MotoNews.pl

Jakie głośniki i co oznaczaja poszczególne kolory przewodów?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupilem sobie radyjko, Sony CDX R3000 do mojej asterki, jednak brakuje jeszcze glosnikow, chcialbym sie dowiedziec, jakie polecacie, tak zeby dobrze graly i pasowaly przy montowaniu, bez jakich wielkich przerobek cena tez oczywiscie niech bedzie znosna czy warto kupowac takie jak sa orginalnie montowane, w Astrze I?
Pytanie 2;
Czy ktos wie jakie kolory kabli od radia sa od czego? Moze ktos ma jakis schemat? bo nie ma w aucie kostki wic musze ja podpiac, zeby radyjko nowe polaczyc, ale jest od cholery tych kabli ze kompletnie nie wiem ktory do czego.
Autko to Astra F rocznik 1994 5d

LUDZIE PO JAKĄ CHO........Ę ODCINACIE KOSTKI DO RADIA, przecież ona kosztuje raptem 10 zł, a ile zachodu ma następny właściciel samochodu .

A teraz do rzeczy.
Nie znam dokładnie kolorów w Astrze więc tylko ogólnie. Szkoda, że wcześniej tu nie zajżałem bo jeszcze kilka dni temu podłączałem koledze nowe kostki i radyjko właśnie w takiej astrze.

Kable głośnikowe łatwo znajdziesz, bo możesz zajżeć w miejsce gdzie są głośniki. PLUS od głośnika to będzie jakiś kolor (żółty itp) a MINUS chyba brązowy z paskiem takiego koloru jak plus (ale sprawdzaj w miejscu montażu głośników)

Zasilanie: Są to grubsze kable
(-) - brązowy,
(+) - będą tam dwa kable jeden bezpośrednio a drugi ze stacyjki, kolorów nie pamiętam więc pozostaje ci podłączyć np żaróweczkę i sprawdzić.

Będzie też kabelek do podświetlania radia, prąd na kablu pojawia się w momencie włączenia świateł pozycyjnych - też możesz sprawdzić żaróweczką

Astra ma tęż sporo kabelków (cienkich) do wyświetlacza ale one nie będą ci potrzebne gdy nie będziesz miał orginalnego radia od Astry. Te łatwo poznasz bo lecą do góry w kierunku wyświetlacza (są chyba brązowe)