Samara - Kontrolka ładowania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam ładę samarę i pali mi sie kontrolka od ładowania mimo że na woltomierzu jest trochę mniej niż 16. jaka może być tego przyczyna??

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-01-20 22:22:40 ]
[ powód edycji: korekta tytulu ]

witam. na 99% masz walnięty regulator napięcia. też to przeżywałem tyle, że w 2104. Kontrolka się paliła, poteż żarzyła, potem paliła a woltomierz cały czas pokazywał, że jest ładowanie. Być może masz zbyt duże ładowanie. Musisz sprawdzić miernikiem jakie masz ładowanie na akumulatorze. Przy pełnym obciążeniu powinno być coś AGAIR koło 13,8 - 14,4V. Ale o wartości musisz dopytać.

a ile może kosztować nowy regulator napięcia?? mam znajomego elektryka samochodowego to się jutro udam do niego.

Groszowe sprawy. W zależności od producenta 20-30zł.

...u mnie tez sie swieci. ładownie było mierzone i jest wgranicach dołu normy. prwdopodobnie walnieta jest jedne z diod prostowniczych.
....mialem tak w maluchu tez.

Regulator u nas kosztuje 20 zl a co do wymiany to sam bez problemu sobie poradzisz.U mnie mialem wiekszy problem bo mam alternator iskra i nie mozna bylo dostac reglera ale znalazlem zaminnik boscha za 20 zl.Wymienilem go sam.Ladowanie mam teraz okolo 14,1

A czy to swiecenie jest u Was ciagle? Tzn ostro pali sie kontrolka? U mnie jest tak , ze np zapala mi delikatnie sie w rytm chodzacych kierunkow lub wycieraczek. Sprawdzane mialem ladowanie i jest ok

U mnie w "samarytance"także podczas pracy wycieraczek,jak wstają do boju z deszczem, oraz jak działają kierunki to delikatnie bardzo,żarzy się kontrolka. Widać to minimalnie w nocy.
Wymieniłem regulator ze szczotkami (bo padł i rozkręcał ładowanie na max). Ładowanie jest OK. ale kontrolka miga dalej,Chociaż już prawie niezauważalnie. Moim zdaniem migająca kontrolka,z powodu jw. to efekt Przemyślanego umiejscowienia skrzynki z bezpiecznikami i minimalnego braku w niej masy. . Jeśliby ją wyjąć,to pewnie dużo o czekających nas awariach elektryki by się człek dowiedział Ale jak mówi mój ojciec,nie ruszaj,póki się całkiem nie sp.... y. Pozdro,Krzysiek

u mnei w 2106 swieci sie jak dociskam ssanie to przestaje a po jakims czasie znowu sie swieci i jak docisne to znowu przestaje

Cytat:
2005-01-21 09:59:27, 83matys pisze:
A czy to swiecenie jest u Was ciagle? Tzn ostro pali sie kontrolka? U mnie jest tak , ze np zapala mi delikatnie sie w rytm chodzacych kierunkow lub wycieraczek. Sprawdzane mialem ladowanie i jest ok

Hehee.. no u mnie jest identycznie... plus jeszcze przy wrzucaniu wstecznego.. wskaznik od ladowania mocno sie cofa.. no i porusza sie wraz z kierunkowskazami..

Probowalem dzisiaj wyciagac skrzynke z bezpiecznikami.. ale dalem za wygrana ))

Przy okazji postu jeszcze jedna sprawa...Zaczalem przygladac sie polaczeniom kabli w kabinie i znalazlem dziwna rzecz.. Nad lewym nadkolem, tak jakby pod skrzynka bezpiecznikow znalazlem odlaczone 3 kostki ( chyba przekazniki) - kable ktore do nich szly (poznalem po wtyczkach) maja kolor jasno niebieski, zielono czarny... przygladalem sie rysunkowi instalacji ale nic nie znalazlem...

Ma ktos pomysl co to moze byc i do czego to jest potrzebne ???

[ wiadomość edytowana przez: humel dnia 2005-01-23 17:31:37 ]

A nie są to przypadkiem kostki z instalcji takich jak w fińskich wersjach? tzn. swiatła dzienne, wycuieraczki na lampy?
Paweł

Pawel: no wlasnie nie mam pojecia.. nie wiem tez czym wytlumaczyc te dziwne problemy z elektryka... Ze niby masa, bezpieczniki.. Sam nie wiem...

Myslę, że wiele problemów może być spowodowanych przez skrzynkę ( a raczej jej umiejscowienie w przegrodzie między silnikiem a wnętrzem)wilgoć, łatwe śniedzenie styków itp. Warto to przeczyścić i wysuszuć od czasu do czasu. u mnie spalił się obwód drukowany skrzynki bezpieczników i musiałem kupiś nową . A zaczeło się o problemów z awaryjnymi- potem bardzo szybko ją trafiło do końca. To samo jest z kontaktami w tylnych lampach-często widze samary ( ale w zachodnich wózkach to samo) , którym robi się mała "dyskoteka"i jak np. właczą kierunkowskaz - to przygasają im inne żarówki .
Warto przeczyścuić tą główną mase do skrzyni i od akumulatora - u mnie raz już było tak,że nawet nie reagował na przekrecenie kluczyka nawet przekaźnik - nie mówiąc już o kontrolkach.
Paweł

[ wiadomość edytowana przez: Pawel_66 dnia 2005-01-23 18:20:52 ]

mam samare i jak wjade w kaluże prawym kołem to jakiś czas żaży ladowanie a wltomierz pokazuje że jest ladowanie.Myslalem ze nie ma oslony na altern ale jest.

Witam kolegów. Te kabłe przy lewym nadkolu,to rzeczywiście jakiś element "skandynawskich" instalacji,jak napisał paweł. Kiedyś,szukając tkz."miodu w uszach" ,tez trafiłem na te kable. podłaczyłem do pierwszego,lepszego przekażnik i światła działały po kluczyku,non-stop . Reszty nie sprawdzałem, bo awaryja,okazała się czaić w innym miejscu. pozdrawiam

a tak wogóle to czym się różni fińska wersja od zwykłej?? bo mi powiedziano że mam fińską ale nie widzę różnicy

Cytat:
2005-02-17 22:04:55, Mariuusz pisze:
a tak wogóle to czym się różni fińska wersja od zwykłej?? bo mi powiedziano że mam fińską ale nie widzę różnicy

Fińską najłatwiej poznać po wycieraczkach na reflektorach.

Cytat:
2005-01-23 17:24:02, humel pisze:
Przy okazji postu jeszcze jedna sprawa...Zaczalem przygladac sie polaczeniom kabli w kabinie i znalazlem dziwna rzecz.. Nad lewym nadkolem, tak jakby pod skrzynka bezpiecznikow znalazlem odlaczone 3 kostki ( chyba przekazniki) - kable ktore do nich szly (poznalem po wtyczkach) maja kolor jasno niebieski, zielono czarny... przygladalem sie rysunkowi instalacji ale nic nie znalazlem... Ma ktos pomysl co to moze byc i do czego to jest potrzebne ??? [ wiadomość edytowana przez: humel dnia 2005-01-23 17:31:37 ]

Nie wiem czy dobrze kojarze, ale to chyba wyjścia do świateł szwedzkich i elektrycznego sterownia szybami.

No nie wiem - ja np. mam wycieraczki i te dodatkowe instalacje do świateł i niby mam fińską, a np. mój Ojciec, który 100lat temu miał samarkę, nie miał wycieraczek, a miał instalacje do świateł
Więc nie wiem, czy to jedyny wyznacznik - wycieraczki

Ja też nie mam wycieraczek, ale niektórzy mówią, że mam fińską. Ale ja mam to centralnie w d@#$ czy to jest fińska, chińska czy z republiki kongo. Jest po prostu moja - wersja kubik 2004.