MotoNews.pl

Wymiana żarówek oświetlajacych zegary Łada 2107

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Proszę mi podpowiedzieć jak wymienić żarówki w oświetleniu zegarów. Jak zdemontować tablice zegarów aby dostać się do żarówek ! Dziękuje za wszelkie odpowiedzi

Obok dźwigienek od nawiewu i ogrzewania znajduje się po prawej stronie zaślepka. Podważ ją delikatnie cienkim śrubokrętem od dołu i wyjmij ją. W ten sposób odsłonisz wkręt który odkręcasz. Następnie zdejmujesz nakładki z tworzywa sztucznego na dzwignie cięgien ogrzewania i ostrożnie podważając cały panel wyciągasz go z obudowy deski. Ciągnij to od prawej strony od strony właśnie dzwigni. Jak już wyciągniesz to albo będziesz musiał podpinać wszystkie przewody – czego nie polecam – albo wystarczy odpiąć przewody od włącznika wentylatora włożyć rękę i na wyczucie poszukać obsadek tych żarówek. Są charakterystyczne bo większe od obsadek od kontrolek. Następnie przekręcasz je o około 60 stopni i wyciągasz z płytki, wciągasz żarówkę z obsady i ewentualnie je wymieniasz. Sprawdź od razu stan styków i je ewentualnie oczyść. Reszta w odwrotnej kolejności. To chyba wszystko. Powodzenia w patroszeniu.

Pozdrawiam

Witam !
Piękne dzięki za info

Cytat:
2005-03-14 13:26:11, Wergilius pisze:
Jak już wyciągniesz to albo będziesz musiał podpinać wszystkie przewody – czego nie polecam ...

Eee nie ma tak zle. Ja juz swoje wyciagalem chyba z 1000razy wypinajac wszystkie wiazki i powiem tyle ze problem jest tylko pozniej linke predkosciomierza wkrecic (trzeba kogos z waskimi rekami)

a ja sie zawsze zastanawiam jak ten podle zielony kolorek zmienic bez zastosowania diod led? i czy było by ciezko jakies "mocniej" swiecace zaroweczki dobrac??

wzwal ten platsik zielony i zaloz gumowe kapturki na zarowki.

A dla mnie ten zielony kolor jest calkiem wypas.

Cytat:
2005-03-14 21:07:08, Kamil_H pisze:
A dla mnie ten zielony kolor jest calkiem wypas.

mi pod kolor wyświatlacza w radiu pasuje

Cytat:
2005-03-14 20:47:07, adasco pisze:
wzwal ten platsik zielony i zaloz gumowe kapturki na zarowki.

łatwo powiedziec trudniej zrobic a wogole to guma sie przeciez moze stopic???? nie??

nikt nie mowil, e bedzie lato. Guma nie guma - nie wiem. widzailem taki kapturki na zarowki w roznych kolorach. Widocznie robia je z czegos, co sie nie stopi. Nie wiem, TYCH gumek nie uzywalem

Cytat:
2005-03-14 22:24:31, adasco pisze:
Nie wiem, TYCH gumek nie uzywalem

a tamtych ?? bleeeeeeeeeeeee lepiej bez tylko jest kilka waznych warunkow do spełnienia

to jest jakieś tworzywo elastyczne, ale u nas jedna taka gumka kosztuje 3,5 zł (to więcej niż Durex no ale dłużej cieszy)

Cytat:
2005-03-14 20:38:09, arsen pisze:
czy było by ciezko jakies "mocniej" swiecace zaroweczki dobrac??

Możesz użyć żarówek halogenowych one będą świecić dużo jaśniej, ale też będą wydzielać dużo więcej ciepła, więc trzeba dobrać o umiarkowanej mocy. Z takimi żarówkami –które pasują bez problemów- często spotkałem się w sprzęcie audio, ale są drogie i trudne do kupienia – przynajmniej ja miałem trudności. Co do tych „kapturków” to wykonywane są z transparętnego silikonu odpowiednio zabarwionego. Wytrzyma nawet 250stopni C ale z czasem barwnik będzie się rozkładał pod wpływem temperatury i „wyblaknie”.

Tu możesz poszukać jakiś żarówek ELFA

[ wiadomość edytowana przez: wergilius dnia 2005-03-15 10:13:30 ]

tak BTW zawsze drukowałem zegarki na zwykłym papierze tak sie zastanawiam jaki papier był by najlepszy????

Cytat:
2005-03-15 14:09:50, arsen pisze:
tak BTW zawsze drukowałem zegarki na zwykłym papierze tak sie zastanawiam jaki papier był by najlepszy????

Fotograficzny mat.

Cytat:
2005-03-15 14:15:03, Leszek_Gdynia pisze:
Fotograficzny mat.

a jak jest z odbijaniem swiatła??

Przecież napisałem MAT

no a mnie sie rozchodzi własnie zeby to swiatło sie ładnie rozpraszało tam na tych zegarkach...i czym wtedy drukowac?

Jeżeli papier bedzie dobrej jakości to światło bedzie się ładnie rozpraszało. A drukować dobrą drukarką atramentową.

Wybebeszylem wczoraj zegary, bo postanowilem w koncu wymienic zarowke od kontrolki swiatel. Niby niepotrzebna, ale lubie miec sprawne. No jakie bagno!!! Ciekawe jak to zloze spowrotem

Ale nie o tym chcialem... Gdzie kupic takie zaroweczki?? Te od podswietlania tablicy wydaja sie calkiem standardowe, ale te od kontrolek to takie male, cieniutkie... Jak na choince . Gdzie to kupic?