MotoNews.pl

Głośne opony w nowej Avensis.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jestem tu nowy bo dopiero od wczoraj mam Toyotę i pmyślałem, że tu znajdę odpowiedź na moje pytanie.
Otóż w Avesisie są zamontowane opony Michelin 205/55/16 Pilot Primacy i wyraźnie słyszalny jest hałas związany z toczeniem się auta, właściwie jadąc po porowtej jezdni zagłusza on silnik. Przejechałem tym autem dosłownie kilka kilometrów, ale nie sądze, żeby z czasem " się dotarły" i przestały hałasować. A może ?
Nigdy nie miałem nowego auta, więc nie wiem...
W samochodzie, którym jechałem na próbnej jeździe nic nie szumiało, ale mógł mieć inne opony.
Byłbym wdzięczny za opinię
Pozdrawiam Forumowiczów.

andy999

Ciężko tu coś sensownego napisać... Może wejdź na opony.com.pl czy inną stronę z oponami i popatrz na opinie użytkowników o tych gumach, które masz założone. Generalnie wydaje mi się że Micheliny to raczej dobre opony, więc raczej nie ma co tragizować.
Może po prostu przejedź się po tej porowatej nawierzchni innym autem i porównaj ale wg. mnie nie ma się czym przejmować.

Co do tego auta testowego to może jechałeś nim po innej nawierzchni albo nie zwróciłeś na to uwagi? Może to też kwestia np. tego ze ty masz zimówki a testowe auto nie, albo odwrotnie czyli tak jak napisałeś kwestia innych opon.

Co do opon Michelina to mają jeden minus - jak się coś w nich jednak zepsuje (wybrzuszenia itp.) to na tzw. "wieczystą" gwarancje Michelina nie ma co liczyć, chyba zresztą na żadną gwarancję...

Wszedłem na stronę www.opony.com.pl i tam przeglądnąłem opinie o tych Michelinkach. W skali 1-6 za hałas dostały 4,8 punkta ( czyli dobrze ) i to mnie trochę zanipokoiło, że to może jakiś poważniejszy problem np: z układem przeniesienia npędu, ale podobno Toyoty się nie psują, a w dotatku przecież to nówka...
Wtedy pomyślałem o ciśnieniu powietrza, więc dziś rano schodzę do garażu, znajduję jakiś stary manometr i sprawdzam, przód: 3,0 atmosfery, tył: 3,0 atmosfery !!!!! Sprawdzam w instrukcji przód 2,2 tył 2,2.
Ponieważ manometr jest niepewny mierzę jeszcze w moim poprzednim aucie i tam zamiast 2,0 jest 1,4.
Więc wszystko wskazuje na to, że powodem jest o wiele za wysokie ciśnienie w oponach ( może nawet 3,6 atmosfery ) i to by się z gadzało z odczuciami co do komfortu: auto wybiera każdą nierówność. Mam nadzieję, że to to...
A swoją drogą dealer który mi to auto sprzedał co prawda pięknie go wypolerował, ale o oponkach zapomniał....
A niech tam, żeby tylko dobrze jeździła !!!

Pozdrawiam

andy999

ale to wkońcu nowa ave czy stara (prosto z salonu)??
bo ja w swojej miałęm taki motyw że akurat pamiętam że stopniał śnieg drogi zaczeły być suche i włąsnie tez bardzo głośnio mi szumiało (myslałem że to włąśnie gumy) po tygodniu zmieniłem na letnie a ty dupa jak szumiało tak szumi okazało się że łozysko padło
ale jak to nowy samochód to jest to niemożlwie

Pozdrawiam

Toyota jest nowa ( ma trzy dni ), spuszczenie powietrza pomogło zdecydowanie, było w każdym kole 3,6 atmosfery !!!!, ale opony trochę nadal słychać, może dlatego, że nie słychać innych hałasów....
Powoli zaczynam się przyzwyczajać do tego auta, jest całkiem inne niż mój poprzedni 19-letni Golf II ( był znakomity !!!).
Pozdrawiam

andy999

Miałem takie opony, tylko 195/55 w Corolli. Też były bardzo głośne. Za to zakręcała jak gokart...
Pzdr.