Mechanizm otwierania szyb w CarinieE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pozdrawiam ...
przeczytałem na forum temat ... powolnego "otwierania się" szyb w Toykach.
Nie pociągnę tamtego tematu... ale proponuję nowy... podobny...
W mojej Carinie E ... od niedawna jest problem po (elektrycznym) otworzeniu jednej z szybi i ponownym zamykaniu w/w szyba ... (że tak okręślę) "kantuj się".
Pewnie coś się stało z prowadnicami szyby, ale tradycyjnie oczekuję praktycznych porad i teoretycznego wsparcia od Carino...Maniaków i całej Braci Toyko...Fanów...Pozdro...

rozbierz mechanizm. wyczyśc przesmaruj, do prowadnic nalej oleju silikonowego( specjalny do smarowania szyb) sprawdź czy nie masz wygietej ramki. czasami od częstego zamykania i otwierania zaczyna się lekko wyginać na zewnątrz.

Ja też tak miałem i to do tego stopnia ,że od 120km/h sie szyba nie domykała równo tylko odstawała na centymetr z tyłu u góry
Trzeba było zwolnić ,domknąć szybe .....
Mechanicy z tym walczyli i udało im sie względnie poprawić .Jeszcze sie szyba troche rusza w pewnym momencie ale domyka sie bez problemu . A osiągneli to podkładając przy dolnym mocowaniu podkładke która zwiększyła docisk szyby do pionowej krawędzi i tym samym wymusiła równiejsze domykanie.
pozdrawiam...

Hej.

Zatrzymaj szybę kilka cm przed pełnym zamknięciem i popatrz czy jest równoległa do górnej częsci drzwi. Jak nie to trzeba sciagnąć tapicerkę i Najpierw spróbowac poregulować śrubami. Metodą prób i błedów.
Ostatio u sibie walczyłem tyle ze u mnie drżała na wybojach. Po wyjęciu wszystkiego /z tym to był hardcore bo u mnie drzwi są dużo bardziej "zabudowane" niz w cari E/ i nasmarowaniu okazało się, ze poza dzwonieniem to jeszcze ciężko chodziła /"sterowanie" ręczne/ ...
Teraz muszę wszystkie rozebrać bo różnica jest kolosalna.

PS Nie wolno smarować sprężyny !! Cholera ja musze rozebrać to jeszcze raz bo nasmarowałem

Pozdrawiam.