Przełączni LPG & Benzyna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos wie co może być przyczyną samoistnego przełączania sie z benzyny na gaz , po uruchomieniu samochodu ?
Na początku, kiedy miałem założoną instalację było wszystko OK. Uruchamiałem samochód (np rano ) i startował na benzynie - trzymał obroty, a dopiero po dodaniu gazu przełączał się na LPG. Od jakiegoś czasu zaraz po starcie na benzynie sam przechodzi na gaz i w rezultacie gaśnie.
Byłem oczywiście u instalatora i ten zmienił wyłącznik, uregulował zakres przełączania na lpg, ale wkrótce znowu to samo . Próbował mi więc odwijać zwoje z przewodu wysokiego napięcia , aby zmniejszyć siłę impulsu, ale jest bez zmian.
Widzę, że facet nie wie co sie stało, bo jak sam powiada spotkał się z tym po raz pierwszy w życiu .
może ktoś z Was miał podobne zdarzenie, byłbym wdzięczny za pomoc, uwagi .

Heeee. A zawsze myślałem ze td wzięło się od turbo diesla, a tu taki klops...

Hmm ja się na tym totalnie nie znam. Ale na czuja odłączył bym sterownie, czyli cały ten włącznik i jego wiązke, od mechanizmu wykonawczego (jakiś elektrozawór czy co tam jest). Jeśli nie pomoże to jeszcze moduł automatycznego załączania przy przekroczeniu pewnych obrotów.
W ten sposób chyba ustalisz gdzie jest usterka... Moze cos z tym zaworem... Albo gdzieś sie kabelki głupio stykają.
Powodzenia!

Pozdrawiam.

Nie wiem, jaką masz instalkę, ale w IV gen. przełączanie zazwyczaj jest ustawialne w zależności od:
- temperatury ciechy chłodzącej
- obrotów
- czasu od uruchomienia

W mojej popsuł się komp gazu i nie można było ustawić obrotów tzn. dawało się ustawić, ale komp i tak przestawiał po swojemu. Więc i może u ciebie coś z kompem gazowym ?