| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
M-U-S-T-A-N-G BMW E32 Kraków | 2004-10-31 00:26:39 Ehh czarna chmura dzisiaj nade mna zawisla...wszystko opowiem.
Kilka osob widzialo na ostatnim zlocie ze przyjechalem Łada 2105 z silnikiem 1300, niedawno w tej ladzie bylo wymieniane sprzeglo (tarcza, docisk, łożysko) bo cholernie slizgalo..pozniej okazalo sie ze na wysprzegliku wycieka plyn (sprzeglo hydrauliczne), wiec pojechalem w czwartek wieczorem do pracy taty zeby zrobic z tym..facet (u ktorego pracuje, i to jest sluzbowe auto) kupil reperaturke, wiec wszystko bylo..zajechalem na hale..tata zabral sie za odkrecanie wysprzeglika, wymienil tata gumki na tloczku..zlozyl wszystko ladnie..zalozyl wysprzeglik..zalalismy plyn i zaczelismy odpowietrzac uklad..oczywiscie musialem pompowac przez 10 minut sprzeglo zeby w koncu zaczelo lapac..wiec dokonczylismy prace..i tata kazal mi odpalic auto i wyjechac z kanalu....wsiadam..przekrecam kluczyk..a tu "cyk cyk", myslelismy z tata ze akumulator sie wyladowal (wczesniej juz mialem z nim problemy), podpielismy "matke" ale dalej to samo sie dzialo..wiec padlo na rozrusznik..a konkretniej bendiks, ale dalsza prace odlozylismy na dzien kolejny. Dzisiaj przyjechalem z tata na hale..i po drodze doszlismy do wniosku ze to prawdopodobnie kolko od bendiksu zaklinowalo sie przy kole zamachowym i nie wrocilo..przez co auto nie chce odpalic. Dodam jeszcze ze mimo iz rozrzad w tym silniku na pasku..probowalismy pchac auto na biegu ale niestety jechalo kawalek do przodu..pozniej cos blokowalo i auto wracalo z powrotem na swoje miejsce, a jak wciskalem sprzeglo albo pchalismy auto na luzie..to wtedy sie toczylo bez problemu. Wykrecilismy z tata rozrusznik..i okazalo sie ze dziala bez problemu..i bez zalozonego rozrusznika probowalismy pchac łade na biegu..i wtedy zrobil sie problem..bo auto pomimo ze rozrusznik byl wykrecony..dalej nie chcialo sie toczyc..i wyglada na to ze caly silnik jest w jakis sposob zablokowany, niestety padla diagnoza ze mogl sie zatrzec wał korbowy i teraz nie wiem co zrobic..moj tata chce we wtorek odkrecic miske..popuscic panewki i sprobowac przekrecic walem korbowym..mowil ze jesli wal ruszy..to ze bedzie sie dalo jeszcze jezdzic..a jesli nie ruszy..to sami dobrze wiecie co dalej.....mial ktos z was taki przypadek?? moze jest jakis sposob zeby obylo sie bez remontu generalnego :| bo to nie moje auto.... pozdroo |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-10-31 01:05:32 dziwny tekst
Nic nie odkrecaj na razie Jesli przyjechales, i byl olej w aucie, a nic przy panewkach nie robiles ostatnio, to nie wiem czemu mialo by sie cos zatrzec. Skoro auto przyjechalo samo, i zgasiles je, bez zadnych dziwnych oznak, to nie wiem czemu mial by sie zatrzec wal. Pytanie nastepne - wyciagales wyprzeglik - a co z jego regulacja? - tj sruba/nakretka? Wez wbij 4ty bieg - skontroluj czy sprzeglo sie WLAcza - tj czy lapie na pewno(kontrola na regulacji wyprzeglika) - lepiej zluzowac calkiem nakretke tak zeby odbil sam, nastepnie popchnij auto i patrz czy kreca sie kola pasowe. Jesli sie kreca- a ty ledwo w pojedynke dajesz rade popchnac auto -ale dajesz rade- tak po troszeczku po kawaleczku, to jest OK. No nie wiem, chyba ze ci sie rozpadlo to lozysko albo docisk. Pamietaj - auto mozna spokojnie odpalic na popych bez rozrusznika, ale!!!!ALE! pamietaj o podpieciu pradu, ktory do rozrusznika wchodzi i wychodzi. UWazam ze nie moze byc mowy o zatarym silniku w takiej sytuacji - predzej rozrusznik jest walniety- nie bendiks a cewki(stojan) rozrusznika. ale zawsze moge sie mylic! |
M-U-S-T-A-N-G BMW E32 Kraków | 2004-10-31 01:13:39
Napewno to nie jest rozrusznik..bo byl wykrecony z auta..i probowalismy pchac na 4 biegu..ale auto troszeczke podjechalo do przodu i wrocilo z powrotem..bo cos tam zablokowalo...szczerze mowiac bylo juz troche malo oleju..ale nie swiecila sie jeszcze kontrolka..a druga sprawa jest taka.ze ta łada sie strasznie grzeje..facet zmienil wiatrak z niezaleznego na automatyczny..czyli gdy sie zapali silnik to sie wiatrak nie kreci razem z silnikiem jak to jest w 125p tylko dopiero sie wlacza jak wskazowka dochodzi do czerwonego pola na wskazniku..i caly czas jak nia jezdzilem do wskazowka byla przez czerwonym polem..ale ponoc to normalka..w kazdym razie.. przy takiej temperaturze silnika..olej sie robi jak woda..ale szczerze mowiac..ja tez raczej wykluczam zatarcie sie silnika..ale w takim razie co to moze byc? nie mam nawet zadnego znajomego ktory by sie znal na ladzie i umialby z tym zrobic..pozdroo |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-10-31 11:39:06 Zawsze jest tak, ze jak sie auto pcha na biegu to wraca w drugim kierunku, jak sie nei przepchnie cyklu sprezania.
Termostat trzeba bylo wymienic, dolac wody. A olej jak woda? moze woda do oleju sie dostaje? albo paliwo? |
M-U-S-T-A-N-G BMW E32 Kraków | 2004-10-31 21:21:09 Oleju bylo malo..ale nie swiecila sie kontrolka..z woda tez nie bylo za ciekawie..ale przeciez wjechalem tym autem na kanal..i nie swiecila mi kontrolka od oleju i nie bylo zadnego niepokojacego dzwieku silnika przed zgaszeniem silnika...pozdroo |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-10-31 22:52:35 ciezko jest zatrzec silnior w ladzie.
Wiele z nas przyzna ze przegrzalo lady i jechalo dalej. kontaktuj sie zemna na priv moze cos poradzimy-gg cos szwankuje - ty chyba z kraka jestes nie? |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-11-01 02:30:26 Witam
zatrzeć łądę?.. to nie takie proste, jechałęm kiedyś ok 20 tu km z urwanym napedem pompy oleju, robiłęm po tym remont silnika, tzn chciałęm robić, skończyło się na wymianie panewek, lekko przytrartych szukaj raczej przyczyny w elektryce, może przekażnik rozrusznika Ci szwankuje, albo faktycznie masa, jak masz wątpliwości czy coś się nie przytarło, wykręć świce, wrzuć bieg i spróbuj przepchać, bez spręzania się upewnisz czy silnik kreci się bez problemu |
cosworth3 SYMPATYCZNY GOŚĆ Volvo 440 Kraków | 2004-11-01 11:14:33 wymieniałes wysprzęglik sprawdz czy srubki którymi go przykręciłes to te same co poprzednio bo jedna z nich jest prawdopodobnie za długa i blokuje koło zamachowe jak sprawdzisz to daj znać |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-11-01 18:07:09 ze co prosze?
Srubka od wyprzeglika miala by sie opprzec o zamach? Pierwsze slysze... wydaje mi sie ze nie moze tu byc o tym mowy. Ale zawsze moge sie mylic! |
M-U-S-T-A-N-G BMW E32 Kraków | 2004-11-01 19:05:44 Powtorze ze napewno rozrusznik jest dobry..cos w silniku nawalilo...ale dziwne zeby sruba od wysprzeglika miala jakies znaczenie ale zawsze mozna sprobowac..jestem tak zdesperowany..ze sproboje wszystkiego...najgorsze jest to..ze to nie moje auto tylko sluzbowe i trzeba bedzie sie szefowi przyznac :|
pozdroo |
M-U-S-T-A-N-G BMW E32 Kraków | 2004-11-02 21:45:44 Chcialem podziekować wszystkim za cenne rady dotyczace mojego problemu..łada znów jezdzi !!!! |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2004-11-02 22:13:07 cosworth3 guru
Heheheeh i się myliłeś [ wiadomość edytowana przez: Leszek_Gdynia dnia 2004-11-02 22:14:34 ] |
Pawel_66 LADA 1500(2103) kraków | 2004-11-02 22:37:46 No I ja się tez pomyliłem Ale na te śrubki bym nie wpadł |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-11-02 22:58:31 No - mylic sie jest rzecza ludzaka - moja tez.
Moze wreszcie zrozumiecie ze ja nie jestem wyrocznia - i jak sie czasem nie odzywam, to nie dla tego ze chce cos ukryc dla siebie, tylko dla tego ze czasem nie wiem. Ale diagnozowalem dobrze - i ja bym zaczal od sciagniecia wlasnie wyprzeglika - prosta sprawa - bo to wlasnie bylo ruszane przed tym jak dzialalo. (A pozniej rozrusznik jak by nie pomoglo i masa innych rzeczy, a na samym koncu panewy.) A nie od panew |
M-U-S-T-A-N-G BMW E32 Kraków | 2004-11-03 15:17:06 Happy End |