VV golf III

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Nosze sie z zamiarem kupna Golfa III 94r., 1,9D.
Czy ktos moze mi powiedziec na co powiniem zwrocic uwage przy zakupie. Chodzi mi o silnik pozniewaz nigdy jeszcze nie mialem diesla.
Z gory wielkie dzieki

[ wiadomość edytowana przez: Zbyszek65 dnia 2004-11-16 18:51:25 ]

Hallo Zbyszek,oj,oj,oj,poruszyles temat na ktory ja osobiscie zmarnowalem przynajmniej kilka Dni,a i Nocy tez bylo niemalo.Po pierwsze do Diesel(a) potrzeba miec "serce".Nie pisze tego jako zart,tylko na serio.Ja jezdze Diesel(em) od ponad dwodziestu lat,i nigdy nie mialem komplikacji,a o bezynie nawet nie mysle .Po pierwsze trzeba umiejetnie obchodzic sie z zimnym silnikiem,nie chce o tym pisac , bo jest tego za duzo.Innaczej w zimie i innaczej jak jest cieplo.Popytaj lepiej w warsztatach samochodowych , alo znajomych,ktorzy jazdza na "rope".Trzeba tylko bezwzglednie uwarzac na filtr powietrza,swiece zarowe(co 100000 Tys.Km.,do wymiany)nie ruszac z pod swiatem jak "Idiota" szybko , tylko dopiero na drugim,czy nawet na trzecim biego (jezeli Motor jest do porzadku rozgrzany) przycisnac gaz.Kazdy Diesel mam duzo wiekszy moment obrotowy niz benzyna (jezeli porownamy takie same jednostki napedowe) dlatego na wyrzszych biegach zawsze bedzie szybszy niz benzyna.Jezeli chodzi o Servis,to wszystko pozostaje po staremu,nie liczac paru specyficznych zeczy wystepujacych tylko w motorze Diesel.Dziwi mnie jednak , ze planujesz kupic VW.Poczytaj,zanim podejmiesz jakakolwiek decyzje Lancia Delta,motory te maja wiekszy moment obrotowy,mniej spalaja,czesci zamienne sa jednakowo drogie,szybkosc koncowa jest wieksza o prawie 20 Km.,na godzine,a karoseria jest komletnie ocynkowana,czego w Golfie nie spotkamy,chyba ,ze kupisz rocznik 2004.A i te Samochody nie sa komletnie ocynkowane.A i spac mozesz naprawde spokojnie.Oprocz paru Entuzjastow marka Lancia,nikt sie nie interesuje ta Marka.Jak ja kiedys kupowalem swoja Lancie,to koledzy mnie wysmiali.Nie pisze tego,zeby ta Marke samochodu reklamowac,ale zebys byl naprawde zadowolony z przyszlego zakupu.A i roczniki , za te same pieniadz sa duzo mlodsze.Jedna jeszcze uwaga-wedlug servisu VW,trzeba pasek rozrzadu i rolki wymieniac co 60 Tys.Km.,w Lanci co 120000Km,to mowi za siebie.Abs i pompa Diesel sa od Bosch,a silniki i skrzynie biegow sa jednymi z najlepszych w europie.Najlepszym przykladem jest obecnie Ford , ktory zakupil trzecia generacje silnikow Diesel we.....no......Wloszech o mocy 155Ps (koni mechanicznych).Firma ktora wprowadzila przed kilku laty silnki Common Rail byl Fiat,z tym , ze Lancia jest to Nobel marka od Fiata.Reszte musisz sobie sam dopowiedziec i napisz co zrobiles-powodzenia-Adalbert