Witam!
Mam w ostatnich dniach podobny problem Toyota Carina E 1,6 1996/97. Po tygodniu dosyć dobrze poznałem temat i zdecydowanie potrafie troche podpowiedzieć i albo jeszcze bardziej zamieszać w głowie

. Na instalację raczej się zdecydowałem - IV gen. Ale tu właśnie zaczynają sie schody. Jak instalujemy II gen. to mówimy "montuj szefie najlepszą żeby tylko dobrze chodziła

"; przy IV zaczyna się oszczędzać. I jak tu znaleźć złoty środek, a raczej złoty system wtrysku sekwencyjnego skoro każda firma pisze że jej jest najlepszy.
Na początku napaliłem sie na OMVL DREAM XXI bo mają dobrą ścieme (reklame) - otwarcie mówią, że to instalka za rozsądne kwotę i tu chciałem odpowiedzieć na pytanko:
"w argazie chca zalozyc DREAM XXI za 4200pln.
warto ta? i czy to dobra cena za nia?",
mianowicie niewarto bo mi proponują tą instalkę za 3800 (promocja) i warsztat sprawia wrażenie kompetentnego - prawdopodobnie tam bede zakładał.
I tu bedzie długi wywód na teamt Dream XXI
-powyższy warsztat odradza mi instalacje OMVL XXI Dream (a ja troche sie na nią nastawiłem) i polecają np. zavoli, bo "listwa wtryskiwaczy omvl'a moze byc troche za wolna w działaniu i silnik moze miec nie rowną prace na biegu jalowym".
-inny znowu twierdzi, że "to nie listwa jest za wolna, tylko centrala sterująca. OMVL jest wystarczający do aut z euro2, czyli z jedną sondą lambda, prawdobodobnie toyota 1996 r. jest w euro2 i wystarczy OMVL ".
-własciciel hondy civic z omvl-em napisał na forum "czas wtrysku gazu w mojej Hondzie oscyluje w granicach 2,5ms. Z tego co się dowiedziałem Dream XXI nie skalibruje się automatycznie gdy czas wtrysku benzyny jest mniejszy niż 3ms". "Zmiana dysz wtrysku gazu z 2,5mm na 2mm poprawiła sytuację", ale nadal nie jest on w pełni zadowolony "Mianowicie cały czas autem szarpie, gdy obroty spadną do około 2000 nawet po lekkim dodaniu gazu".
Jak wiadomo (teraz obrażą się na mnie właściciele niejapońskich samochodów, i zmieszają z błotem, ale wkońcu to forum i każdy może wyrazić swoją opinię

) japończycy są liderami przemyslu motoryzacyjnego wyższej półki. Produkują najlepsze silniki (precyzja, materiały), i chyba nie każdy potrafi za nimi nadążyć, a rynek instalacji gazowych zdominowali Włosi - a oni za to potrafią wypuszczać na rynek ładnie ubraną tandetę (np. Fiat

. Wiem coś o tym bo mam.
Podsumowując, z DREAM-em XXI nie bede chybał kusił losu. Jest jeszcze Autotronic Mistral, ale tego też mi nie polecali nie podając przyczyny, po prostu nie i juz

.
Pozostaje więc Zavoli za 4000 zł (cena zachęcająca, instalka polecana przez w/w firmę z którą prowadze korespondencję) lub BRC Sequent z wtryskiwaczami japonskimi KEICHIN (te same ktore stosuje PRINS holenderski), ponieważ oryginalne wtryskiwacze BRC są zawodne, wydatek 4800 zł.
Firma o której wspominałem to
AUTO-GAZ Lublin - Bydgoszcz; gdyby ktoś się zdecydował u nich zakładac to prosze dać mi znać może jak bedzie wiecej osób to dostaniemy zniżkę

. Mają przystepne ceny i na pierwszy rzut oka robią dobre wrażenie, jak wiedzą że coś moze szwankować to ostrzegają. Ciekawe jak bedzie w praktyce

.
Ale wracając do tematu:
ZAVOLI Polska
"2004-02-14 : Nowe wtryskiwacze
Firma ZAVOLI S.R.L. wprowadza na rynek nowe wtryskiwacze do sekwencyjnego wtrysku gazu. Nowe wtryskiwacze występują pojedynczo, co umożliwia ich montaż bezpośrednio na kolektorze lub w minimalnej od niego odległości. Zaletą tego systemu jest płynne przejście silnika na wysokie obroty (bez tak zwanej "dziury"). Ponadto firma oferuje nowy aluminiowy reduktor o mniejszych gabarytach pozwalający na łatwy montaż."
Pewnie coś w tym jest
Instalka BRC SEQUENT tak jak i najdroższy Prins (nie polecany mi ze względu na wysokie koszty eksploatacji i samego zakupu) są zakładane w profesjonalnych firmach tuningowych z hamowaniami gdzie na życzenie klienta za dodatkowe ustawienie instalacji tak aby samochód był najlepiej przystosowany do systemu wtrysku gazu życzą sobie np. bagatela 500 zł

.
Innych firm nie brałem pod uwagę, moze to błąd, ale kuźwa jak w XXI wieku nie moge znaleźć z opisem, ani strony firmowej produktu w internecie to co to są za firmy!!! Albo te adresy mailowe niby poważnych warsztatów z milionem koncesji tylko z niepowaznym traktowaniem klienta to jednak troszke skandaliczne traktowanie potencjalnych nabywców. Jeszcze dosyć młody jestem i tak to widze

.
Chetnie wysłucham rad i uwag bardziej doświadczonych. Zawsze zależało mi na jakości ale chyba nie za wszelką cenę. Chetnie bym posłuchał coś na temat sekwencyjnego firmy Zavoli bo BRC ma juz swoją renomę.
Mam nadzieje że komuś się to przyda co tu wypociłem, o ile ktokolwiek doczyta do końca

.
Czekam na dobre rady!!!!
Pozdrawiam