[126]dzwonienie w silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w tytule coś mi dzwoni w silniku przy wysokich obrotach na
4 przy pr 80-90.Dźwięk jest wysoki cośjak by 2 flaszki piwa brzęczały o siebie w lodówce.używam autka na codzień i nie wiem czy mam sie tym przejmować czy to olać.Jakieś pomysły?

Stawiam na spalanie stukowe. Nalej benzyny 98 i zobacz czy minie/zmniejszy sie. jak tak to to jest stukowe

sprawdz czy oslona sprzegla od dolu ta na 3 srobki nie poluzowala sie

Cytat:
2004-10-12 17:05:19, kszlakrider pisze:
jak w tytule coś mi dzwoni w silniku przy wysokich obrotach na 4 przy pr 80-90.Dźwięk jest wysoki cośjak by 2 flaszki piwa brzęczały o siebie w lodówce.używam autka na codzień i nie wiem czy mam sie tym przejmować czy to olać.Jakieś pomysły?

moze Ci klucze od mieszkania wpadly do srodka ?

Stawiam na tolka banana i spalanie stukowe, sprawdz czy wszystkie blachy masz dobrze skrecone i obejmy wydechu. ale to raczej stukowe

no co wy stukowe przy 90 km/h stukowe to raczej przy 40 na 4 stawaima na blachy

oj nie....u mnie stukowe potrafi sie ujawnić przy chyba każdych obrotach...może masz źle ustawione zawory i tak dzwonią??

mnie tez cos podzwania sobie w silniczku bez znaczenia czy daje duzo gazu czy wolne obroty, alke u mnie to chyba wentylator trze o obudowe.

wybaczcie ze tak sie podepne do tego postu ale mam nagle pytanie

Jakiej srednicy (w silniku 126p) jest ta tarcza z pierscieniem uwszczelniajacym odgradzajaca panewke czopu walu korbowego od przestrzeni pod pokrywa rozrzadu?

Sprawa jest pilna, poniewaz w 125p tez jest cos takiego i nie moge do tego dostac takiej tarczy z pierscieniem i mysle ze moze w maluchu bylo takie samo

Z proporcji na rysunku w ksiazce wynika ze tarcza w maluchu ma 70mm srednicy, a w 125p ma 66mm, dlatego jak ktos ma przednia panewke w raz z jej obudowa to niech zmierzy srednice w ktorej jest montowana ta tarcza z pierscieniem

bo jezeli ma jednak 66mm to by bylo wspaniale

Jak sie kumpel odezwie to Ci pomierze wszystkie wymiary tego czegos. mam rozlozony silnik ale u kolegi w garazu

Cytat:
2004-10-13 16:10:33, maskekk pisze:
Jak sie kumpel odezwie to Ci pomierze wszystkie wymiary tego czegos. mam rozlozony silnik ale u kolegi w garazu

dzieki, ale jednak nie bedzie pasowalo bylem w aso fiat i porowanalem tarcze 125p z tarcza 126p i jednak w maluszku jest wieksza srednica

Stukowe odpada na bank!!! Zapraszam m.in. do lektury artykułu na stronie.
Stukowe pojawia sie najczesciej na obciazonym silniku np. w jezdzie pod gore, z kilkoma osobami na pokladzie itd. Maleje wraz ze wzrostem obrotow, a przy predkosci 90/h obroty w malaczu sa na tyle wysokie, aby wystepowanie detonacyjnego nie wystepowalo.

Ja stawiam na bardziej prozaiczna sprawe. przy tej wlasnie predkosci w rezonans moga wpasc zawleczki od koncowek linki recznego objaw dokladnie taki jak opisales.

Sprawdz to, a pozniej sie martw

Cytat:
Stukowe odpada na bank!!! Zapraszam m.in. do lektury artykułu na stronie. Stukowe pojawia sie najczesciej na obciazonym silniku np. w jezdzie pod gore, z kilkoma osobami na pokladzie itd.

Silnik seria, na 3 biegu w okolicach 60km/h przy pyszsieszaniu stukowe o 4 juz nie wspomne obciazenie 2 osoby, temperatura na zewnatrz 10st o przejechaniu ok 10km. Jedyny mankament to dysza paliwa 100 i powietrza 170.

łał ale odpowiedzi! dzięki!
fakt może to być klapka od sprzęgła stukowe to nie jest bo to brzmi inaczej.z tymi zawleczkami też sprawdzę.no chyba że fakt klucze od chaty...who Knows?

Witam!
Moze cos gdzies wpadlo i halasuje ,ja kiedys miedzy cylindrami znalazlem srubokret ,i nie wiadomo skad tam byl

Też tak kiedyś miałem, przy wysokich obrotach, okazało się że jedna (ta bardziej schowana) rura z tłumika, zgubiła obydwie śruby. Tak to było, czek dis ałt men...

Oj ludzie ludzie Stukowe w maluchu przy 90 kmh jak najbardziej, zreszta sprawa jest prosta jak budowa cepa, nalej 98 i zobaczy czy minie czy nie, jak nie minie znacyz sie z enei stukowe i wtedy szukasz dalej. Al ezwiek butelek w lodówce to jak najbardziej dźwiek stukowego..