MotoNews.pl

Kompresor - pytania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy kompresorem zrobionym ze sprężarki od stara 200 (chyba, albo coś takiego), butli 50 litrowej (ewentualnie moge dołożyć drugą 50) i silnika na 220V da rade wymalować auto? czy taka sprężarka ma wystarczającą wydajność do malowania, piaskowania? czy taki silnik 1,1 KW lub 1,5 KW da rade nabić butle do 8 bar?
ps. wyprzedzając odpowiedzi co poniektórych, pisze że szukałem w wyszukiwarce i takich informacji nie znalazłem
pozdrawiam

mam walsnie taki kompresor o jakim piszesz jest to DIY na sprezarce od traktora przy mnalowaniu malucha daje rade ale na dluzsza mete strasznie sie grzeje i co chwoile musze robic mu przerwe wiec dluzsza praca jest klopotliwa

znajomy ma takie cudo i daje rade jakos.

mam jeszcze pytanie
jak obliczyć wydajność (l/min)takiej sprężarki? butla 50l, max ciśnienie 8 bar (przy takim się wyłącza)

a jaka to jest sprezarka? 1 czy 2 cylindrowa? znasz pojemnosc cylindra? Jak tak to wiesz ile w ciagu jednego obrotu wtlacza powietrza do zbiornika. Jezeli dodatkowo wiesz z jakimi obrotami pracuje pompa to juz masz wszystko na tacy. A predkosc obrotowa pompy liczysz z przelozenia przekladni pasowej i obrotow silnika elektrycznego i w przyblizeniu wydajnosc policzysz

(predkosc obrotowa sprezarki w obr/min)*(objetosc tloczona na 1 obrot pompy w m3)= wydajnosc w m3/min

Kumpel ma taką i poloneza bez problemów maluje

wiem ze jest to sprężarka z jakiegoś ciężarowego (star albo coś podobnego) 1 tłokowa, duży cylinder, poza tym to nie znam jej parametrów, myślałem że wydajność można policzyć znając czas w jakim sprężarka natłoczy powietrze do jakiegoś ciśnienia do zbiornika potem to jakoś przemnożyc, podzielić, ale widze że to nie takie łatwe, a pytam się o to bo jest założony silnik 3 fazowy a ja chce założyć na 220V i nie wiem czy taki silnik da rade
pozdrawiam