MotoNews.pl
2 [e11] szczeki hamulcowe na tyl do wymiany - co polecacie? (84294/18)

[e11] szczeki hamulcowe na tyl do wymiany - co polecacie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
okazuje sie ze mam szczeki na bebnach o wymiany
powiem tak: oryginaly mi poszly po 105kkm
zmienilem na jakies tam zamienniki za ok 100zl z wymianą
teraz majac przebieg 172 km znowu do wymiany
jak widac wytrzymaly krocej - ale kosztowaly mniej
cena w ASO ok 220-250zl z robocizną

co polecanie zamiennik za ok 50-100zl czy oryginaly?
jakie macie doswiadczenia?

www.sikoraserwis.pl - powiedzial 115 + 50zl robota - tylko ze nie pamietam czy chodzilo mu o zemiennik czy o oryginał

Ja kupowałam oryginały (klocki też). Na wiosnę będzie trzy lata, a tak na kilometry - też około 100 tys. Na razie wszystko ok, więc chyba warto kupić prawdziwe.
Do Rovera kupujemy zamieniki i co najmnie raz na kwartał auto jest w warsztacie "na klocki".Inna sprawa, że Rover jest autem na długie trasy, a Kazek ma ciężką nogę i jak mu przyjdzie wyhamować np. ze 150 km/h, to i klocki i tarcze zedrze szybciej.

Ja polecam dobre zamienniki, za oryginaly sie stanowczo przeplaca (zdzierstwo:evil , 3 tyg. temu zmienialem szczeki, wsadzilem zamienniki firmy AP , kosztowaly chyba kolo 70zl i sprawuja sie dobrze, nie piszcza .Pozdro

Trudno mi coś zdecydowanie doradzić. Jak na razie od 22tys. katuję szczęki Kashiyama i jeszcze żyją
Pozdro.

Ja założyłem szczęki RH (RoadHouse) POLECAM nie piszczą a izużycie w corolli przejechały 176tyś
Cena do swojej płaciłem 86zetów

Pozdrawiam!

Cytat:
2005-02-23 21:32:53, Kafi pisze:
Ja założyłem szczęki RH (RoadHouse) POLECAM nie piszczą a izużycie w corolli przejechały 176tyś Cena do swojej płaciłem 86zetów Pozdrawiam!

spoko.. wazne wlasnie takze i to aby nie piszczaly
bo chyba nikt nie lubi hamować jak autobus...
Kafi!, gdzie mozna kupic takie szczęki -- moze jakis link?

Tylko tyle znalazłem ale to zawsze cosik!

http://www.roadhouse.es/catalogo/catalogo_pormarca.php
http://www.autowak.com.pl/nowosci.htm

Pozdro!

Ja polecam TEXTARA,PAGIDA,lub oryginalne ATE.głównie tych firm montuja na pierwszy wkład.np Corolla E12 D4D na przodzie jako oryginalne ma PAGIDY, na tyle TRW Lucas.polecam na prawde dobre szczęki i kolocki hamulcowe

a jak jest z ich zywotnoscia na ile wytrzymują kkm przy normalnej jezdzie ?

ja mam w swojej toyocie na przodzie PAGIDY,przejechalem na nich 32 kkm i nadal są dosyć grube,myśle ze następne 30 kkm przejadą spokojnie.Auto ma ABS.

Kto jest dystrybutorem tych czesci ?

ja jestem z Warszawy i kupowałem je własnie tutaj w firmie KTD na ulicy Młodzieńczej.kosztowały około 140 zł.wejdz sobie na strone www.pagid.de i poczytaj o tych klockach,robią dla większości na OEM.Dla TOYOTY również!TEXTAR-y równiez są dobre,mam je w dwóch innych TOYOTACH-corolli D4D i HIACE

A Ja Ci zaproponuje klocki firmy RH Polecam z całym przekonaniem i dużo taniej niż Pagid czy Textar.

Pozdro.

RH nie są złe,podobno robią dla TRW Lucas.

Witam wszystkich. Ponieważ moja Corolka E 10 ma już 14 latek, coraz częściej zaglądam na to forum
Tym razem przyszedl czas wymiany szczęk hamulcowych. CZy czlowiek o jako takich zdolnościach manualnych jest w stanie sam tego dokonać, czy też trzeba mieć jakieś specjalistyczne narzędzia. A moze macie jakąś instrukcję jak to zrobić. Przeglądając forum niestety nic nie znalazlem. Pozdrawiam

Cytat:
2006-04-05 10:16:08, jarod99 pisze:
CZy czlowiek o jako takich zdolnościach manualnych jest w stanie sam tego dokonać, czy też trzeba mieć jakieś specjalistyczne narzędzia. A moze macie jakąś instrukcję jak to zrobić. Przeglądając forum niestety nic nie znalazlem. Pozdrawiam

Witam, instrukcji nie mam. Tydzien temu zdjołem bęby aby zobaczyć co się tam dzieje.
Jak dla mnie to wystarczą kombinerki i śrubokręt
masz fotkę i zobacz sam

zdemontuj najpierw samoregulatory ( szpilki ze sprężynkami zamocowane w szczękach) potem sprężyny ściągające i już masz szczęki uwolnione.
pzdr

[ wiadomość edytowana przez: maaster dnia 2006-04-05 11:10:23 ]

Ja do swojej collorci kupilem w JC komplet za ok. 60 PLN i nie narzekam, przy okazji wymienilem tez bębny też z JC 99 PLN/szt. no i trzeba bylo wymienić jedna linke hamulca recznego bo sie zatarla jakieś 50 PLN w InterCars-ie. Szczęki nie piszczą tak samo jak klocki z przodu tez z JC za 50 PLN na których już 2 lata jezdze (30000 km) i coś nie chcą się skończyć.

dobre są rh,nie piszczą i długo wytrzymują,nie pękają i nie odklejają sie