| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2002-12-10 20:42:34 U mnie standard jak u HenBas'a |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-01-09 15:11:32 ja łożyska wymieniłem, ponieważ "buczały" nie miłosiernie. Co do pukania z tyłu to niestety jedną z wad espero jest kiepskie tylnie zawieszenie. Ja sprawdził bym silentblocki belki, to częsta przyczyna pływania tyłu samochodu.... i tu uwaga nie należy wymieniać silentblocków za pomocą prasy ręcznej przy nie zdemontowanej belce.... efekt rozepchane gniazda!!!!! |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-01-11 01:15:53 Łożyska są tanie , coś kolo 25 zł za sztukę , ale wymiana ... to już inna sprawa |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-01-11 13:44:09 HenBas, a może sprężyny od Fiata 126 Pisał o tym swojego czasu Krzysiek-Diackon ... Sprężyny od F126 Pozdrawiam --------------- .O.O. |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2003-01-11 17:06:07 Coś mi robią z kablówką i mam kłopoty z netem ! Dzięki .O.O. za przypomnienie tematu sprężyn z 126p, ale chyba jednak zakupię "normalne". Trochę obawiam się eksperymentów, tym bardziej, że to już będzie druga para w ciągu 8 m-cy. Te które się złamały, były z Nexi (po małym przebiegu i za małą kasę (?)). W cenniku Jadar ( znowu ten JADAR !) znalazłem trzy rodzaje - za 84 zł, za 93 zł wzmocnione i za 122,50 zł również wzmocnione, tylko brak informacji co to za produkty. Dopiero w poniedziałek zadzwonię i chyba się dowiem jakie to cudaki ? A jak nie te, to skorzystam z podpowiedzi Zoltara, może coś z Kadeta lub Vectry (też jest sklepik w Chorzowie). Wydaje mi się, że jednak nie warto oszczędzać w tej kwestii (o czym sam się przekonałem !) Kto tanio kupuje, dwa razy montuje ! |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2003-01-13 13:11:43 Rozeznałem "trochę" rynek sprężyn w mojej okolicy i chyba kupię oplowskie. Podobno (?) najbardziej odpowiednie są z Ascony. Cena 145 zł za szt. Ceny sprężyn w innych sklepach kształtują się na poziomie 110 - 145 zł.
Przy okazji podaję adres owego sklepu z częściami oplowskimi w Chorzowie tu Jest to adres częściowo podany kiedyś przez Adminka, ja go tylko uzupełniam. |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2003-01-15 18:42:38 Mam już nowe sprężyny Operacja trwała ok 30 min. Po rozebraniu starych okazało się, że poduszki gumowe (dolne) były już przetarte na wylot. Sprężyny mam takie jak pisałem wcześniej, do Opla Ascony firmy K+F i do tego nowiutkie poduszeczki gumowe. W zawieszeniu nic się nie zmieniło, bo sprężyny są identycznych rozmiarów co DU. Jazda "próbna" wykazuje mniejsze bujanie i przechyły tyłu, ale to się potwierdzi dopiero po "ułożeniu" sprężyn. Mam nadzieję, że te szybko się nie złamią |