Witam,
Od jakiegoś czasu zdarzyło sie, ze dwa razy przeładowała mi turbina. Auto - Previa II, 2002r., 2.0 D4D, 200tkm na liczniku.
Z tego co wyczytałem to winne mogą być zawory VRV, VSV lub zapieczone kierownice.
Zawory wiem jak sprawdzić, nie mniej jednak jak już coś robić to robić komplet.
Ze wzgledu na to, że przy turbinie jest najwięcej roboty to moje pytania są takie:
1. Czy do wyjęcia turbiny konieczne jest ściągnięcie całości płynu chłodzącego - tak piszą w instrukcji ?
2. Czy po czyszczeniu kierownic i złożeniu całości wymagane jest zalewanie turbiny olejem bo w instrukcji manualowej jest tak opisane, żeby zalać ok. 20cm3 świeżego oleju (formuła: After replacing the turbocharger assembly, pour approx. 20cm3 (1.2 cu in.) of fresh oil into the oil intlet hole and turn the turbine wheel by hand to splash oil on the bearing) ?
3. I ostatnia sprawa czy podana wartość ciśnienia z jaką trzeba wyrególować zawór turbiny (gruszkę) to powinno być tak jak w instrukcji (formuła: Standard pressure: 156 - 169kPa (1.59 - 1.72kgf/cm2, 22.6 - 24.5psi). Dodatkowo jest zapis aby nie przekraczać 28.5psi (formuła: Never apply more than 197kPa (2.01kgf/cm2, 28.5psi) of pressure of the actuator ?
Proszę również o rady na co jeszcze i w jaki sposób zwrócić uwagę przy takiej naprawie.
Dodam jeszcze że zawory SCV wymieniałem w zeszłym roku, EGR też wyczyściłem rok temu.
Pozdrawiam,
[ wiadomość edytowana przez: treborzg dnia 2012-11-11 16:05:27 ]
[ wiadomość edytowana przez: treborzg dnia 2012-11-11 16:09:14 ]

.
. więc jak nie chcesz kłopotów to stosuj zawory z RAV, Verso, corolli a nie z VW