo to dosc popularna sprawa!

Witam.
Tak to sie zlozylo ze dzisiaj zlamalem swoj pekniety kluczyk. Kluczyk zostal sobie w stacyjce i robta co chceta.
Jak narazie zrobilem odpal na kable i zalatwilem blokade przy pomocy srubokreta i mlotka ale...
Powiedzcie mi jak wyjac stacyjke w 2107??
Srubki juz wykrecilem, blokada nie trzyma, stacyjka wychodzi tak do polowy i dalej nie chce. Cos ja trzyma.
Wykrecilem dwie srubki (po lewej i na dole). Jest tam cos jeszcze??

Pozdro.

Cytat:
2005-01-28 20:28:31, _Vincenzo_ pisze:
Witam. Tak to sie zlozylo ze dzisiaj zlamalem swoj pekniety kluczyk. Kluczyk zostal sobie w stacyjce i robta co chceta. Jak narazie zrobilem odpal na kable i zalatwilem blokade przy pomocy srubokreta i mlotka ale... Powiedzcie mi jak wyjac stacyjke w 2107?? Srubki juz wykrecilem, blokada nie trzyma, stacyjka wychodzi tak do polowy i dalej nie chce. Cos ja trzyma. Wykrecilem dwie srubki (po lewej i na dole). Jest tam cos jeszcze?? Pozdro.

Trzecia śrubka? Sam kiedyś wyciągałem stacyjkę przez dwie chyba godziny , ale zapomniałem gdzie był haczyk

a probowales wyjac? Ja poldziawie zlamalem i wyjalem wydlubujac dwoma iglami....

Od spodu jest wstawiona taka metalowa obraczka. To dziala jak klin. Nie potrafie tego opisac.. takie cos jak sie zaklada na oslone lozyska ( jest to cos wsadzone przy samej krawedzi zapobiega wybadnieciu). Bedzie to widac jak wlozysz glowe pod kierownice i zaswiecisz w miejsce gdzie sama stacyjka sie styka z blacha w ktora jest wmontowna...
Nie potrafie lepiej opisac.. moze ktos pomoze...

Cytat:
2005-01-28 21:49:41, adasco pisze:
a probowales wyjac? Ja poldziawie zlamalem i wyjalem wydlubujac dwoma iglami....

Hmm... Ja go tam osobiscie wcisnalem do oporu bo myslalem ze krecic sie bedzie dalo. Nie da sie.
Wyjecie tez nic nie da bo mialem tylko jeden kluczyk

Cytat:
2005-01-28 21:51:48, 1Bobo pisze:
Od spodu jest wstawiona taka metalowa obraczka. To dziala jak klin. Nie potrafie tego opisac.. takie cos jak sie zaklada na oslone lozyska ( jest to cos wsadzone przy samej krawedzi zapobiega wybadnieciu). Bedzie to widac jak wlozysz glowe pod kierownice i zaswiecisz w miejsce gdzie sama stacyjka sie styka z blacha w ktora jest wmontowna... Nie potrafie lepiej opisac.. moze ktos pomoze...

OKI zobacze jutro. Dzieki za pomoc.

jak cos moge zalaTWIC CI STACYJKE ZA GROSZE OD 2106

[ wiadomość edytowana przez: bieszczadnik dnia 2005-01-29 11:04:00 ]

Cytat:
2005-01-28 23:44:20, _Vincenzo_ pisze:
Hmm... Ja go tam osobiscie wcisnalem do oporu bo myslalem ze krecic sie bedzie dalo. Nie da sie.
Wyjecie tez nic nie da bo mialem tylko jeden kluczyk

no to wyjmij i idz do człenia niech ci dorobi proste

Cytat:
2005-01-29 11:35:27, arsen pisze:
no to wyjmij i idz do człenia niech ci dorobi proste

Ooo to juz niemozliwe
Po tym co ta stacyjka przezyla wczoraj jak ja probowalem wyjac i juz mi nerwa skoczyla to jest tylko do wywalenia

Bieszczadnik zgadamy sie bo z tego co wiem to powinna pasowac do 2107.

Zlamane kluczyki to czesty przypadek lady.
Na zsiguli.hu kiedys czytalem o tym, czesto gesto najpierw kluczyk jest pekniety, rozdwaja sie, i rozpolawia
I tak, kiedys tez goscilo tam zdjatko mojego kluczyka, ktory wlasnie byl pekniety i praiwe go ukrecilem.

Wymienilem na zapasowy i jest OK.

Kiedys ktos nalewal z 2104 poobklejanej i chyba z pomaranczowym kogutem na dachu - a to byl wegierski awaryjny "otwieracz" lad - odpalacz chyba tez przy znalanym kluczyku.

Noo i juz po problemie :]
Stacyjka wyjeta i za chwile pojdzie na smietnik bo tylko tam sie teraz nadaje heheheh
Narzedzia przydatne do wyjmowania: mlotek, duuzy srubokret, maly srubokret, kombinerki, przecinak i oczywiscie wiertara z kompletem wiertel
Co ciekawe nawet przy calkowicie rozwalonej stacyjce (zostal tylko korpus) blokada dalej robila problemy i to z jej powodu nie dalo sie wyjac stacyjki

he he he Musze i ja uwazac bo nie mam takiego osprzetu do demontarzu stacyjki

Cytat:
_Vincenzo_ Wysłany: 2005-01-30 17:13:59

Narzedzia przydatne do wyjmowania: mlotek, duuzy srubokret, maly srubokret, kombinerki, przecinak i oczywiscie wiertara z kompletem wiertel

UWARZAJCIE I WY

tez sie meczylem ze stacyjka jak nie mialem styku w pozycji zaplon....ale z wysiągnieciem stacujki nie mialem problemow...po odkreceniu srobki z lewej strony stacyjki trzebo w dziurke (jest dalej za dziuro po srobce) wcisnac cos cienkiego, ale twardego(uzylem szydelka mamy) nacisnac to cos i posiagnac stacyjke - wyjdzie bez problemu...