Gaźnik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W jakim momencie powina zacząć otwierać sie druga przepustnica w gażniku łady 21072 1300S. Chodzi o to ;rzy jakim zakresie obrotów.Nie miem czy umnie jest to dobrze ustawione. Jakie były by skutki zbyt póżnego otwarcia sie drugiego przelotu.
Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam.

JEsli mowa o pneumatyku, tego kiedy ma sie otworzyc 2 przelo, chyba nie powie ci nikt.
To zalezy od obrotow, i od tego jak wcisniesz pedal.
Tj. mozesz powoli wkrecac na obroty i wtedy w ogole nie otworzy sie - skutek - mniej sapali, pewnie troche wolniej pojedzie.
A mozesz wcisnac ostro na max, i wtedy otworzy sie drugi przelot - wiecej spali szybciej pojedzie.
Generalnie da sie to odczuc - tj jak ostro depniesz np. podczas jazdy to wyczujesz ze autko nagle dostaje lekkiego przyspieszenia.
Odpowiednie sie zassa i otworzy wten czas 2gi przelot.
JA juz dawno nie mam gaznika takiego, ale jak mialem to najpierw w ogole mi sie nie otwieral 2gi przelot - z powodu tego ze gumke mialem stara (membrane czy jak, podcisnieniowa), a jak zmienilem na nowa, to ustawilem zeby maksymalnie szybko otwieral sie 2gi przelot.

Odpal silnik, otworz puszke filtra powietrza, patrz od gory i ciagnij za ciegno od gazu.
Powinienes zobaczyc jak przelot(ten drugi) sie otwiera, i jak paliwo wlewa sie w niego duza struga.
Jesli nie to zmien gumke.

a co może być gdy wciskam gaz do dechy przy 80km/h na 4 i strasznie powoli przyśpiesza czy to może być wina gażnika czy to jakaś inna przyczyna oprócz sprzęgła.

to moze byc WSZYSTKO
sprawdz sobie aparat zaplonowy, platynki, kable i pompke przyspieszacza... ehh i niewiem co jeszcze - wsystko po prostu wszystko

Cytat:
a co może być gdy wciskam gaz do dechy przy 80km/h na 4 i strasznie powoli przyśpiesza czy to może być wina gażnika czy to jakaś inna przyczyna oprócz sprzęgła.

Ty, no wydaj mi sie ze na ten temat to juz rozmaiamy w innym wątku

czy to że przewód od gażnika do filtra powietza jesst przy gażniku słabo osadzony może powodować nierówne wolne obroty

ja wiem? Przez jakiś czas jeździłem z zupełnie odłączonym bo zapomniałem i było ok tylko podczas przyspieszania dziwnie syczało. Tak ogólnie to no jest tak na wcisk lekko tam zamontowany.

przez co gażnik może łapać lewe powietrze

Przez osie przepustnic oraz miedzy tym właściwwym gaźnikiem a izolatorem. Tu sa obrazki, nawet nie trzeba czytać (po angielsku)remont gaźnika I niech moderator zmieni nazwewątku na gaźnik zamiast gażnika. Bo niby nie przeszkadza, ale wyszukiwarka nie znajdzie.

-----------------
Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie.

[ wiadomość edytowana przez: Yanosik dnia 2004-12-10 19:22:14 ]

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2004-12-10 19:25:43 ]
[ powód edycji: OK - faktycznie :) ]

Sprawa dotyczy samarki
Porozkręcałem sobie dzisiaj trochę
I... tak z ciekawości popatrzyłem sobie na "rurkę wtryskiwacza ekonostatu" - służy to do wtryskiwania benzyny przy maksymalnym obciążeniu, przy w pełni otwartych przepustnicach, wzbogacając mieszankę
No i..ciągnę sobie za cięgno przyspieszacza i nic może aż tak maksymalnie nie wkręcałem, no ale myślę, że dość głośno silnik się wkręcał, ale i tak nic nie leciało (nie mam obrotościomierza, bo jakoś nie był mi potrzebny nigdy)
Samochodzik, raczej ma przyspieszenie, ale lubie jak wszystko działa Więc może ktoś coś poradzi

Z góry dziękuje za jakieś pomysły/domysły (oprócz tego, że trzeba przeczyścić, bo przeczyszczałem )

witam wszystkich ja mam pytanie troche z innej beczki mianowicie sprzątalem dzis garz tak totalnie i zanlazlem 2 gazniki nieznajomego pochodzenia pisze na nich MAde in czechoslowacja i są jakies dziwne poniewaz maja jedną przepustnice i wygląda na to ze ze do ukladu dolotowego byly montowane 2 gazniki ???dziwne ale tak mi sie wydaje pytalem sie taty od czego te gazniki i twierdzi ze jezdzily w zuku ,ale z tego co pamietam wszystkie zuki jakie mielismy mialy gazniki webera takie jak w carusach .Od czego moga byc to gazniki ,wyglądają na dobre moze by cos poprubowac zrobic z nimi ??????????????????????????

No tak, ale moj problem nadal został

[ wiadomość edytowana przez: MikeB dnia 2004-12-12 01:41:30 ]

Cytat:
2004-12-10 23:12:10, MUSEL pisze:
witam wszystkich ja mam pytanie troche z innej beczki mianowicie sprzątalem dzis garz tak totalnie i zanlazlem 2 gazniki nieznajomego pochodzenia pisze na nich MAde in czechoslowacja i są jakies dziwne poniewaz maja jedną przepustnice i wygląda na to ze ze do ukladu dolotowego byly montowane 2 gazniki ???dziwne ale tak mi sie wydaje pytalem sie taty od czego te gazniki i twierdzi ze jezdzily w zuku ,ale z tego co pamietam wszystkie zuki jakie mielismy mialy gazniki webera takie jak w carusach .Od czego moga byc to gazniki ,wyglądają na dobre moze by cos poprubowac zrobic z nimi ??????????????????????????

Starsze zuki miały inne gaźniki - jakies jikovy, właśnie takie pojedyńcze,

dzieki JAnisz to wlaśnie bedą takie gazniki starego typu ,i chyba zostaje mi oddanie ich na zlom

To juz nikt nie ma pomysłu?
Niedość, że gaźnik mi bierze 20litrów, to jeszcze ta rurka nie podaje benzyny... - więc szansa niby na więcej mocy...ale z drugiej strony zaczynam podejrzewać, że...ta ruraka gdzie może być pęknięta i on cały czas dostaje benzynę - Tylko ze takie rzeczy to zdarzają sie w komputerach, a nie w mechanicznych "przedmiotach"

Cytat:
2004-12-12 01:43:23, MikeB pisze:
To juz nikt nie ma pomysłu? Niedość, że gaźnik mi bierze 20litrów, to jeszcze ta rurka nie podaje benzyny... - więc szansa niby na więcej mocy...ale z drugiej strony zaczynam podejrzewać, że...ta ruraka gdzie może być pęknięta i on cały czas dostaje benzynę - Tylko ze takie rzeczy to zdarzają sie w komputerach, a nie w mechanicznych "przedmiotach"

Mike, daj po prostu gażnik do regeneracji do jakiegos dobrego gażnikowca.

OK, myślałem, ze blokuje sie gdzieś tą rurkę
edited poradziłem sobie sam - okazało sie, ze przewodów jednak wszystkich nie zmieniłem i właśnie tym, który z gaźnika odbiera z powrotem benzynę do baku był i troche jakby sparcialy i jakby ten "zawór" jednokierunkowy nie do końca działał i nie odbierał benzyny z gaźnika
Zatem spalanie wyszło mi teraz ok 11l - Moze to nie aż tak super - no ale cały czas tylko po mieście jeźdze i do tego zima...więc czemu sie dziwić

[ wiadomość edytowana przez: MikeB dnia 2004-12-21 19:18:49 ]

mam małe pytanie co jest gdy przy 3,5tys zaczna szarpać autem do 3,5 jest spoko a potem szarpie jakby brakowało dopływu paliwa czy ktoś wie co to może być

[ wiadomość edytowana przez: Krzychu85 dnia 2005-11-30 11:36:31 ]

???????????????????????????

Cytat:
2005-11-30 11:37:57, Krzychu85 pisze:
???????????????????????????

zapłon vel. aparat zapłonowy + świece + kable