MotoNews.pl
5 Przerywacz kierunkowskazów (58203/27)

Przerywacz kierunkowskazów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Czy ktos orientuje się co oznaczają te wszystkie symbole na przerywaczu kierunkowskazów. A są to
49
49a
c
c2
15
30
31
Dodam tylko że jest to przerywacz kierinkowskazów i świateł awaryjnych. Próbowałem dojść do tego na schemacie ale gdyby ktoś przyznawał nagrody na najmniej użyteczny schemat elektryczny to pewnie schematy instalacji samochodowych byłyby w czołówce rankingu.
Pzdrawiam

Za Edkiem Morawskim FSO Polonez:
30-2 sztuki zolte, jeden (354 254 ) do zlacza przewodow elektr z zestawem wskaznikow (41)
drugi z nich (289 255) tez zolty do wylacznika czasowego opozniajacego wylaczenie oswietlenia wnetrza (25)

49 fioletowy (416 256) do wylacznika swiatel awaryjnych (74)

15 bialo-czerwony (358 257) idzie na kostke na zegary (43)

C czerwony ((317 258 ) wchodzi wraz z innym czerwonym na kostke i wychodzi jako fioletowy do przelacznika kierunkow pod kierownica (65)

49a pomarancz-bialy ((359 259) do zegarow (43)

C2 pomarancz (283 260) do wylacznika czasowego (25)
C2 - drugi kabel - zielono-czarny (420 261) dowylacznika wycieraczki i pompki spryskiwacza tylnej szyby (75)

ostatnie zlacze - dwa czarne (288 262) do wylacznika czasowego (25), drugi (264 263) na obudowe. jak to czarne - sa to po prostu masy.
Ostatni - (329 265) bialo czarny - do kostki wraz z innym w tym kolorze i wychodzi jako czarno-fiolet i idzie do..... klaksonu w kierownicy, ale jaja

uff to chyba tyle, jakies pytania ?

Ok. dzięki zobacze co da si,ę z tym zrobić aczkowliek nie mam w dfie ani spryskiwacz tylnej szyby (o wycieraczce nie wspomnę) ani opóżnionego oswietlenia wnetrza.
Pozdrawiam

Mam taka prośbe czy móglby mi ktos powiedzieć jakie są wyprowadzenia z tego przerywacza (7 pinów)w polonezach produkowanych do 1993 roku. Chce zamontować ten przerywacz do fiata 125p i potrzebuje wyprowadzeń a nie mam stałego dostępu do internetu wiec mam problem w szukaniu. Przerywacz taki jak na zdjęciu. Czy ktoś może mi pomóc ?? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

witam.

mam taie pytanko. jak zwiekszyc czas miedzy swieceniem awaryjnych?

u mnie jest tak ze kolejny raz zarowki sie zapalaja zanim jeszcze zdaza wygasnac po wczesniejszym blysku i troche to wyglada jakby swiecily sie non-stop a nie mrugaly.

w ktorym miejscu jest monotowany taki przerywacz i czy da sie go wogole jakos regulowac?

Cytat:
2005-12-09 14:59:05, abart pisze:
Mam taka prośbe czy móglby mi ktos powiedzieć jakie są wyprowadzenia z tego przerywacza (7 pinów)w polonezach produkowanych do 1993 roku. Chce zamontować ten przerywacz do fiata 125p i potrzebuje wyprowadzeń a nie mam stałego dostępu do internetu wiec mam problem w szukaniu. Przerywacz taki jak na zdjęciu. Czy ktoś może mi pomóc ?? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

u mnie w fiacie elektryk torche to rzeźbił aby grało (powiedział że awaryjek się nie da i mam oddzielną puszkę od awaryjek)(wwolnej chwili będę to rozkminiał aby awaryjki też dzaiłały), ale pdaje ci wyjśćia wg Trzeciaka:

30 - Lampka oświetlenia wnętrza (nie rozumiem)/ zestaw wskaźników
C - Lampka kontrolna kierunków
C2 - Lampka kontrolna świateł awaryjnych
15 - Bezpiecznik
49a - przełącznik kierunków
49 - wyłącznik świateł awaryjnych

przepis jak podłączyć zamiast elektronicznego przerywacza dwie puszki (przerywaczy mechanicznych):

nie wiem czy to działa tak pięknie w drugą stronę, czyli zamiast puszek elektronik.

Przerywacz awaryjnych:
"L" podłączamy pod 49
"P" ---//----//-- -/-- C2
"+" ---//---//-- -/-- 30

Przerywacz kierunków:
"L" podłączamy pod 49a
"P" ---//---//-- -/-- C
"+" ---//---//-- -/-- 15

Cytat:
2005-12-11 16:45:03, LifeGuard pisze:
u mnie w fiacie elektryk torche to rzeźbił aby grało (powiedział że awaryjek się nie da i mam oddzielną puszkę od awaryjek)

DUPA nie elektryk Jak się podłaczy tak jak powinno być to przy włączonych awaryjnych migaja na przemian kontrolka awaryjnych i kontrolka kierunków. Później wrzuce schemat przeróbki instalacji. Rzeźba jest niewielka, można wykorzystać oryginalne kable (dokłada się wówczas tylko jeden) i przerobić oryginalny wyłącznik awaryjnych, albo zastosowac wyłącznik z caro.

Cytat:
2005-12-11 16:45:03, LifeGuard pisze:
30 - Lampka oświetlenia wnętrza (nie rozumiem)/ zestaw wskaźników C - Lampka kontrolna kierunków C2 - Lampka kontrolna świateł awaryjnych 15 - Bezpiecznik 49a - przełącznik kierunków 49 - wyłącznik świateł awaryjnych

Bla, bla bla. Jest taki niepisany standard, że pewne połączenia oznacza się określonymi liczbami (bez względu gdzie) i tak:
- 30 + niezalezny od stacyjki
- 15 + na którym napięcie pojawia się po przekręceniu kluczyka

Cytat:
2005-12-11 17:03:26, jose pisze:
Bla, bla bla. Jest taki niepisany standard, że pewne połączenia oznacza się określonymi liczbami (bez względu gdzie) i tak: - 30 + niezalezny od stacyjki - 15 + na którym napięcie pojawia się po przekręceniu kluczyka

kruca jose ja cytowałem...