MotoNews.pl

Filtr gazu - ważna sprawa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zapytam też Was - jakie są Wasze opinie na ten temat.
Mam w aucie wtrysk gazu w fazie lotnej.
Po dogładzeniu dolotu i wylotu auto ma shamowane 101 koni na gazie i 98 na benzynie ( przed modyfikacjami auto niestety nie było hamowane, ale nie trzymało seryjnych 90 koni - raczej miało ich więcej ). Masa auta to 1100 kg.
W sobotę wymieniłem filtr gazu po raz pierwszy odkąd mam to autko. Do tej pory przejechałem ponad 20 tysi i nie wiem kiedy poprzedni ołner wymienił ten dynks. Auto paliło zawsze do tej pory około 10,5 do 12 litrów po mieście przy spokojnej jeździe. Na pełny zbiorniku dało się przejechać około 450 kilosów. Zawsze po każdych 100 km wskaźnik na butli pokazywał ubycie 1/4 zbiornika.
Po wymianie filtra w sobotę butla została standardowo do pełna zatankowana. Dzisiaj po przejechaniu 200 km otworzyłem bagażnik, spojrzałem odruchowo na wskaźnik i..... oniemiałem - pokazywał pojemność niewiele mniejszą niż 3/4 butli .
Takie wskazania miałem tylko na trasie.... Normalny hardcore.
Jeżeli okaże się że teraz auto pali po mieście w granicach 9 litrów to z jednej strony będę very happy i przestanę opowiadać brednie, że wtrysk gazu zwiększa spalanie tylko zacznę gadać, że jest odwrotnie, a z drugiej strony nielicho się wqrwię ile kasy poszło przez te 20 tysi w pizdu.
Jutro jadę zasięgnąć w tej sprawie fachowej instrukcji.
Aha - wymieniony filtr był tak zapchany, że nie było widać bibułki. Różnicy w osiągach nie zauważyłem.
Moje pytanie : czy zapchany filtr gazu mógł aż tak drastycznie podwyższyć spalanie ????? Dajcie znać jakie Wasze opinie, zwracając uwagę, że mam dwa emulatory - jeden na kompa i jeden na czujnik już za katalizatorem.

przy tym gazie co u nas sprzedają,zaleca sie wymieniac filtr gazu co 10 tys km

zapchany filtr ma wpływ na spalanie i prace silnika
np w poldku u kolegi po wymianie filtra,silnik zaczął lepiej pracować,płynniej schodzić z obrotów itd

koszt wymiany niewielki,więc napewno warto sie szarpnąc te 5 PLN co 10 tys km

To przy okazji zapytam:
1. Czy można taki filtr kupić "samenu"? Gdzie?
2. Czy można to samemu wymienić?
3. Jak jest koszt wymiany u gazowników?

Kamil,wejdź na strone np Filtron.pl
tam będziesz miał adresy sklepów z filtrami Filtrona
mozna tez kupic czasem na stacjach gazowych,lub w specjalistycznych sklepach
ja w ladzie wymieniałem sam,zajmowało mi to max 1 minut

nie wiem jaki jest koszt u gaziarzy

Cytat:
2004-10-28 08:04:10, Kamil_H pisze:
To przy okazji zapytam: 1. Czy można taki filtr kupić "samenu"? Gdzie? 2. Czy można to samemu wymienić? 3. Jak jest koszt wymiany u gazowników?

1. Tak. W skorpionie kupiłem za 2.20zł do lovato.
2. Tak. Ale mi to zajęło z godzinę. Teraz bym to zrobił w 15min.
3. Pewnie nieduży ale i tak się nie opłaca.

Moglibyscie opisac jakie czynnosci trzeba wykonac zeby wymienic taki filtr? Ja mam juz 15 tys przebiegu na gazie wiec chyba czas najwyzszy.

Pozdrowki
Matys

1. Zakręcasz zawór wypływowy na butli lub zdejmujesz przewody z elektrozaworu przy butli (w zależności czy masz starszą czy nowszą instalację).
2. Odpalasz auto, wrzucasz na gaz i czekasz aż zgaśnie.
3. Wyłączasz wszystko.
4. Odkręcasz pokrywę filtra gazu i zdejmujesz ją.
5. Wymieniasz filtr.
6. Zakręcasz pokrywę filtra gazu.
7. Odkręcasz zawór na butli/zakładasz przewody.
8. Odpalasz auto, wrzucasz na gaz do skutku aż będzie chodzić. (w przypadku elektrozaworu na butli to może chwilę potrwać)
9. Gasisz silnik i sprawdzasz szczelność obudowy filtra.
10. Poprawiasz uszczelnienie lub cieszysz się wymienionym własnoręcznie filtrem

Punkt 2 można pominąć, ale musisz się liczyć z wypływem sporej ilości gazu i znacznym smrodem w okolicy.
I nie zapomnij zachować szczególną ostrożność przy grzebaniu w filtrze !
Pozdro.

Cytat:
Ja mam juz 15 tys przebiegu na gazie wiec chyba czas najwyzszy.

To ja mam jakieś 50 tyś i nic nie wymieniałem....

WARNING- w obudowie filtra lata tyci magnesik i można go zgubić. Tzn nie wolno ale da się

Dzieki za informacje! Teraz beda wolne dni wiec chyba sprobuje wymienic filtr gazu. Sprawa rzeczywiscie nie wyglada na bardzo skomplikowana. Dzisiaj w ramach praktyk dokonalem troche mniej skomplikowanego zabiegu : wymiana filtra powietrza

Cytat:
2004-10-28 17:05:51, janisz pisze:
WARNING- w obudowie filtra lata tyci magnesik i można go zgubić. Tzn nie wolno ale da się

O widzisz ! Dobrze że przypomniałeś. Ostatnio u siebie takowego nie znalazłem Oj, dostaną gazownicy po uszach...
Pozdro.

Też ostatnio wymieniłem ten filterek. Zainspirował mnie ten temat. Nie powiem ile tam było opiłków, bodaj metalu. Bo magnesik wyglądał jak nieuczesany jeż. Taki mamy gaz ? czy czy to pozostałości po instalacji. A w samym filtrze i obudowie coś koło "tony"
Koszt 3,5zł a najdroższa moja robocizna no i trochę gazu w atmosferę. Jedyne czego niepamiętam bo mi powypadało
/niezdara/ . Filter ma z jednej strony otwór o większej średnicy. Pytanie czy ta strona powinna być od góry czy od dołu. Były tam dwie gumki /uszczelki/ większa i mniejsza. W tą większą wpakowałem tą mniejszą i zamontowałem od góry.

Szczerze mówiąc to nie widzę żeby filtron produkował filtry do gazu. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie takowy kupić w stolicy?

Cytat:
2004-11-08 17:28:34, Kamil_H pisze:
Szczerze mówiąc to nie widzę żeby filtron produkował filtry do gazu. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie takowy kupić w stolicy?

Mój filtr do gazu jest z filtrona. Etykietka na opakowaniu głosiła "filtr paliwa"
Mój filtr do gazu wygląda tak filtr to ten na samym dole po lewej. Na fotce wygląda ogromnie ale w rzeczywistości jest dużo mniejszy.

[ wiadomość edytowana przez: grzegorz75 dnia 2004-11-09 07:57:59 ]

Hmmmm... no tak. Gaz tez paliwo To ja jeszcze prosze od jakiego samochodu jest ten filtr lub jaki jest jego typ

na samym dole po lewej jest do lovato.

Proszę podajcie prawidłową kolejność montażu filtra i uszczelek.

Cytat:
2004-11-09 07:53:46, Kamil_H pisze:
Hmmmm... no tak. Gaz tez paliwo To ja jeszcze prosze od jakiego samochodu jest ten filtr lub jaki jest jego typ

Chyba mam jeszcze opakowanie to sprawdzę co dokładnie pisało. Ale są różne rodzaje tego filtra niski i wysoki. Musisz sprawdzić jaki masz u siebie. A jeżeli masz taki jak u mnie /podałem wcześniej/ to popatrz w jak to jest dokładnie poskładane.

A ja jestem Wam winny wyjaśnienia sytuacji z którą się zwróciłem.
Strzałka wskaźnika gazu przy butli była przyblokowana o obudowę - koleś ją niefachowo załozył podczas odkręcania gazu podczas wymiany filtra. Esperak nie pali więc 8 litrów po mieście
Jednak....
Przed wymianą filtra spalanie przy dosyć dynamicznej jeździe wynosiło pomiędzy 11,5 do 12,5 litra - po wymianie wyszło 10,78 przy naprawdę niegrzecznym traktowaniu pedału.
Jutro jadę w trasę z dużym ładunkiem - zobaczymy ile wyjdzie w trasie.
Pozdrawiam

Cytat:
2004-11-09 13:50:01, Grzegorz75 pisze:
Chyba mam jeszcze opakowanie to sprawdzę co dokładnie pisało. Ale są różne rodzaje tego filtra niski i wysoki. Musisz sprawdzić jaki masz u siebie. A jeżeli masz taki jak u mnie /podałem wcześniej/ to popatrz w jak to jest dokładnie poskładane.

Sorki. Opakowanie uległo utylizacji.