MotoNews.pl
5 Kolorowy wyświetlacz. (83573/0)

Kolorowy wyświetlacz.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
z tego co wiem to kolorowy LCD do omy można włożyć zamiast zwykłego (pełnego).
Kolorowy wyświetlacz na te same łącze do zwykły + drugie 12 pinowe.
I teraz pytanie:
Czy ktoś z Was ma informacje o tych 12 pinach? Jakie sygnały, w jakim standardzie jest przesyłany obraz z nawigacji?

Chciałbym wymienić ten lcd ale też go jakoś wykorzystać.

Tez o tym myslalem, kolor by byl fajny.
A ile za taki kolorowy LCD trzeba dac dzisiaj ?

Znajomy warsztatowiec zaproponował mi za 500zł.
Podobno widział na giełdzie w Gliwicach.
Pytanie czy warto inwestować? Bo może poza "normalnymi" komunikatami nie da się go wykorzystać.
Sterowanie może być balane albo wręcz nie do rozpracowania.
Fajnie gdyby ktoś miał coś takiego u siebie z navi, podłączyć kompa i "podsłuchać" o czy gadają sobie.
Nie ma wtedy ryzyka, że przy eksperymentach w ciemno wypali się nam 500 złociszy.

Znam się trochę na elektronice (bardziej domowej niż samochodowej) i też chciałbym mieć navi w autku. Przejrzałem trochę schematów dot. navi, wyświetlaczy w Omie, popytałem a ASO i znajomych na warszawskim jumenie. Moje spostrzeżenia:
1. Wpakowanie kolorowego wyświetlacza do Omy B nie załatwi nam kwestii nawigacji.
2. jeżeli już to zrobimy, to musimy wydać jeszcze kilka tys. PLN na antenę GPS i dekoder - średnio opłacalne.
Za powyższe info nie mogę dać głowy bo pochodzi bardziej "ze świata", niż z własnych wniosków.
Natomiast jedno jest pewne:
3. wpakowanie pamla do Omy będzie o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze.
Palmtopy (obstawiam iPAQ) z kompletną instalacją GPS (antena, kable, mapa) można dostać za ok. 1300 PLN. Myślę wmontować takiego w podstawkę umiejscowioną nad środkowym nawiewem w mojej Bestii. W takim przypadku mamy navi (palm) i możemy obserwować np średnie spalanie (LCD made in Adam Opel). Mając na palmie system Pocket PC można w tle zapuścić odtwarzanie mp3 i poprzez wyjście słuchawkowe wpiąć się w przedwzmacniacz seryjnego Grundiga. Pomysłów jest jeszcze sporo i mam nadzieję w maju podzielić się relacją z placu boju + fotkami na forum.

pozdrawiam

ja znowu praktycznie reklamowo, ale:
posiadam kolorowe wyświetlacze do Omegi, jestem na etapie instalacji w mojej omie, powoli zaczyna to działac, jak rozpracuje bedzie mozliwosc kupna wyswietlacza z okablowaniem do samodzielnego zalozenia, by jednak działal Kolor potrzebny jest czytnik NCDR110 lub 1500 bez niego nie można nawet sterować min bo przyciski w manetce tego nie obsluguja, do menu przechodzi sie za pomoca pokretel czytnika (radyjka)

Brzmi interesujaco, a po ile beda chodzic te wyswietlacze u ciebie ?

Mnie osobiście nie interesuje nawigacja w tym LCD.
Nawigacje mam w tej chwili na palmie.
Moim celem jest raczej, rozpracowanie interface'u żeby wyświetlać jakieś dodatkowe bajery na nim.

Z ostatniej chwili, LCD kupiłem i dziś rozpoczynam eksperymenty.
Chetnie połączyłbym siły z kimś kto już coś rozpracował.
Ale zaznaczam, że nie chodzi mi o podłączenie tego do Oplowskiego radia czy navi tylko o rozpracowanie interface'u i protokołu i zrobienie dongla pod pc, pda czy inne urządzenie, które może nam w autku dostarczyć ciekawych informacji. (np. info z czujników parkowania, wyświetlanie SMS,ów z telefonu podłączonego przez np. bluetooth, info z OBDII, czy info o imieninach cioci Krysi )

Nie jest dobrze.

LCD po podłączeniu wyświetla "DISPLAY SAFE"
Domyślam się że chodzi mu o kod jak do radia.
I tu są 2 problemy.
- nie mam kodu (pomęczę handlarza)
- nie wiem jak go wpisać... mam nadzieję, że nie wymaga to posiadania radia z navi, bo było by to lekką porażką. Moją i Opla. Bo jak komuś ukradną radio to co? Nie będzie mógł używać kompa pokładowego?

Jeżeli ma ktoś jakieś wskazówki lub informacje to dajcie znać.

Cytat:
2005-02-21 17:46:21, cruonline pisze:
Nie jest dobrze. LCD po podłączeniu wyświetla "DISPLAY SAFE" Domyślam się że chodzi mu o kod jak do radia.

Tutaj nie koniecznie musi chodzic o kod, moze wyswietlacz jest
po prostu w stanie oczekiwania, tak jak wygasly monitor ??
I oczekuje na jakies rozkazy.

Albo po prostu wyswietlacz czuje sie u ciebie w aucie bezpiecznie ?

Najlepiej zrob kilka fotek, jak to podlaczyles, jak to wogole wyglada itd ...
Zaczyna mnie ten temat interesowac

No musi być to.
Fajnie, że czuje się bezpiecznie Dbałem o niego.
Może jak się oswoi to zacznie działać?

A tak poważnie to już chyba znam problem i rozwiązanie.
W te nowe wyświetlacze trzeba przed demontarzem ze starego auta "wymeldować". W przeciwnym wypadku blokują się.
Dobre jest to, że nie trzeba w żaden sposób wpisywać kodu, gorzej, że odblokować to można podobno tylko techem2.
I tu pytanie. Ma ktoś dostęp do tech'a? Nie wiem jak w ASO mnie przyjmą z LCD niewiadomego pochodzenia.

Jeżeli ktoś chce rzucić okiem na ten lcd to fotki wrzucę jutro.

Cytat:
2005-02-21 21:30:07, cruonline pisze:
I tu pytanie. Ma ktoś dostęp do tech'a?

A jesteś Waw czy Kat?

Robert

Jestem w wawie, w Katowicach bywam na weekendy.

Zdjęcia są w moim profilu.

1. To Widok ogólny. LCD trzmany w ręce.
2. Widok trybu nocnego (ciemne tło)
3. Kochany komunikat "DISPLAY SAFE"
4. Widok na łącza. 1 standardowe (omega/vectra) i 2 pod navi.

Jak widać kolorowy wyświetlacz działa w omie B bez navi jako wykły Info Display tyle że jest ładniejszy i ma ikonki

Mam nadzieję, że uda się to jakoś rozkodować, żebym mógł się spokojnie zabrać do rozpracowania sterowania tym lcd.

Wypas sprawa.
Mi na poczatek by wystarczylo podmienic to co jest na kolor.
Czyli rozumiem ze na tym etapie, nie dziala on nawet jako zwykly Info display, bo pojawia sie Display Safe ?
Czy Display safe sie pojawia "bo cos tam" ale normlanie mozna korzystac zniego jako display Info ?

Dales za niego te 500zl co wczesniej pisales czy inna cena byla ?

Pozdrawiam,
Vino

Vino, rozumiesz dobrze.

A udało mi się do wyrwać za 400zł.

[ wiadomość edytowana przez: cruonline dnia 2005-02-22 12:44:32 ]

świetna sprawa mam tylko jedno pytanie czy mozna go podczepic pod instalacje od starego typu wyswietlacza? (oma96)

Kurcze, zdjecia wypasione, a wyswietlacz jest zarabisty !!
Jestem bardzo zainteresowany wymiana zwyklego na ten kolorowy !!!

Cytat:
2005-02-22 12:39:03, cruonline pisze:
Vino, rozumiesz dobrze.

A udało mi się do wyrwać za 400zł.

Znaczy ze nie dziala w zaden sposob - wogole ?
A jak to jest z tym czytnikiem NCDR110 lub 1500. Potrzebne jest to
do poprawnego dzialania komputera BC i navigacji od Philipsa ???
No a jak ja mam nawigacje i wyswietlacz od niej przy radiu, to czy bedzie kostka
pod wyswietlaczem od BC ??

No a jak bys go podlaczyl do Techa2 i go rozkodowal, to bedzie dzialac BC i navi Philips ???

Kurde, ale pytan, moze ktos na nie odpowie.

Dzwoniłem dziś po połowie ASO w Polsce. Nie wiedzą co z tym zrobić. Były deklaracje, że mogą się pobawić ale brzmiały bez przekonania. Postanowiłem im dać pokój.

Dzięki znajomościom Nixon'a udało się moją Ome podłączyć do tech'a w zaprzyjaźnionym warsztacie. Niestety porażka.

A teraz mój aktualny stan wiedzy o CID (Color Info Display):

- nowa, dziewicza sztuka jest po podłączeniu programowana modelem fury, rocznikiem, vinem, radiem i innymi takimi. Ma to na celu poprawną współpracę z ECU i resztą elektroniki oraz zabezpieczenie przed kradzieżą (i nie korzystaniem z ASO)

- jeżeli taki wyświetlacz wymontujemy i włożymy do innej fury to mamy zgrzyt. VIN się nie zgadza więc się blokuje a jeżeli model i rocznik też się nie zgadzają to już jest prawdziwy kanał.
Oto dlaczego: gość podłącza tech'a, ustawia model np. Omega, rok 1998 itd. Potem chce pogadać z CID... a CID myśli jest jest częścią Vectry z 2002. Efekt? Brak komunikacji.

- rozwiązaniem problemu jest chyba tylko zresetowanie (czyt. wykasowanie) ustawień w wyświetlaczu. Jak? Nie wiem. Jeszcze.
Wtedy mamy "nowy" moduł i możemy go zaślubić z naszą Bestią

- CID nie wymaga NAVI do pracy. To mit. Może działać sam, jako zwykły zarąbisty wyswietlacz, wspołpracować z większością nowych radii opla (nie chodzi o standardowy rds) oraz z niektórymi sterownikami klimy (nastawy są prezentowane na lcd)

- CID zadziała (odblokowany) w każdej omie z pełnym kompem. (Patrz łącze na zdjęciach)

Nie wiem natomiast czy zadziała ze starą navigacją Philipsa z dodatkowym lcd. Ile tam jest pinów? Jeżeli 12 to może spróbować.

Na koniec końkurs.
Na zdjęciach jest coś... nie tak. Co i dlaczego tak się dzieje.
Liczy się kolejność odpowiedzi.
1 osoba która poda prawidłową, pełną odpowiedź 3 piwa na zlocie.
2 osoba 2 piwa
3 osoba 3 piwa
4 osoba stawia te piwa

problem z display save to nie problem bez problemu sobie z tym poradze, nie rozumiem tylko stwierdzenia poprzednika że działa bez NCDR, jak sterować funkcjami CIDa jak nie z NCDR 1100 lub 1500 - przyciski z manetki od standardowego MIDa zdaje się nie działają, co do działania w Omie B ze starą wtyczką to w zasadzie jestem na finiszu rozwiązania problemu

Ale wypas, no to postepy widze sa znaczace. Lada dzien pewno wam sie uda to uruchomic, a wtedy... Swiat bedzie piekny i taki "kolorowy"

Cytat:
2005-02-24 00:11:01, Vino pisze:
Ale wypas, no to postepy widze sa znaczace. Lada dzien pewno wam sie uda to uruchomic, a wtedy... Swiat bedzie piekny i taki "kolorowy"

Vino piszesz się na taki wyświetlacz, jak tak to z chęcią zobacze jak to wygląda w Twojej bestii może ja sobie taki sprawie