Pomocyyy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam esperoo 1,8 przeglądam Waszą strone jest super mam pytanie pomóżcie proszę Otóż czym objawia się uszkodzenie uszczelki pod gławicą?mam na zewnątrz olej,obryzgany silnik (niedużo)dzwoniłem do mechanika krzyknął 1000zł jak ma być dobrze zrobione.Śruba od aparatu zapł była luźno- może to przyczyna .Dokręciłem ale boję się jeżdzić .poradźcie!

truno jest coś ocenić nie widząc silnika... dla pocieszenia , zobacz gal;erię klubową , jest tam fota mojego silnika ( nie był myty od nowości). Też miałem problemz wilgotnym od oleju silnikiem. Główną przyczyną jest to że w silnikach tego typu co my mamy uszczelki się "pocą" i jest to objaw naturalny. Mi olej ciekł z odmu ( kawałek ryurki gumowej nad świecami), niedokręcony aparat, lub uszkodzona uszczelka pod aparatem też może być przyczyną wycieku oleju. Gdyby była to uszczelka pod głowicą miał byś problemy z wolnymi obrotami i ogólnie z nierówną pracą silnika. Jakiego koloru masz spaliny ? czy jest to siwy dym?? jeśli tak to wszystko w porządku, jeżeli dym jest niebieski to znaczy że silnik pali olej ( ew. problem ze świecami), a jak jest czarna chmura to już mogiła i naprawa główna.

P.S.

Jeżeli jesteś z Wawy to podjedź najlepiej do pana Sławka Ołdakowskiego na maszynową 12c, on szybko i celnie oceni twoje niedomagania.

pewnie wyciek może masz również przez brak gumowego oringu
pod tym aparatem zapłonowym koszt tej gumki to 1,22, sprawdź też czy nie leci olej na uszczelce pokrywy zaworów.

Miałem mokrą uszczelkę ale po wymianie tych dupereli za 28 zł
silniczek jest suchu.

I jeszcze jedno zobacz czy odma nie jest pęknięta - to taka krótka rurka gumowa ona mi również syf robiła ostatnio wymieniłem korek wlewu oleju bo stary przestał trzymać ale wtedy miałem mokrą pokrywę zaworów. Tak czy inaczej czy ten fachowiec nie mógł rzucić okiem co za człek

Dzięki wyczyściłem wszystko zobaczę może skąd leci czarną rurkę-odmę wymieniałem w październiku powinno być dobrze. Dym jest siwutki silnik chodzi w normie płyn chłodniczy czysty to wg was znaczyłoby że to nie uszczelka-uuff.dzięki za adres.chyba i tak wybiorę się tam pozdr.

Witam,

Wydaje sie ze gosc chcial z Ciebie troche zedrzec... (ale moze sie myle)
Mi w Krakowie mechanicy spiewali okolo 300 pln za
wymiane uszczelki + planowanie glowicy.

Pozdr
Jadzwin

gościu stwierdził że jak ma dać gwarancję to musi też wymienić rozrząd mimo,że był wymieniany 5000 temu u niego a i planowanie głowicy 150-200 a jak ma być dla siebie to ok 300 na razie odpaliłem pojechałem silnik pracuje równo oleju nie widać płyn czysty popatrzę za dnia

Przy wyciekach trzeba brać poprawkę na to, że olej z wycieku może pełznąć po korpusie silnika na skutek strumienia powietrznego powstałego w czasie jazdy.