MotoNews.pl

[126p] Jaki profil opon?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Właśnie zamierzam zmienić opony w swoim fiaciku 126 El. a więc chciałbym założyć koła 13, na tył 155 a na przód 145 (wolałbym jeszcze szersze ale boję się że będzie tarło) i w związku z tym mam pytanie: Jaki musi być profil opon aby licznik nie oszukiwał?

Pozdrawiam

olej 'oszukiwanie' ;]

na tyl polecam 155/65 na feldze j5,5
na przod 145/70 j5

nic nie bedzie tarlo bierzesz duzego mlota i profilujesz sobie ranty i nadkola i jest bajer

Ja mam z przodu felgi 13/5" z oponami 145/70/13" i lekko obciera, bo mam plastikowe nadkola. Jeśli też je masz to wywal i spokojnie zakładaj 145/70 i nic się nie powinno dziać

Wszystko zależy od szerokości opon. Widziałam kiedyś 135R12 na feldze poszerzanej 5,5 cala i nic nie tarło przy mocno obnizony zawieszeniu. Mój chłopak ma na 135/70R13 na feldze 5,5*13cala z przodu z bardzo mocnym obniżeniem i czasem w dwie osoby jak się jedzie potrafi obetrzeć.

Ja jezdze na 155/70 na felgach 4.5". Po malych przebrokach (takich, jak powiedzial zoltar) nic nie obciera.

Co do licznika to tylne kola muszą miec srednice te samą co seryjne.126fan.pl Tam jest o oponach w miare napisane.

Pozdro

To powinno Ci dac konkretna odpowiedz dot przeklaman link Chociaz mi sie wydaje ze i tak przeklamania sa i na seryjnych oponach.
Co dotyczy opon to ja na 13''x5 mam zalozone 155/65 i plastiki i troche obciera jak biore szybko zakret ale da sie wytrzymac

u mnie nie tarlo na 135/70 na 5.5 cala ale ta sama opona na 4.5 lubiala obetrzec. teraz 165/55 na feli 6 cali nic nie ociera.

ranrty jeszce raz ranty ...bez majzla i młota to h** a nie robota

Mam 145/70 na felach J5r13 na oniżonym zawieszeniu i jest nieźle bez rzadnego klepania tylko czasem odciera przy skręcaniu. Na boki też sie za bardzo nie gnie oponka ale wolał bym tą gumę na feldze 5,5.

[ wiadomość edytowana przez: _Szary dnia 2004-08-19 08:07:17 ]

co to za opona 147 ??

ja przymiezalem do swojego malca opone 145 /70/r13 na feldze 4,5 cala od sc i tarlo ,poniewaz mam obnizone zawieszenie .Planuje 135/70/r13 z przodu i 145 /70 /r13 z tylu .
Z tego co slyszalem to niekiedy zdarza sie ze opony 145/70 /r13
przy seryjnym zawieszeniu moga trzec przy skretach .Jednak 135/70/r13 nie bedzie ci tarlo z przodu przy skretach
Mialem przy seryjnym zawieszeniu z tylu opony 155/70/r13
i na dziurach opona tarla o rant blotnika.

Cytat:
2004-08-18 19:51:28, maskekk pisze:
co to za opona 147 ??

Oj czepiasz sie jasne że 145/70. Już zmieniłem

ja mam taki zestaw jak potrzebujesz,tzn.z tylu 155/65 a z przodu 145/70 i jest git.zawias niski.tylko ze mam to na felgach 4,5".bardzo dobrze sie trzyma,dopuki nie popada.a jak popada to jest bardzo dobra zabawa

http://www.opony.com.pl/ na tej stronece masz zamienniki opon wiec nie ma problemu, a jak bedzie ocierac to mlotek i do dziela. Podstawa wyrzucic wszystkie plastiki bo to tylko przyspiesza rdzewienie karoserii, lepiej zrobic dobra konserwacje.

Link

Dziękuję bardzo wszystkim za wszelkie porady i opinie Mi zależy na tym by jednak najmniej ingerować w blacharkę samochodu i jednak nie klepac rantów - mimo że wiem że jest to banalna sprawa Oczywiście proszę o dalsze porady i opinie na temat opon - w niedzielę ruszam na giełde po gumy i felgi także mam nadzieję że w końcu się zdecyduję.

Pozdrawiam

Cytat:
2004-08-19 21:39:55, Leju pisze:
Dziękuję bardzo wszystkim za wszelkie porady i opinie Mi zależy na tym by jednak najmniej ingerować w blacharkę samochodu i jednak nie klepac rantów - mimo że wiem że jest to banalna sprawa Oczywiście proszę o dalsze porady i opinie na temat opon - w niedzielę ruszam na giełde po gumy i felgi także mam nadzieję że w końcu się zdecyduję.

Pozdrawiam

Kup 145/70R12 zostaniesz przy seryjnych felgach, zmniejszysz profil bedziesz mial szersze opony.

yunin, na tej stronie którą podałeś, jeśli chcesz sprawdzić opony "według danych producenta" podczas wyboru modelu , nie ma fiata 125p !!! to niedopuszczalne!! zamierzam wystosować maila do tamtej firmy z zapytaniem gdzie jest fiat 125p

wiem że to głupie... ale ja mam z tyłu 185/60/R13 Proszę o miażdżące opowiedzi: "jesteś ci..." itp. a może zmądrzeje... i zmienię na węższe pzdr.