MotoNews.pl

Odpowietrzanie wysprzęglika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kurna ...dziś wracaęłm sobie z weekendu pięknie wypucowaną ładzianką - a tu nagle czuję, że nie moge wrzucić biegu...pedał larta sobie jakoś tak luźno, ale żeby zmienic bieg musze naprawdę wcisnąc go w podłogę - no i bierze od samego dołu. Okazało się ,że wyciekł mi płyn ze zbiorniczka. Kupiłem DOT 4 wlałem -ale dalej to samo - muszę go odpowietrzyć i sprawdzić gdzie jest wyciek ( niedawno zmieniałem sprzegło i kazałem też naprawić ten wysprzeglik bo był cały zalany)
Da się to odpowoetrzyć bez kanału- czy trzeba podnosić auto????
Paweł

aaaaaaa mam to samo. W poniedziałek zamawiam ze skorpiona wysprzęglik+przewod miedziany i elastyczny. Da się odpowietrzyć bez kanału. Nie wiesz gdize jest ten siłownik??? Stawiasz sobie słoiczek z płynem hamulcowym gdzieś w okolicy poduszki silnika, do odpowietrznika dajesz rurkę a drugi koniec do słoika. Napieprzasz pedałem, wciskasz, odkręcasz troche odpowietrznik i patrzysz na bombelki. I powtarzasz aż ich nie będzie. Ja już wydałem na płyn z 30zł i wale to, nie ruszam samochodu póki tego nie naprawie.

Dzięki Janisz wiem gdzie ten siłownik , któy ja nazwałem "wysprzęglik" Ale myslałem ,że trzeba wjechać na kanał

Wystarczy siegnąć ręką. Czy ten wysprzęglik to w skorpionie to:
2270 21010-1602510-00 POMPA POMOC.WYSPRZ.FENOX 19.90
?

PS zna ktoś numer katalogowy trojnika w który się wkręca czujnik ciśnienia na wskazówke i ten zwykły??? bo ten byrka jakiś ciemny jest i nie wie o co chodzi.

a spróbuj jeszcze spytac o podstawke pod czujniki cisnienia moze skuma baze

[ wiadomość edytowana przez: krycho dnia 2005-05-29 00:28:14 ]
[ powód edycji: literówka ;) ]

Pytałem ale jedyne skojażenie trójnik+łada w jego muzgu to trojnik przewodów hamulcowych. Powiedział zebym skołował numer katalogowy to poszuka czy ma.

Orientujecie się czy można przepłukać wysprzęglik wodą? W książce jest napisane że nie można naftą, benzyną itp ale o wodzie nic. Teraz jak mi ciekło to lałem jakieś zlewki ze wcześniejszego odpowietrzania i chce ten syf wypłukać.

wycieku szukaj na wezyku zaraz kolo pompy
Przy wimianie wysprzeglika jak "merdasz" wezem - lubi PĘC.

plukanie woda... hmmm a plyn nie jest tlustawy? chyba woda niewiele pomoze...

tylko nie woda .
bo ona sie miesza z plynami hamulcowymi i obniza wlasnosci plyn (wczesniejsza korozja i takie tam)

czyli wypucze płynem hamulcowym.

Paweł - kup nowy wysprzeglnik, bo pewnie ten poszedł do lasu. Co lepsze sama wyniana wysprzeglnika moze nie pomoc, bo u mnie taki objaw byl jak padła mi pompa sprzegła - pedał w podłogę i musialem reka go podnosić do góry i potem czasami zaskakiwał.

Na twoim miejscu zmieniłbym pompe, przewód sztywny, elastyczny i wysprzeglnik - spokój na długi, długi czas. Szkoda kasy na płyn hamulcowy, który do najtanszych nie należy.

Ps. Odpowietrznik ma jakiś niewymiarowy gwint i ja sie z tym strasznie pieprzyłem, do tego jst znikomy zakres ruchu kluczem Wszystko wynienisz od góry oprócz wysprzeglnika.

Na moj pasowal klucz 8 ale tylko nasadowy bo oczkowy sie omykał. Chyba wyrobiony łeb miał ten odpowietrznik.

NIe kupuj nowego.
mam nadzieje ze nei zmienili Ci go na nowy.
Lepiej same gumy wymienic, ja wymienilem na nowy i nawet na wegry nie dojechalem
Nowy okazal sie byc wadliwy z fabryki
Nowe przewody i gumi, chyab ze popekal to co innego, a odpowietrza sie tak jak i hamulce, tyle ze inny zaoorek i na wyprzegliku.

Cytat:
2005-05-29 17:30:33, Krzysztof-Fleszer pisze:
NIe kupuj nowego. mam nadzieje ze nei zmienili Ci go na nowy. Lepiej same gumy wymienic, ja wymienilem na nowy i nawet na wegry nie dojechalem

Dojechać to dojechałeś ale wracałeś już bez sprzęgła

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

Cytat:
2005-05-29 17:30:33, Krzysztof-Fleszer pisze:
NIe kupuj nowego. mam nadzieje ze nei zmienili Ci go na nowy. Lepiej same gumy wymienic, ja wymienilem na nowy i nawet na wegry nie dojechalem Nowy okazal sie byc wadliwy z fabryki Nowe przewody i gumi, chyab ze popekal to co innego, a odpowietrza sie tak jak i hamulce, tyle ze inny zaoorek i na wyprzegliku.

Ja tez najpierw wymieniłem same gumki w wysprzeglniku, ale pomogło na 2 dni i potem znowu puściło. Kupilem nowy i wszystko chodzi idealnie.

Cytat:
Nowy okazal sie byc wadliwy z fabryki

musiales miec pecha... Wraca temat jakosci czesci.
ja wymienialem komplet i jak juz sie wszystko dogralo, to chodzilo idealnie....

Cytat:
2005-05-29 18:38:55, Leszek_Gdynia pisze:
Ja tez najpierw wymieniłem same gumki w wysprzeglniku, ale pomogło na 2 dni i potem znowu puściło. Kupilem nowy i wszystko chodzi idealnie.

Ja niedawno kupiłem wysprzęglik w skorpionie FENOXA i ten jest bez zarzutu ale półroku temu kupiłem i wytzrmał okolo 5 miesięcy. Ale z koleji przewód giętki nowy Pireli założyłem i na dzień dobry leje. Wymiana gumek ma sens jak gładz w starym wysprzegliku jest idealna jak nie to nic nie pomoże.

co do jakosci wymiany gumek zgodze sie z przedmówcami poprostu nie warto chyba ze znasz sie dobrz na polerce bo wszystkie czesci metalowe powinienes dokładnie wypolerowac zeby zadne zadry nie wyczuwalne pod palcem nie zniszczyły ci gumek.Z nową jest tak ze jak cos sie dzieje to zawsze mozesz zaniesc do sklepu i rzucić na lade.A płyn hamulcowy ładnie schodzi pod denaturatem sprawdziłem to nie raz.A na koniec to wymiana całegoukładu hydraulicznego (pompa wysprzeglnik +2 przewody) to koszt niecałych 100 zł a jakwymienisz jedno to nastepne pusci i tak w koło Macieju

Juz na lysej polanie mialem problem ze sprzeglem - wiec nie dojechalem

A co to znaczy schodzi pod denaturatem?

Czy to jest ten wysprzęglik wg skorpiona:
2270 21010-1602510-00 POMPA POMOC.WYSPRZ.FENOX 19.90
???
Napiszcie bo chce to już naprawić.

Tak.