MotoNews.pl
5 Wskazania komputera (66999/18)

Wskazania komputera

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiecie może na jakiej zasadzie komputer mierzy średnie zużycie paliwa? Jak często zapisuje dane podczas jazdy i z jakiego okresu pamięta?
No bo np. zresetowaniu wskazań zaczyna liczyć od nowa i bazując na małej ilości zapamiętanych danych jakoś tam pokazuje w miarę dane odpowiadające rzeczywistości. Kiedy już długo nie jest resetowany, to średnie zużycie paliwa praktycznie pozostaje na stałym poziomie i wtedy mnie to stresuje, kiedy np. po całym miesiącu miejskiej jazdy jadę np. w dłuższą trasę i przy spokojnej jeździe komputer nadal pokazuje mi np. średnie 11.8l/100km. Trzeba tak jechać chyba z 1000km, żeby coś się zmieniło bez resetowania wskazań. Czyli musi pamiętać te wszystkie wyniki od ostatniego resetu i liczy ciągle średnią? Tylko pytanie jaki jest w końcu ten algorytm?

Dokładnością się nie przejmuj. Traktuj to jako "mniej więcej".

Ktoś mi kiedyś mówił, ze w Corolli odczyt jest co 10 sekund, ale patrząc na spalanie chwilowe, wydaje mi się, że może być częściej,.

Fakt. Komputery w Toyotach to niezła tandeta.
Moja tojota wg producenta powinna spalać ok. 12l/100km i tyle spala. A wspaniały komputer pokazuje poniżej 10l/100km, czyli zaniża spalanie o 2l/100.

Ciekaw jestem czy jest ktoś komu wskazania komputera pokrywaja się z wyliczeniami papierkowymi.

Pozdrawiam wszystkich.

Nie wiem czy resetujesz wskazania przy tankowaniu.
Jak tak robię i nie narzekam, u mnie rozrzut między spalaniem śr. rzeczywistym, a tym z wyświetlacza kompa to 0.2 l/100 km. In plus.

Komputer zaczyna obliczenia na nowo po kazdym kasowaniu licznika.Dokladnosc wzkazan zalezy od dokladnosci czujnika poziomu paliwa.Ja mam zamontowany licznik z innej parafii i sam recznie wprowadzam ilosc wlanego paliwa.Chwilowe zuzycie jest podawane na biezaco ale srednia spalania na dlugich odcinkach zmienia sie coraz bardziej ospale w miare pokonywania km. co jest sprawa normalna.

a nawet rzekłbym matematyczna

Hej,

Kiedys tez sie nad tym zastanawialam. Ale wyglada mi na to, ze moj yaris dobrze wskazuje..
Zalozylam, ze skoro bak ma 45l a wskaznik paliwa ma 8 kresek to kazda kreska to jakies 5,6l paliwa..
Przy srednim spalaniu 5,2 udaje mi sie przejechac jakies 110km zeby kolejna kreska znikla i to wyglada prawidlowo.

Co do zliczania do ogolnej sredniej to zlicza stan co 10 sekund.. Pewnie dopisuje aktualne biezace spalanie do wszystkich dotychczas zapisanych stanow biezacych i robi z tego srednia. Tak na logike. Jak nie zresetujesz to dolicza dolicza dolicza i dolicza.. Ja zawsze resetuje jak wyjade z miasta na trase.

Cytat:
2005-01-18 15:43:54, party pisze:
Fakt. Komputery w Toyotach to niezła tandeta. Moja tojota wg producenta powinna spalać ok. 12l/100km i tyle spala. A wspaniały komputer pokazuje poniżej 10l/100km, czyli zaniża spalanie o 2l/100. Ciekaw jestem czy jest ktoś komu wskazania komputera pokrywaja się z wyliczeniami papierkowymi. Pozdrawiam wszystkich.

Wg info producenta moj yaris w trasie powinien spalac srednio 5,6l na 100km przy predkosci 80km/h, ale udaje mi sie spalic znacznie mniej, bo mocno kontroluje pedal gazu a poza tym moja trasa to przewaga rownej drogi i malo podjazdow pod gore. Potrafie dojechac spalajac 4,8l na trasie 300km z Gliwic do Warszawy. I znika mi 2,5 kreski na tej trasie, wiec chyba komputer dobrze liczy

Moze sprobuj policzyc tak jak ja... zapamietac przy ilu kilometrach zniknela kreska paliwa i przy ilu kolejna.. sprawdzic srednie spalanie czy sie zgadza oczywiscie w corolli to chyba sa wskazowki a nie kreski... nie wiem

Pozdro
Sylwia

Cytat:
2005-01-18 16:04:39, Hicks pisze:
Nie wiem czy resetujesz wskazania przy tankowaniu. Jak tak robię i nie narzekam, u mnie rozrzut między spalaniem śr. rzeczywistym, a tym z wyświetlacza kompa to 0.2 l/100 km. In plus.

U mnie też tak mniej więcej wychodzi ,czyli pokrywa się z rzeczywistością

Od 10tys km przy każdym tankowaniu regularnie resetuję komputerek - odchylenia wskazań od faktycznego spalanie (przy założeniu, że nalewany litr jest faktycznie litrem) zwykle były poprawne i mieściły się w +/- 0,2 litra/100 km.

Dokładnie.
Sądzę, że możemy przyjąć, że pewna część tych+/- 0.2 to jest lewizna na dystrybutorach...

Ponieważ prawie zawsze tankuje do pełna, więc mam pewien pogląd na tę sprawę.
1. Wskaźnki paliwa są bardzo nieliniowe i służą raczej celom orientacyjnym. Zresztą producenci nie podają ich dokładności, ważne żeby wiedzieć kiedy się paliwo kończy......
2. Komputery w Toyotach działają całkiem sprawnie ale oczywiście każy egzemplarz pokazuje nieco innacze. Ważne że te odchyłki są stałe i raz poznane pozwalają dokładnie kontrolować zużycie paliwa.
Np. u mnie komputer zawyża średnie o 0.4 litra. Sprawdzone przez wielokrotne porównywanie z metodą "do pełna".
3. Oczywiście pomiar średniego zużycia rozpoczyna się w momencie zresetowania komputera.

Wszystkie objawy stopniowego spowalniania zmiany wskazań w czasie są prawidłowe!
Po prostu chwilowe zużycie na poziomie np. 6l przez 15 minut ma bardzo mały wpływ na ŚREDNIE z już przejechanych np.200-300km. kiedy udało się nam po mieście dorobić imponującego rezultatu 10l.
Według mnie to dokładność tych urządzeń jest i tak imponująca uwzględniając tyle zmiennych czynników

Ostatnie zdanie jest trafione
dodam... i minimalną ilość czujników oraz redukcję kosztów.

Witam

Jak jeżdziłem na benzynie to komp pokazywał +0.2l/100 km. Teraz jeżdze na gazie i pokazuje średnio ok 10.6 a faktycznie mam 8.8 l100 km. Ale to już inna bajka. Moim zdaniem - laika - różnice, zawyżanie wynikają również z tego że przy zatrzymywaniu się auta komputer pokazuje chwilowe spalanie ok 50 - 60 a nawet więcej l/100 km co może mieć wpływ na zawyżanie spalania średniego. pozdrawiam

Cytat:
2005-02-01 10:38:12, arooo pisze:
Witam Jak jeżdziłem na benzynie to komp pokazywał +0.2l/100 km. Teraz jeżdze na gazie i pokazuje średnio ok 10.6 a faktycznie mam 8.8 l100 km. Ale to już inna bajka. Moim zdaniem - laika - różnice, zawyżanie wynikają również z tego że przy zatrzymywaniu się auta komputer pokazuje chwilowe spalanie ok 50 - 60 a nawet więcej l/100 km co może mieć wpływ na zawyżanie spalania średniego. pozdrawiam

Moim skromnym zdaniem to komputer niewiele zawyża ,bo :
Stojąc w korku,pod czeronym światłem na skrzyżowaniu,czy rozmawiając ze znajomym przez uchyloną szybę też zużywa paliwo ale pokazuje 00,0 więc suma sumarum wpływa to na ogólne spalanie w mniejszym lub większym stopniu

Cytat:
Stojąc w korku,pod czeronym światłem na skrzyżowaniu,czy rozmawiając ze znajomym przez uchyloną szybę też zużywa paliwo ale pokazuje 00,0 więc suma sumarum wpływa to na ogólne spalanie w mniejszym lub większym stopniu

Jak samochód staje to powinien pokazywać zużycie w litrach na godzinę, ale nie chciało się nikomu tak zaprogramować .
Oszacowałem/ tocząc się na luzie z prędkością ok 10 kmh/, że jak stoję to spala około 1 lira na godzine. Ale to bardzo przybliżone.