MotoNews.pl

Koła 15" zamiast 16" w Nivie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Proszę o oświecenie:
chciałbym założyć nowe felgi do Nivy,
wszędzie czytam o felgach 15" - czy to typowe, że oryginalne
16" wymienia się w tym samochodzie na mniejsze?
Czy to nie pogarsza możliwości samochodu w terenie - ja się na szesnastkach ledwo przeciskam przez zaspy śnieżne.

Ja mam 15" i nie narzekam (ale też i nie mam porównania do 16"...). Poza tym sama opona może mieć różną wysokość profilu przy tej samej średnicy obręczy, więc chyba można uzyskać taką samą średnicę zewn. (chyba ).
Jesli zmieniłaby się średnica koła (zewn.), to dodatkowo nieprawidłowo wskazywałby prędkościomierz i licznik km.
Chyba dobrze mówię..., znaczy zasłużyłem na...eee... maślankę

Cytat:
2003-02-11 12:11:14, matiasek pisze:
Proszę o oświecenie:
chciałbym założyć nowe felgi do Nivy,
wszędzie czytam o felgach 15" - czy to typowe, że oryginalne
16" wymienia się w tym samochodzie na mniejsze?
Czy to nie pogarsza możliwości samochodu w terenie - ja się na szesnastkach ledwo przeciskam przez zaspy śnieżne.

Witam,
Nivy na 15" tez byly produkowane .
Zamiana 16" na 15", no coz to spowodowane jest bardzo prozaicznymi przyczynami, cena, dostepnoscia, oferta opon. Po prostu... A dobor takiej opony zeby obwod pozostal niezmieniony nie jest problemem a i nie zawsze jest konieczny czy poządany

moim skromnym zdaniem niva na 15 wygląda bardziej terenowo niż na 16 przy zachowaniu tej samej średnicy całego koła.

Wygląda terenowo do jeździ terenowo to chyba nie ma zbyt dużo wspólnego ale może się myle - na Nivach to ja się w ogóle nie znam

Cytat:
Jesli zmieniłaby się średnica koła (zewn.), to dodatkowo nieprawidłowo wskazywałby prędkościomierz i licznik km.

Jeśli taka jest rzeczywistość, to wszelkie stuningowane autka mają złe dane o prędkościach, przebiegach, itp

Czy ktoś jest w tym bardziej zorientowany i może to wyjaśnić ???

Większe koła = większy przebieg ???
czy
większe koła = mniejszy przebieg ???

Wiekszy obwod kola = mniejsze wskazania licznika (szybciej jedziesz niz to wskazuje licznik)
W zaleznosci od typu licznika mozna to korygowac na rozne sposoby (chociaz nie zawsze) np. przez wymiane kwarcu...
Przeciez samochody fabrycznie wychodza na roznych kolkach

To przy 15" zamiast 13" robię (robiłbym) mniej kilometrów niż w rzeczywistości.

Cytat:
np. przez wymiane kwarcu...

chyba nie przy Ładzie made by 1992 ?????

zawsze mozna zmienić reduktor na skrzyni biegów.

Cytat:
2003-02-11 18:41:36, robal pisze:
To przy 15" zamiast 13" robię (robiłbym) mniej kilometrów niż w rzeczywistości.

Licznik wskazuje Ci ile przejechales kilometrow na 13", powiedzmy ze 100km ale w rzeczywistosci jechales na 15" i zrobiles wiecej kilometrow.

Cytat:
Cytat:
np. przez wymiane kwarcu...

chyba nie przy Ładzie made by 1992 ?????

Nie wiem jak sterowany jest licznik w Ładzie 1992 (pewnie jest linka), ale rocznik nie ma nic do tego bo w duzo starszych samochodach liczniki sterowane byly elektronicznie. A jzeli jest linka to takie liczniki tez daje sie przeskalowac . Tylko czy gra jest warta swieczki?

jeśli chcecie sprawdzić jak zmienia się prędkość na różnych średnicach to ZAPRASZAM

felga fergą ale sporo robi opona i jej profil .....

Pozwolicie, ze sie dolacze do dyskusji. Moim zdaniem zmiana felg w Nivce ma sens tylko przy jednoczesnym podniesieniu samochodu - pozwala na 15" zalozyc opony terenowe M/S (sa produkowane chyba od profilu 205/70 (prosze o poprawke jezeli sie myle). Zmiana felg na 15" i zalozenie opon szosowych nie ma najmniejszego sensu. Co do felg to polecam od Honkera + BFG 205/75. (Ile trzeba podniesc i jak policzcie). Zmiana na mniejsze nic nie daje. A na kasowanie dobrych opon ternowych na szosie trzeba miec naprawde duzo szmalu....

Damian,

w 2107 jest linka, tylko po co się z tym bawić.
robiąc 100km na 15" na liczniku przystosowanym do 13" wskazanie jest mniejsze niż rzeczywistość. No i mamy sposób (trochę drogi), żeby nie "kręcić" licznika do tyłu przed sprzedażą. Tylko znowu po co to robić przy aucie ponad 10-letnim ???

Góral,

to samo z reduktorem (na co to komu?).

to była tylko propozycja.
a zmiana na 15" nie znaczy wcale błędnych wskazań. wystarczy zastosować opony o odpowiednim profilu.

Jasne

185/50 R15
205/45 R15

przy takim profilu można "zachować" wskazania,

a co z komfortem na polskich drogach przy takim profilu

Cytat:
2003-02-11 19:52:18, boreg pisze:
Co do felg to polecam od Honkera + BFG 205/75. (Ile trzeba podniesc i jak policzcie).

A ja kupiłem u wulkanizatora felgę z oponą na zapas (nowa felga + używana opona). Podczas kupna sprawdziłem, że pasuje rozstaw śrub ("Miszczu" wulkanizator udowodnił mi to z użyciem suwmiarki), ale gdy zaszła potrzeba skorzystania okazało się, że śruby (nie wiem jak w innych Ładach, ale w Niwie są śruby wystające z... no... czegośtam w samochodzie i nakrętki) są ... za krótkie.
Mam 15" felgi i opony, nie sądzę, żeby "Miszczu" sobie mnie przypomniał i mi to wymienił, więc pozostaje mi kupić sobie następną felgę, ale na pewno pasującą do 2121 (!).
Boreg -> jesteś pewien, że od Honkera jest OK? Jeśli tak -> gdzie można o toto spytać się w Wawie. A może ma ktoś coś 15" do Niwki na zbyciu lub do polecenia?

Sam szukam piatej felgi od Honkera na zapas. Podobno w Warce jest jakis sklep, kiedys pewnie tam podjade. Wyslalem tez maila do faceta, ktory handluje czesciami do Honkera, moze sie odezwie. Felgi od Honkera sprawdzaja sie w Nivce bardzo dobrze, sruby pasuja, uzywam nakretek Ladowskich z kryza do centrowania (choc na poczatku mialem inne, ktore fajniej wygladaly, ale nie mialy kryzy). Jak wygladaja felgi widac na forum w fotkach mojej Nivki (przywiozlem troche nowych zdjec, jak je obrobie to wrzuce na klubowa).
A teraz na zapasie mam 16" z nizsza opona , aby srednica sie zbyt nie roznila. Do wulkanizatora dojade, ale jak zrobie uchwyt na klapie bagaznika to bedzie ****** (cenzura) wygladac i musze kupic nowa 15" i oponke.

Cytat:
2003-02-12 15:36:36, robal pisze:
Damian,

w 2107 jest linka, tylko po co się z tym bawić.
robiąc 100km na 15" na liczniku przystosowanym do 13" wskazanie jest mniejsze niż rzeczywistość. No i mamy sposób (trochę drogi), żeby nie "kręcić" licznika do tyłu przed sprzedażą. Tylko znowu po co to robić przy aucie ponad 10-letnim ???

No wlasnie pisalem czy warto, wystarczy pamietac ze jedzie sie szybciej niz wskazuje to licznik

Cytat:
to samo z reduktorem (na co to komu?).

Chodzi ci o przelozenie terenowe?

Jak nie ma sensu przerabiać linki, to po co bawić się z reduktorem skrzyni biegów (Góral pisał o reduktorze. nie wiem o jaki mu chodziło).

Przepraszam ale nie doczutalem wczesniejszego postu Gorala i mi sie pokielbasilo Faktycznie nie warto...