MotoNews.pl

[2103] Parowanie szybek zegarow

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!
Pisze do Was w takowej kwestii...
otoz moja Ladna neka nastepujacy problem:
Szybki zegarow,[wszystkich] czyli 5 paruja....Co moze byc przyczyna???
Zaznaczam,ze auto ostatnio nie plywalo
Czy kogos w z Was neka tez ten problem???
Dodam tylko,ze jest to niezalezne od pogody tzn paruja zarowno w deszcz,jak i przy slonecznej pogodzie.......
pozdraiwma!!!
el_

Hmmm... No pewnie jest w aucie wilgotno i parują. Tylko skąd wilgoć?? Może pomogłoby wstawienie auta do ogrzewanego garażu i pozostawienie okien otwartych? Tylko to by chyba musiało być tak gdzieś na 2 dni conajmniej tak mi sie wydaje...
Mi kiedyś okropnie parowały szyby i co się okazało, zawór nagrzewnicy przeciekał i lało do środka. Nie wiem jak to tam jest w 2103 ale może coś takiego się stało??

Lookinj na wykłądzine pod deską, czy przypadkiem nie jest mokra. Może uda ci się odciągnąć troche wykładzinę i zerknąć co masz pod spodem - jeżli jest mokro to masz już przyczynę.

zajrzyj pod dywaniki - ciekawie tam mozesz miec.
podejrzewam, ze niebawem wewnatrz zrobi sie glosniej - no, kiedy te mokre maty gluszace wyrzucisz

a zegary - suszarka potraktuj w miedzytrakcie.

Mi terz paruja ale jak autko postoi dluzej to wilgoc jest czuc to.
Sprawdz to co koledzy napisali i dodatkowo czy nie masz wody w tapicerce na dzwiach na dole w tych kieszonkach ja mialem i uciolem kieszonki i po problemie.

Może i głupi pomysł, ale tak mi przyszło do głowy... eee... może by te szybki trysnąć od środka takim sprayem przeciwko zaparowywaniu gogli i okuplarów (narciarskich, pływackich, etc.). To powinno doraźnie załatwić problem (oczywiście nadal najlepiej byłoby zlikwidować źródło wilgoci).

Sprawdz jeszcze uszczelke szyby przedniej, czy nie siedzi tam woda.
Byc moze ze szybe masz fiaciorowa.
Chco w 3 z oryginalna szyba widzialem za uszczelka wode.

u kumpla w ladziance pisiknelismy srodkiem do nieparowania szyb w segary ale wtedy sie skraplala para, przyczyna byla uczczelka ktora puszczala wodem, mimo wszystko ten sprey do nieparowania to fajna sprawa przetarlem u siebie tylna szybe i nieparuje.

mi też parują tylke te małe zegary. duże są ok. jeśli lada postoi kilka dni to te duże są przez chwilę też zaparowane. chyba wywiercę w nich dodatkowe otwory by para mogła szybko odparować. zegary są dość szczelne i po prostu para nie ma gdzie uciec

u mnie tez paruja ale tylko jak pada deszcz lub jest wilgotno na dworze!

Taki juz urok "prawdziwego" klasyka

Po prostu te zegary sa wodo i paroszczelne.czyli jak sie woda i para dostaną do środka to juz nie mają którędy wylecieć

Taka juz jest konstrukcja tych zegarow-2107 i nowsze nie maja pojedynczych zegarkow tylko wszystkie za wspolną szybą .I nie sa tak szczelne.

Witam, ja poradziółęm sobie tak: wymontowałęm deskę z zegarami, wymontowałęm zarówki z oprawkami i w ciepły,m miesjcu, albo latem na słoneczku, szybkami ma dól odparowałem sobie zegarki
Ps podczas odparowania można wypić kilka browrow dla powiękdszenia skuteczniści i umilenia "zabiegu"

Kolejny pomysł laika -> jak jest problem z odparowywaniem wilgoci w tych zegarach, to może... zrobić małą dziurkę w tym ustrojstwie...?

mnie też parują ale tylko przy wilgoci na zewnątrz i raczej tylko te małe ale to i tak chwilowe bo po rozgrzaniu się auta w środku to w miarę szybko mija