Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2005-03-07 13:08:49 Pokrywy zaworów są palstikowe więc
Stawiam na wymiane pokryw - niestety spory koszt ![]() |
Dario Opel Omega Tarnobrzeg | 2005-03-07 15:02:23 Pomysł z szybą dobry (jeśli oczywiście znajdę płaską ![]() Dam znać po próbach. |
Dario Opel Omega Tarnobrzeg | 2005-03-07 20:25:05 Robson, jeszze pytanie na przyszłość: czy dawałeś silikon w te rowki w pokrywie, w które wchodzą uszczelki i na głowicę też, czy czekałeś aż to zastygnie? A miasz swoją "szkołę" na ten temat.
Może krótka informacja na temat jak ty to zrobiłeś? Ja osobiście bym uszczelkęzasilikonował w rowku, a poźniej przed przykręceniem do głowicy w miejsc gdzie bedzie leżała uszczelka dał jeszcze troche silikonu i tu jużbym nie czekał aż zastygnie, żeby uszczelkna mogła się "zatopić" w silikonie. CO o tym myślicie? MOże to blędne myślenie i znowu za pare dni mną zatelepie ![]() |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-03-07 20:46:00
Na Strażackiej po 60 PLN za sztukę. Tyle że jak to używki... pozdr, Robert |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2005-03-07 21:25:12 Spróbuj:
Kup uszczelkę z korka, namocz ją solidnie (w misce np przez noc), załóż mokrą dokreć i poczekaj, aż wyschnie "wolnym schnięciem" ![]() |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-03-08 08:56:51
Hmmm - ale uszczelek z korka to do tego wynalazku nie produkują... ![]() A wyciąć to też ciężko raczej by było (kto widział ten wie). ![]() |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-03-09 13:19:09 No właśnie, jak pisze Prowo, kto widział ten wie.
Jeśli mogę coś dodać, to służę poradą ze starych czasów. Przed zmontowaniem uszczelki należy wszystkie krawędzie i połaszczyzny przylegania najpierw wypucować na glanc, a nasrtępnie ODTŁUSCIĆ mieszaniną pół na pół benzyny ekstrakcyjnej i denaturatu, założyć uszczelkę, zamontować pokrywy, dokręcić na krzyż lekko, odczekać z 5 minut, znow dociąnąć z pół obrotu, odczekać, dociągnąć , odczekać. Odpalić sprawdzić efekt, jeśli się poci, dociągnąć i modlić się, żeby było dobrze. Jeśli nie pomoże, to albo nowe pokrywy, albo szukać szczęścia w silikonach, korkach, gumkach recepturkach, można też udać się do wróżki albo szeptunki ![]() ![]() |
![]() Szarbia Ford Sierra Powiat Wolomin | 2005-03-09 14:33:04
Ja tez tak zrobilem. Zawsze w takich przypadkach kupuje czerwony silikon hamerykanski (do 300 st.) i nie zaluje go. Smaruje po obu stronach uszczelki. Jak narazie to dziala - nie tylko w Omedze. |
![]() ddar Omega B 2.5V6 Kombi Iława | 2005-03-11 09:06:12 U mnie też pomogły dopiero oryginalne uszczelki i specjalny silikon (pokrywy oczywiście skontrolowane i proste). Wczesniejsze dwie próby bez silikonu zakończone zalewaniem gniazd swiec olejem. Jak na razie już ponad dwa lata spokoju. ![]() |
![]() Slawekkrs Omega 2,5 V6 Kraśnik | 2006-12-30 01:39:51 przed świętami miałem podobny problem, wszystko było zalane olejem, miska olejowa, myslałem ze to własnie uszczelka miski olejowej albo simernig między skrzynią biegów a silnikiem bo tam tez było pełno oleju, jednak zobaczyłem na forum jak jeden z kolegów wstawił fotki swojego przypadki i zobaczyłem ze kable od świec są mokre i juz było wiadomo gdzie ją boli, niby uszczelka a strachu potrafi narobić |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2006-12-30 13:00:24 proponuje zerknąć w ten wątek
napisałem tan sprawdzony sposób na w/w przypadłość. Wszelkie prawa autorskie - Marios ![]() |
homer171 LOB SYMPATYK Esesman Wrocław | 2007-01-04 23:20:23 Witam
U mnie to samo bylo. Tylko po jednej stronie jedynie. Ja to zrobilem jak napisal jeden z klubowiczow nie pamietam kto to byl. Zdjelem obudowe wypucowalem ja dokladnie wyczyscilem i odtluscilem. kupilem nowe uszczelki i silikon oploski orginalny w sklepie opla zalozylem postalo to caly dzien i cala noc i do tej pory nie puszcza a minelo chyba juz ponad pol roku. to jest wada omeg i to nawet powiedzial facet ktory ma sklep z czesciami opla ze to norma i jedynie nowa uszczelka orginal i silikon moze tez byc erlinga szary. Pozdrawiam !! |
![]() greg1969 Omega B 2.5 V6 gaz Stargard Szczeciński | 2008-02-10 17:39:37 Witam Panowie, właściwie szkoła jest znana jak sobie poradzić z cieknącymi pokrywami w V-ce ale jest małe ale. Jedna szkoła mówi, że po ułożeniu uszczelek w silikonie w pokrywie i posmarowaniu jeszcze raz uszczelki na zewnątrz oraz posmarowaniu silikonem miejsca przylgni na korpusie silnika skręcać i odczekać najlepiej do następnego dnia (jak najdłużej). Druga szkoła mówi, wykonać to o czym dotychczas pisałem i nie skręcać poczekać aż wyschnie i dopiero dać warstwę silikonu łączącą i skręcić.
Panowie jeszcze raz wypowiedzcie jak to najlepiej zrobić. Jest to zmora, która dopadła moją omkę ![]() Pozdro ![]() |