Elektryczne szyby [Avensis "99]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W drzwiach od kierowcy jest mozliwość opuszczenia/podniesienia szyby bez trzymania przycisku. Nieraz zdarza się, że gdy podnosze w ten sposób szybę to zamyka się do końca a po chwili otwiera się z powrotem (tak do połowy). Co może być przyczyną?

Jezeli nie masz podpietego alarmu z domykaniem szyb to raczej tylko sprawa naprawy zespoły przełaczników w drzwiach. Troche jest to nierozbieralne ale mozna sobie poradzic.

a czy duży jest problem z rozebraniem tego?
U mnie przyciski chodza już mało delikatnie i zastanawiam się nad czyszczeniem ewentualnie wymianą.
Poza tym tylko jedna szyba ma dwu stopniowe podnoszenie/opuszczanie - a pozostałe tylko jak przytrzymuje.
Co na to mozna poradzic?

Panowie,
u mnie też pojawiło się coś takiego. Nie sądzę aby to była sprawa przekaźnika. Wydaje mi się, że problem leży w prowadzeniu szyby. Szyba podczas podnoszenia jest jakby bardziej dopychana od lewej strony (patrząc od środka samochodu - drzwi kierowcy). W ostatniej fazie domykania następuje, oprócz podnoszenie do góry, dociskanie szyby w lewo - w kierunku słupka. W tym momencie, na skutek zwiększonego oporu działa automat zabezpieczający przed przycięciem w reultacie czego szyba zostaje opuszczona do połowy okna. Zwróćcie uwagę, że podczas podnoszenia szyby ręcznie (używając jakby pierwszego stopnia przełącznika) cofnięcie szyby się nie pojawia.

Zacząłem wczoraj rozbierać drzwi, ale zaczęło lać, więc odłożyłem zabawę na następny tydzień...

Też mi się wydaje, że problem jest po stronie prowadnic.
Układ zabezpieczający przed zgilotynowaniem wykrywa zwiększony opór i odpuszcza.
Aby się upewnić na 100% weź WD 40 z rurką i zapodaj trochę do obu prowadnic (przy otwartej szybie).
Jeśli za 2 i 3 razem się domknie bez problemu to znaczy, że czas wymienić prowadnice lub ich gumowane wkłady...

Obejrzałem dokładniej i...
problemem jest odchodząca od ramki okna uszczelka. Uległa naciągnięciu w rezultacie czego zwija się w okolicach lusterka wstecznego - tworzy się buła. Nie bardzo potrafię ją wciągnąć. Wydaje mi się, że wyjściem jest posmarowanie klejem (jakim ), domknięcie szyby i czekanie aż zaschnie.
Oj, żeby się tylko nie przykleiła do uszczelki

Cytat:
2004-06-07 21:40:35, wczymzecz pisze:
Wydaje mi się, że wyjściem jest posmarowanie klejem (jakim ), domknięcie szyby i czekanie aż zaschnie.
Oj, żeby się tylko nie przykleiła do uszczelki

- raczej nie staraj się dociskac szybą, jeżeli kleisz - poszukaj jakiś wąskich łapek stolarskich (takie sprężynowe żabki, albo coś) bo nie daj boże trochę kleju ci pójdzie bokiem i będziesz jeżdziła tak, jak ja kaszlakiem kiedyś - okno kierowcy nie otwierało się wcale - poprzedni właściciel "uszczelnił" uszczelki silikonem i tak już zostało

Mam ten sam problem w corolli z 2001, ale u mnie nie ma problemu z uszczelką, jeszcze nie miałem czsu się z tym pobawić , podejrzewam jakąś wadę fabryczną mechanizmu jeżeli to występuje też w ave. Natomiast co do pofałdowanej uszczelki to w ave mojego (bo to on zafundował mi corolkę) Też występuje takie pofałdowanie, jednakże szyba domyka się wolniej ale jednak się domyka do końca. i nie opuszcza

Corolka D4D linea sol 2001 Black Pearl i wszystko jasne

Faktycznie uszczelka. Po podklejeniu, szybka nie wywija już takich numerów.

Cytat:
2004-08-09 15:27:50, wczymzecz pisze:
Faktycznie uszczelka. Po podklejeniu, szybka nie wywija już takich numerów.

W takim razie i ja muszę to poprawić. Dzięki za porady.

Wszystko już wiem u mnie nie ma problemu z uszczelką w drzwiach, tylko z samymi drzwiami. po prostu lakiernik mi pokazał że te drzwi to nie od mojego samochodu są tak samo jak trzy drzwi pozostałe . po prostu kupiłem autko od jakiegoś magika, który miał nawet zdjęcia na to że autko było tylko trochę uszkodzone przed naprawą,a tu DUPA. lakiernik swierdził, że nawet słupek był ruszony, i to właśnie dlatego mi szyba samoczynnnie się opuszcza Głupio tak trochę się dowiedzieć po zakupie

To nic że buda się rozpada, Ważne że silnik jest jak Dzwon

P.S. uwaga na wszystkie Auta sprowadzane

Handlarzowi jak psu obcemu się nie wierzy
Nie obrarzając psów