Problem z silnikiem potrzebna pilna pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam ponownie.. mam problema z silniczkiem..;/ a ze jestem swierzutkim posiadaczem Ladnej.. tym bardziej mnie to niepokoii..;/ chodzi o to silnik /prawdopodobnie/ jest po kapitalce.. ale co najdziwniejsze.. strasznie .. dzwoni cos w silniku.. hmm ze tak powiem chodzi mi to jak traktor.. diesel.. czy inne okreslenia. no nie idzie jak powinien..;/ silniczek 1500 lada 2106 nie wiem co to moze byc.. help pilny.. bo opinie jak narazie sa nie zaciekawe!!! a ze sie znacie.. to pewnie ktos moze cos powiedziec... oo i jeszcze jedno czy jest cos takiego jak naciagacz .. lancucha rozzadu.. i ile kosztuje cosik takiego..???

chyba jest cos takiego jak naciag we wrzesniu moj ojciec cos przy tym grzebal i lancuch zaczal sie strasznie tluc w silniku. pozniej odkreccilismy srube ktora blokowala ten naciag, silnik chwile popracowal i lancuch dopasowal sie. a nastepie znowu dokrecilismy srube. nie chce wchodzic w szczegoly, bo sie nie znam na tym za bardzo

mam taka nadzieje ze cos takiego odnajde...

Z tego co pamiętam, jest taka śruba, którą reguluje się naciągnięcie łańcucha. A może trzeba wymienić napinacz?

Mireczku, Twoja porada będzie tu nieoceniona!

ta sruba jest powyzej pompy wody

Ttruskawek, mam nadzieję, że znasz się trochę na mechanice, bo jeśli nie, to może lepiej pozostaw tę sprawę fachowcom.

heh krycho taki mam zamiar.. jestem za swierzy na Lade.. zeby sam przy niej grzebac.. jak mnie policja zwinela za jazde bez swiatel. to nie wiedzialem ze jest dodtakowa dzwignia ktora je wylacza./ta od swiatel glg..(200zl mandatu - za niewiedze) wiec wole nie ryzykowac..;/ jak narazie..;-p

o tego to tez nie wiedzilem
w 2106 tak jest?

Fruwak no tak jest ..albo to przerobka wlasna tego sie nie dowiem ..ale ogolnie jest bez sensu bo nie daje nic pozatym ze wylacza swiatlo...co mozna zrobic standardowym przelaczniczkiem...ale jest wiec niech sobie jest.....

eee a gdzie jest pompa wody?? i przy okazjji... hmm chodzi o wiatrak chlodnicy... no jego wlaczanie jest ze tak powiem utrudnione z lekka.. boo wlaczam go kabelkami wewnatrz kabiny..;/ /niezle patety/ i z tego co mi wiadomo padl przekaznik no ale z testu jaki przeprowadzilem.. /wypiecie kabelkow z termostatu i zwarcie ich ...hmm no nic sie nie stalo.. a powinno prawda? wiec teraz mam dylemat czy wierzyc sprzedawcy czy zasowac po termostat..??

Popatrz na pasek klinowy, napedza alternator i pompe wody.

a widzis znalazlem. oki pora na mekanika.. powiem co zdjagnozowal.. Ladna pedzi na regulacje silniczka.

Witam
Ju z trochę koledzy wczesniej odpowiedzieli, ja także stawiam na naciąg łańcucha rozrządu.
masz 2 opcje, albo nikt tego dług nie regulował to i klekoce, albo padł napinacz, płoza napinacza, czy tłumik drgań.
Zanim odwiedzisz mechanika, mozesz spróbować wyregulować naciąg łańcucha sam. jak napisłą Soop, pasek klinowy napędza pompę , alternator, nad pompą wody, (z prawej strony silnika, patrząc oczywiscie do przodu), na głowicy silnika blisko styku z blokiem masz taką wystającą śrubę pod klucz 13, Uwaga nie jest to żadna ze śrub mocujących kolektory, tylko osobna z takim kołnierzem. musisz ją poluzować, ze 2-3 obroty
auto na 4 bieg i pchać do przodu, najlepiej w 2 osoby, tak by się nie cofnęło, niech wał się obróći ze 2-3 pełne obroty, potem nie cofając auta dokecić z powrotem tę srubę, i juz gotowe
Jęsli nie pomogło to już trzeba zdejmować pokrywę zaworów i zobaczyć co padło, ale wtedy polecam do mechanika