Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2004-09-29 12:11:50
A w Ładach też...? |
soop SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-09-29 12:54:07 W ładach tez powinna byc taka tabliczka, chyba ze wczesniej zaliczyla dzwonka w przod.
Co do swiatel to, chociaz nie ma specjalnej filozofii przy tym, lepiej moim zdaniem podjechac na stacje zeby ustawili. Koszt to gora 15 zl, a przynajmniej mamy pewnosc, ze nikomu nie nap... po oczach w nocy. |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2004-09-29 13:18:40 W mojej rosjance nie było od początku takiej tabliczki. |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-09-29 13:44:27 to masz podzwonną... ![]() a ja sie zastanawialem po ch. ta tabliczka.... Widacmalo domyslny jestem |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2004-09-29 14:06:44
Więc moja musiała zaliczyć dzwona w fabryce. Ten samochód jest u mnie w rodzinie od początku i od początku nie miała tej tabliczki. Natomiast znajomych fińska 2107 (ten sam rocznik co moja) już miała taką tabliczkę. To jest kolejna rzecz odróżniająca wesję ruską od fińskiej. |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2004-10-01 20:13:23 Właśnie przed momentem próbowałem ustawić światła w samochodzie i niestety wróciłem ?pod tarczą?. Otwieram maskę a tam na nalepce widnieje napis 13%, ale wielka matematyka to nie jest. Zapalam lampy a na murze oddalonym o 5m kwitła świeca na 15cm od ziemi ?ZONK?, ale zachowuje spokój zaczynam kręcić pokrętłem w prawym reflektorze a ojciec w lewym. NO i wtedy mnie olśniło ?chwila moment przecież prawy reflektor ma dalej świecić niż ten lewy, więc w tych zasadach ustawiania lamp cos jest nie tak?. Myślę i kręcę, kręcę i myślę a to g?. świtało drgnęło 0 5cm w gore i koniec. A tu nagle olśnienie numer 2 Czy światła ustawia się na świtach mijania?? Jeżeli tak to u mnie świtała mijania to zarówno soczewki jak i zwykły reflektor halogenowy i właśnie, dlatego je tak trudno ustawić, ponieważ osobno się koryguje wysokość jednego i drugiego. Jakby tego było mało to się przekręciło pokrętło od soczewek, wiec jutro po przyjeździe z matrykulacji mam robotę.
P.S Czy ktoś miał podobny problem?? ![]() ![]() |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2004-10-02 17:41:50 Może taki troszke off-topic ale...
W 2107 jest takie pokrętło do ustawiania wyskokości świateł w zależności od obciążenia samochodu. Na jedno światło mi to działało a na drugie nie więc postanowiłem to dzisiaj zrobić. Myślę- linka się zatarła i to wszystko. No to rozkręcam to pokrętło co jest z lewej strony pod kierownicą, patrzę... a tam żadnej linki!!! To jest układ hydrauliczny ![]() Ale Ruscy wymyślili! No po co takie kombinacje hehehe |
![]() andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-10-02 18:42:12
Dokładnie, fajny patencik, niestety w mojej 2105 jakiś kutafon go wymontował. Wprawdzie miałem zamiar kupić i założyć cały układ ale w końcy Ładna poszła na sprzedaż. ----------------- Były Łada 2105 r.1983 Łada 2101 r.1986 Łada Samara 2109 r.1990 Jest Wrak Łada 2105 r. 1986 |
![]() misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2004-10-02 18:52:31 No u mnie tez takie cos jest, ale nie dziala jak u wiekszosci chyba ![]() A swiatel jeszcze nigdy nie regulowalem - poki swieca to nie ruszam ![]() |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2004-10-02 20:14:16 Więc odwołuje mój poprzedni post. Sprawa się wyjaśniło okazało się ze rusza się środek w lewym reflektorze i dlatego nie mogłem dojść do tego jak się to ustawia. Jutro popatrzę na to, bo podejrzewam ze ta metalowa obejma się poluzowała i dlatego soczewka jest przesunięta.
Jak by tego było mało dziś wieczorem spadła mi linka od sprzęgła i trzeba było po omacku ja zakładać; następne zadanie na jutro, co prawda to niedziela, ale te sprawy są niecierpiące zwłoki. Kolejny meczący dzień za mną i do tego niestety już nie będę miał czasu tyle na grzebanie przy samochodzie, bo zaczyna się nauka?. P.S Pomysł z borygo przetestuje w mojej 110 ![]() ![]() |
![]() andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-10-02 21:21:43
Nie no, bez żartów, jeżeli to układ hydrauliczny to wlej jakiś płyn hydrauliczny, choćby hamulcowy R3 albo jakis DOT, a nie płyn do chłodnicy ----------------- Były Łada 2105 r.1983 Łada 2101 r.1986 Łada Samara 2109 r.1990 Jest Wrak Łada 2105 r. 1986 |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2004-10-04 12:38:49 Nie no spoko! Myślę że dot to już przesata. Przecież tam nie ma ciśnienia! Zwykła woda by wystarczyła albo płyn od spryskiwaczy albo mleko z kartona ![]() |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2004-12-04 20:20:34 Dziś po raz setny walczyłem z reflektorem i w końcu widać postępy. Wcześniej nie pisałem, bo nie miałem, czym się chwalić. Podczas pierwszego rozkręcenia lampy okazało się, że przyczyną niemożności podniesienia snopu światła podczas regulacji była pękniętą podkładka ograniczająca ten bolec, którym się kręci. Kiedyś to pokrętło wypadło i właśnie, dlatego można było kręcić do usranej śmierci. Pomijam fakt ze przez tydzień szukałem bezskutecznie oryginalnej podkładki ograniczającej, dlatego w akcie desperacji kupiłem coś podobnego od VW (taką podkładkę umieszcza się pod śruba mocująca blachy pod silnikiem czy cos takiego).Dzięki Bogu okazała się ze to coś pasuje i jak na razie działa bez zarzutu. Po zamontowaniu wszystkiego okazało się, że reflektor znacznie lepiej świeci, mimo to efekt ciągle nie ten.
Mam pytanie czy niedziałająca regulacja hydrauliczna (brak płynu) może powodować za niskie świecenie? ![]() P.S Już chyba wiem gdzie wyciekł płyn od regulatora świateł. Baniak od spryskiwaczy był źle zamontowany i naciskał na przewody z płynem, efekt to przeciekający zbiorniczek i przewody. Wszystko wina mechaników, którzy robili samochód po kolizji. |