MotoNews.pl

Kierownica do klasyka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wszystkim niezadowolonym z wyrobu oryginalnego można zaproponować zamianę na kierownice od cinquecento sporting. Rozmawiałem dziś z facetem ze skorpiona i twierdził, że miał taką zamontowaną i pasuje bez żadnych przeróbek. Ma ktoś kontakty z właścicielami fiata 500 sporting??? Jak taka kierownica w ogóle wygląda?

wyglada fajnie, ale moze ciezko sie kierowac potem.
a do klasyki pasuje chyba wszystko co fiaciane. Na flumarku gosc sprzedawal kierownik od alfy i zapewnial, ze do 07 pasuje Niestety, za duzo za nia chcial, zebym sprawzal. A naba do 07 kosztuje ok. 100 zl. i mozna do niej zalozyc np. momo racing...
w sumie to przydaloby sie kierwnik zmienic....

co do tego pasowania wszystkiego od fiata (jeśli chodzi o kierownice) to chyba nie koniecznie bo lada ma gruby wieloklin który występował w starych maluchach a już w nowszych był drobny i całej reszcie fiatów zresztą również jest drobny ale dokładnie to jeszcze sprawdzę może jutro w pracy to jeszcze dm znać

DOBRY: dlatego napisalem "chyba" - po prostu od paru osob to slyszalem.
moze jeszcze starsze fiaty czy alfy lub inne tam lancie mialy taki wieloklin jak lada, a nowswze modele maja drobny.... mowimy o latach 70-tych... bo nie sadze, zeby w trakcie 30-letniej produkcji akurat koncowke kolumny w ladach modyfikowano.... ta kierownica ktora ogladalem byla od modelu alfasud. a to to stare....

Witam
od starszych Fiatów, Alf, Lancii na bank pasowały, sam miałem załozoną jeszce kombiaku kiere od Lancii, (zobaczcie zdjęcie w awatarze), ale w 2107 wolę oryginał

Adaś nie unoś się za mocno bo też nie jestem na 100% pewien a napisałeś że prawie wszystko i niektórzy mogli to zrozumieć że z nowych modeli również i wtedy mieli by niepotrzebny problem a i tak postaram się to jakoś na dniach sprawdzić żeby na 100% określić

Dobry, ja sie nie unosze.... potwierdzilem tylko, ze NIE jestem PEWIEN... aczkolwiek Mirek to potwierdzil, wiec z tymi starszymi wlochami cos na rzeczy byc musi....
a zreszta - kto by chcial zakladac do lady kierownice z poducha od pandy????
za to te stare.... skora i metal.... kiedys to robili Samochody, nie to co teraz te komputery.....

Witam,
jeśli chodzi o nowsze Fiaty to też ostatnio zgłupiałem, chciałem kupić w Norauto nabę do nowej sportowej kierownicy, nie było na pólkach konkretnie od Łady, więc chciałęm znaleźć od innego auta, znalazłem jakieś fiatowe, ale trochę dziwnie wyglądały, ale nie jestem pewniem czy to były faktycznie od tych aut, bo na półkach były resztki towaru i bardzo wymieszane, a pracownik w sklepie wykazał się kompletną ignorancją i głupotą godną legalnej blondynki , więc na zlot moja Ładzia pojechała z z ŁADnie naprawionym oryginałem

Z tymi fiatowskimi kierami to rzeczywiście coś się mocno w ostatnich latach pozmieniało, bo kierownica od cinquecento sporting ma pasować , a od seicento już nie...

Nie wiem czy pamiętacie kierownice w mojej ładzie - ale pasuje od strzału to stary model Monte carlo. Jest tylko jeden feler - mam małą średnice i żeby swobodnie nia operowac - trzeba obciąć ( niestety) końcówki dźwigienek z przełacznika zespolonego - w przefiwnym wypadku - przy skręcaniu zachacza się o nie rękami i przypadkowo właczają się kierunki wycieraczki lub długie światła
No i jeszcze jeden problem - cięzko się kręci na prakingu
Ale daję sobie rade bez problemów - a co najwazniejsze- podeszła od strzału
Paweł

Witam
Nabyłem dzisiaj w Norauto nabę do swojej nowej 3 ramieniej kierownicy , przejrzałem kilka nab, i już się upewniłem, nowsze fiaty mają z pewnością inny wieloklin, gęstszy, podobny nieco do tego z VW, więc kierownice z nowychj Fiatów i ALF z pewnością nie pasują do naszych autek!!

Witam mam pytanko potrzebuje własnie zakupic nabe do łady samary bo kierownice juz mam gdzie taka mogę dostać ? no i po rozsądnej cenie oczywiście prosze o pomoc i pozdrawiam

naby do Samary swego czasu były w Norauto -> popytaj Chia bo on chyba taką kupił

Witam
Ja kupiłem w Norauto, na wyprzdazy, jak naba do Fiat 126, 127 tec, nie wiem jaki jest wieloklin w samarze, czy taki jak do klasyka czy inny?. uwaga jak juz pisałem wczesniej nowe fiaty maja inny wieloklin!!

W Samarze chyba też jest inna jak w klasyku...

mam ptanko a ile kosztowała ta naba bo nie wiem czy sie opłaca kupować

Witam
normalnie naby kosztuja w Norauto jak leci po 89 zeta,
ja kupiłem z przeceny za 50

Powiem wam że udało mi się sałatwić od brata orginalną kierownice sportową do łady samary jest extra w najbliszym poście wyśle fotke. Jest o wiele mniejsza i o wiele lepiej sie prowadzi ładziawka. Jest bardziej czuła na ruch kierownika po prostu baja. A i jeszcze jedno ma "co nie spotykane" klakson.
Extra trzyma się w rękach świetnie leży.
Pozdrowionka

Polecam orginalną sportową do klasyka. Kupiłem taką u Polena i bardzo ją sobie chwalę. Jest mniejsza, ale kręci się nią łatwiej, świetnie leży w ręce,bardzo ładnie wygląda. DGdy po raz pierwszy przekręciłem ją do oporu, byłem bardzo zdziwiony że "to już"... Myślałem, że zrobiłem dopiero pół obrotu... Koledzy, którzy jeździli moim autkiem również byli pod dużym wrażeniem - szczególnie ci, którzy wcześniej jeździli ze starą kierownicą... Tylko nie zapomnij przed założeniem przesmarować jej...

w mojej ladzie jest taka kiera