Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Bukowina_Driver Fiat 126 Bis Ruda Śląska | 2004-08-16 18:53:23 Sam bym też chciał ale nie mam namiarów.Ale jak by co to mam do sprzedania wał z bisa (raczej do szlifu),ale za to wyważony ![]() |
![]() Bukowina_Driver Fiat 126 Bis Ruda Śląska | 2004-08-17 20:14:21 Na stronce klubowej a archiwum jest silnik z OBR-u co ma wytarowane (podziurawione)popychacze i dzwigienki zaworowe !
To proponuje tak samo zrobić ![]() |
![]() Abdull F&F Sympatyk 126p Bielsko - Biała | 2004-08-18 00:29:53
Byłem w czwrtek u Kusia w Stabniatkach ( Ci z krajkowa bedą wiedizec o co biega ![]() |
![]() maskekk F&F Wolny Słuchacz :) 1,5 wwa | 2004-08-18 00:33:24 dziwne, maluch tez ma rzedowy silnik. mi wywazali wal z zamachem i korbami + docisk. mam na przeciw wadze nawiercone otwry tak samo na zamachu i docisku. |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2004-08-18 06:53:19 Chodzi o silniki w których przeciwwagi na wale korbowym są ustawione tak by się wzajemnie neutralizować swoje masy. Czyli poprostu jeśli jedna przeciwwaga jest u góry to jedna będzie na dole. W silniku maluszka nie ma takiej możliwości i stąd też nie ma możliwości wyważenia wału korbowego maluszka. |
![]() Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2004-08-18 07:24:52 dokladnie tak jak mowi simon.silnikow jedno i dwucylindrowych sie nie wywaza,bo maja jedna przeciwwage.scislej rzecz biorac jest to wykonalne ale bardzo kosztowne wiec w praktyce w maluchu nie ma sensu.co do wywazania: w maluchu zestaw korby tloki sworznie jest mocno przewazony juz fabrycznie nad przeciwwaga,z tego co czytalem w ksiazce to jakies 30%.wiec i tak zdjecie takiej masy z tlokow czy korb jest juz ryzykowne.mozna ew.przyplanowac tloki ale wtedy to samo zrobic trzwba z cylindrami.ja mam 700 ccm i tloki od bisa ktore sa lzejsze i troszke sie ta kultura pracy poprawila,ale bez rewelacji. |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2004-08-18 07:51:41 Spotkałem kiedyś gościa który mówił, że miał oprócz polerowanych korb splanowane tłoki ale co ciekawe ponawiercał je na płaszczyźnie styku z cylindrem w celu "urwania" wagi ![]() ![]() |
![]() Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2004-08-18 12:20:20 ja sie spodkalem z 4 rowkiem na tloku na styku z cylindrem.po prostu byl wyfrezowany tak jakby ktos mial zalozyc 4 pierscien.oczywiscie pierscienia tam nie bylo,ale rowek powodowal ze sie w nim gromadzil olej,co mialo poprawiac smarowanie |