MotoNews.pl
7 Termostat-ale sie wk..... (7463/0)

Termostat-ale sie wk.....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak juz wiekszosc z Was tak i ja zabralem sie za wymiane termostatu. Temat ten juz byl wiele razy poruszany tu na forum. Zakładaliscie rozne modele termostatow - roznych firm. Raz ktos wspomniel o termostacie ktory jest pod skosem jak oryginal tylko ze podobno ciezko go dostac. Pojechalem do sklepu zwanego AUTO-LAND. Powiedzialem ze chce do vectry 1.8 8V a facet od razy pyatnie:"prosty czy skos". Zdziwiony mowiez ze lepiej skos. Przeciez odpada mi koszt zakupu rury od nexii. Zakupilem termostat Calorstat Vernet S.A. 6287.92 - na pierwszy rzut oka identyczny jak oryginal. Podniecony tym ze nie musze zmieniac rury ruszylem do kolegi ktory udestepnil mi garaz i zabralem sie za wymiane. Zdemontowalem stary, przesmarowalem nowy silikonem czerwonym, wsadzilem i wkrecam srubki. A tu sie okazuje ze tylko 2 z 3 srubek moge wkrecic w ten sposob ze ten moj ukochany skos byl skierowany ku gorze. Kombinuje i nic. Wyjolem i sprawdzilem cze jest taka mozliwosc zeby wkrecic ten cholerny termostat - znalazlem takowa ale po ulozeniu go w ten sposob by wkrecic 3 srub to moje skosne kolanko skierowane bylo ku dolowi. Ale sie wtedy wk..... Pojechalem do sklepu oddac to badziewie i kupilem prosty tej samej firmy 5979.92. Jest on tanszy od tego skosnego o 11 zl, ale i tak bym zaoszczedzil na rurce. Niestety posiadam tylko jedno auto wiec zalozylem termostat oryginalny. Zajelo mi to w sumie godzinke ale syzyfowa robote odwalilem.

Takze jasli ktos chce kupic pod skosem to niech dobrze sprawdzi czy pasuje.

pozdrawiam

Czyli kupiłeś rurkę od nexii ?

Ile dałeś ?

o ile mnie pamieć nie myli to Tomek Mydłowski pisał że ten wygięty to jest ale skierowany na dół także Ameryki nie odkryłeś inni już to wyczaili przed tobą... ale i tak moje współczucia za nerwy i robote......

No to adminek jeszczee bardziej mnie przygnebiles. Widac czegos nie doczytalem na temat tego wygietego.

Rurki od nexii jeszcze nie kupilem, ale juz znalazle w AS. Dosc drogo bo 49 zl. Hurtownia w ktrej przewaznie kupuje czesci niestety nie posiada na stanie takiej rurki a z pewnoscia byloby taniej. Na przyklad na pompie paliwowej roznica byla ponad 150zl.
Mimo, ze tak drogo kupie te rurke.

pozdrawiam

W wawie ta rurka kosztuje około 60 zł no ale czego się nie robi by było cieplej

LUDZISKA CZYTAJCIE FORUM!!!!!!!!! Nawet w W-wie ta rurka kosztuje 18zł /słownie osiemnaściezłotych!!/-bez kombinowania,szukania itp.historii- INTERS CARS i po kłopocie!!!-DUŻOOOOOOOO zdrowia mnie to kosztowało/+telefony,zwiedzanie Śląska itp./ zanim wyczaiłem ale korzystajcie!! INTER CARS jest też w innych miastach!! Pozdrowionka z Katowic!!

W sobotę dołączyłem do "klubu nowotermostatowców" FAJNIE!!-nareszcie wiem jak może działac ogrzewanie w Espero!!..I od razu widać,że silnik pracuje w innym zakresie temperatur....Na gazie,LATEM, jak stanąłem w korku lub tp.po paru minutach zaświecała mi się "nieśmiertelna"kontrolka z pięknym obrazkiem silnika- od jesiennych chłodów już o niej zapominałem aż do późnej wiosny...a tu proszę! Wymiana termostacika i znowu LATO!!

Ja rowniez od soboty mam ciepelko a aucie... ale cos albo sam spierdzielilem albo samo sie spierdzielilo ale nie dziala mi wskaznik temp. Wskazowka lezy prawie pod deska rozdzielcza. Nie mozliwe jest podlaczyc cos zle, bo przecez jest tam tylko jedna wtyczka. Szukalem przyczyn i nic nie moge znalezc. Spotkal sie moze ktos z Was z takim problemem po wymianie termostatu??
I jeszcze jedno pytanko: Czy skracaliscie rurke od nexii przed zamontowaniem jej w Waszym esperaku, bo mi wydaje sie ona troszke przy dluga gdyz jest nieco zgieta - zalamana.

pozdrawiam

el0!

mam pytania do 'starych' termostatowcow...
jak w lato?
nie przegrzewa sie silnik?
wyminiacie na oryginal w lato?

Nie, latem też jest dobrze.....nie trza psuć

Do Przemka-W /też/...rurka od Nexii jest może nieco zagięta ale przekrój nie jest ograniczony....a co do wtyczek-o ile pamiętam to były dwie!!-jedna z lewej strony trochę niżej i jedna, szersza "na wprost" -jutro muszę kuknąć pod maskę jak to jest naprawdę ale prawie dałbym głowę, że były 2.