Ciekawostka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj przeczytalem w GW ze w Korei Pld jest zakaz uzywania samochodow z silnikami diesla ! Tylko Hyundai produkuje auta z dieslema ale tylko na eksport.
Zakaz takie popiera DU, KIA (bo nie maja aut z silnikami wysokopreznymi) oraz rafinerie ktore produkuja zbyt zasiarczony olej napedowy aby mozna go bylo stosowac w autach

Niezle jaja :)

Pozdrowienia
Jadzwin

LOL

Cytat:
Jadzwin pisze:
Wczoraj przeczytalem w GW ze w Korei Pld jest zakaz uzywania samochodow z silnikami diesla ! Tylko Hyundai produkuje auta z dieslema ale tylko na eksport.
Zakaz takie popiera DU, KIA (bo nie maja aut z silnikami wysokopreznymi) oraz rafinerie ktore produkuja zbyt zasiarczony olej napedowy aby mozna go bylo stosowac w autach . Niezle jaja :)

Podaj link na ta wiadomosc, bo az nie chce mi sie wierzyc, ze skadinad calkiem nieglupie koreance, wpadli na taki kretynski pomysl .

Czytalem to niestety w papierowej wersji w dziale gospodarka :)
Bylo to napisane w kontekscie ze rzad korei chce wlasnie zniesc ten zakaz ale silne lobby motoryzacyjne i naftowe jest temu przeciwne...

Pozdrowienia
Jadzwin

Było też w wiadomościach Wirtualnrej Polski.
Tam sobie sprawdź w archiwum.

Z tego co pamiętam Sangyong Musso (potem Daewoo) miał diesla (podwozie to licencja terwnowego mercedesa G). Pare lat temu (jak Daewoo kupowało Sangyonga) czytałem też, że w sumie daewoo kupuje go poto, żeby przejąć licencje na mercedesowskiego diesla. Chyba, że Musso było tylko na eksport.

Tak sie zastanawiam....

Kiedys widzialem taka KIE dostawcza.

Bude to miala moze jak pol fiata 126 ale o dziwo zarejestrowana na 3 osoby - i fakt faktem byly 3 siedzenia z przodu - Polak + Polak + butelka bo inaczej to sie nie dalo siedziec.

Takie Musso to dla nich jak pojazd dla Szybkiej Grypy Reagowania Co by nie wygladali jak Ci panowie :)

Kia przeciez robi diesle np. Carnival - van, ktory w Polsce o wiele chetniej kupowany jest z sil. diesla niz benzynowym, wiec cos tu nie tak...????

Tam bylo ze robia tylko na eksport....

Pozdr
Jadzwin

Dla mnie w ogole samochody dostawcze z benzyna to porazka...