MotoNews.pl

Avensis - lekkie skrzypienie podczas wciskania sprzegla.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pojawilo mi sie lekkie skrzypienie podczas wciskania i puszczania pedalu sprzegla.

Mial ktos cos podobnego?

Zacznij od przesmarowania ośki pedału sprzęgła
Pozdro.

Mojej skrzypi, jak jest mokro, wyschnie - przestaje. Śmieję się, że ona ma jak jej pani - też ją łupie w gnatach.

U mnie jak wduszam sprzeglo występuje lekkie skrzypniecie - zbadalem to a to skrzypi sobie sprężynka powrotna podnaszaca spowrotem pedal czyli luzik nic to nie szkodzi jedynie lekko denrwuje - przesmaruje ją i bedzie OK...

Pomimo iz moja corolla jest prawie nowa (6 miesiecy), pojawil sie identyczny problem ! skrzypialo jak w starym trupie. oczywiscie skorzystalem z gwarancji.podjechalem do serwisu i gostek stwierdzil, iz to NORMALNE, ze smar sie wyciera i czasem trzeba psiknac..............tak tez zrobil i jak reka odjal ! cudownie. zdjeto oslone pod deska rozdzielcza i psiknieto jakims smarkiem. pozdrowienia z karkonoszy !

może was pocieszę... Yarisy też tak mają, więc wszystko w porządku

Tak jest, przesmarować - najlepsze rezultaty daje silikon w szpraju. Trzyma dłużej niż WD40.

Dzieki za rady.

Dzisiaj sie lepiej wsluchalem i okazalo sie ze piszczenie podczas wciskania sprzegla dobiega z pod maski, z dzwigni ktora porusza sie po wcisnieciu pedalu sprzegla. Dzwignia ta w ksztalcie metalowego preta oslonieta jest gumowa oslona. Po zdjeciu tej gumowej oslony, nakapalem pare kropel oleju na ta dzwignie (metalowy pret) i teraz piszczy od czasu do czasu.
Nie wiem co z tym dalej robic, probowac lepiej przesmarowac czy jest to oznaka, ze trzeba szukac jakiegos warsztatu.

Z gory dzieki za wszelkie rady.

Witam.
Możliwe że wysprzęglik się zapowietrzył.
Odpowietrz układ i zobacz czy będzie lepiej.

Pozdrawiam

Mozesz napisac troche jasniej?

Cytat:
2004-09-11 18:24:54, rutek pisze:

Pewnie
Z tego co zrozumiałem to odgłosy dochodziły do tego elementu który znajduje sie na skrzyni biegów, to siłownik do załączania sprzegła. Jest on sterowany tak jak hamulce - płynem i także jak hamulce potrafi się zapowietrzyć. Więc trzeba to powietrze stamtąd wywalić. Dokładnie nie wiem jak to jest u Ciebie zrobione, ale jakbys miał foto tego elementu to pewnie coś by się wymyśliło.
Przeszukaj forum. Moze gdzieś jest napisane jak odpowietrzać "sprzęgło" w Ave..

Lepiej?

Pozdrawiam

Cytat:
2004-09-11 18:48:36, MisiekII pisze:
Cytat:
2004-09-11 18:24:54, rutek pisze:

Pewnie
Z tego co zrozumiałem to odgłosy dochodziły do tego elementu który znajduje sie na skrzyni biegów, to siłownik do załączania sprzegła. Jest on sterowany tak jak hamulce - płynem i także jak hamulce potrafi się zapowietrzyć. Więc trzeba to powietrze stamtąd wywalić. Dokładnie nie wiem jak to jest u Ciebie zrobione, ale jakbys miał foto tego elementu to pewnie coś by się wymyśliło.
Przeszukaj forum. Moze gdzieś jest napisane jak odpowietrzać "sprzęgło" w Ave..

Lepiej?

Pozdrawiam

Teraz rozumiem o co chodzi. Na tym silowniku wypatrzylem taki chyba odpowietrznik (podobny jak na zaciskach hamulcowych).
Tylko zastanawiam sie czy jesli skrzypienie silownika jest efektem zapowietrzonego sprzegla, to czy nie powinienem miec tez innych objawow typu np. niewysprzeglanie lub "miekki" pedal sprzegla (jak przy zapowietrzonych hamulcach).

Nie mam doswiadczenia z hydraulicznym sprzeglem, wszystkie moje poprzednie auta mialy sprzegla na linke.

Eee... myślę, że jak nieco pomogło kilka kropli oleju to wyjm ten popychacz i jego końce nasmaruj delikatnie cienką warstewką smaru i po kłopocie.
Jak wyjąć ? Odciągnij dźwignię sprzęgła i wyjmij popychacz.
Tylko uważaj, nie wiem czy w siłowniku nie ma sprężynki pod tłoczkiem. Żeby Ci przypadkiem nie wypchnęło tłoczka.
Może ktoś już rozbierał siłownik ?
Pozdro.

miałem tak smar w płynie kilka kropel na trzpień wchodzący do siłownika nie ośka najlepiej zdjąć klapkę od bezpieczników przez nią patrzeć
a pojemnik z smarem lub wd40 z przedłożoną rureczką do smarowania wkładać od dołu pedałów pomogło juz rok nie skrzypi