Termostat a Mobil

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
al0!

2 dni temu mechanik wymienil mi plyn chlodnichy z brudnego,
gludkowatego petrygo na jakis Mobil (moge pozniej podac
dokladne oznaczenia, 60zyla) i tak jak przedtem wskazowka byla
na 1 kresce termometru tak teraz jest na polowie skali...
mech powiedzial ze tak zanieczyszczony plyn chlodniczy
mogl spowodowac opory w samym termostacie...

pointa: narazie nie wymieniam termostatu

Taka sytuacja miała miejsce właśnie w moim starym termostacie!
Stary, gówniany i mocno zanieczyszczony płyn tak zabrudził termostat że ten niemógł się już zamykać i przez cały czas był otwarty!

Mnie się wydaje że to raczej te sprężynki które pod wpływem ciepła kurczą się lub rozciągają, straciły swoje właściwości??
U mnie termostat był czysty i to właśnie ta sprężynka niedolegała (Na Twoim zdjęciu Łukasz sama wkładka tez najgorzej nie wygląda)

Pozdrawiam G

ps. najważniejsze że juz jest ciepełko
ps2. jutro odbieram fure ob blacharza

Witam!

Widze, ze poruszony zostal bardzo aktualny dla mnie temat!
Czy ktos z Was ma moze namiar na cene termostatu do 1.8?? Ktos w warsztacie mowil mi, ze oryg. kosztuje 200 zl !!!
Czy jest jakis zamiennik oplowski, ktory mozna tu wsadzic???

Pozdrawiam,
L.

Lookie !
Wejdź w okienko "szukaj", wpisz słowo termostat i przeczytaj
UWAŻNIE WSZYTKIE wątki dotyczące tego tematu.
Będziesz wiedział wszystko co potrzeba.

Pozdrawiam wmq@magma-net.pl

el0!

przestancie pisac o zakupie CALEGO termostatu!
przeciez obudowa sie nie zuzywa...
wystarczy wymienic sam wklad, a to koszt nastu no moze 20 zlotych!!!
200zl?!?!? Lookie to ja sam Ci przywioze za taka kase...

a właśnie że się zużywa!!!!!!!!!!!!!!! korodują te nóżki trzymiące ternostat.!!!! po drugie gniazda poszczególnych termostatów różnią się miedzy sobą i to znaczne miałem taka sytuacje przy przekładce w moim.... po trzecie powiedz gdzie można kupić sam wkład bo ja raczej tego sobie niewyobrażam żeby szło.. to kupić oddzielnie..???? ale tu może kupujesz w jakimś specjalnym sklepie co.?????

Oczywiscie w specjalnym sklepie z wkładami , sa tam także wkłady do długopisów i inne

Lookie! za 200zł to przywioze Ci termostat z K-wic, zamontuje i jeszcze zafunduje dobre piwko!!
-naprawde przeczytaj DOKLADNIE wszystkie posty o termostacie to wrecz ENCYKLOPEDIA!! Pozdrowionka z Katowic

Lee kolego, o ile dobrze widzę masz motor DOHC, czyli 1,5.Problem polega na tym, że do twojego autka dopasujesz wkład, a do 1,8 i 2,0 jest term wraz z obudową. Jest to silnik OPLA ubrany w dodatki Daewooooooooooooo.Pozdrowienia.

Witam!

Najpierw napisalem posta, zainspirowany tematem i malowniczym zdjeciem, potem jednak czytalem forum, i czytalem, i czytalem, i czytalem.... No i wyczytalem oczywiscie (prawie) wszystko o termostatach w 1.8

Zas cena 220 zl pochodzila z Japan Cars ( W ucziciwym sklepiku na Gersona - 99 zl Nie dajmy rabac sie frajerom! ))

Dziekuje za ultra szybka odpowiedz na moj post!!

Pozdrawiam,
L.

Ja wczoraj zmienilem swoj termostat na nowy ale o takich samych parametrach - 92oC. Mialem podejrzenie, ze stary troche przepuszcza poniewaz chlodnica robila sie letnia zaraz po uruchomieniu silnika. Cena - 25.72zl.

A dzis rano silnik cieply, chlodnica zimna. W sumie, w czasie jazdy specjalnej roznicy nie widac na wskazniku ale praca na zimno po rozruchu mapewno trwa chwile krocej.

el0!

Drogi Adminku nie mam specjalistycznych sklepow...
a termostat bez obudowy mozna kupic m.innymi w AutoBox
tel. 032 2521450
Cena 20zl...