Pomocy Toyota Carina 1.6 benzyna pali tylko na pych!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Toyota Carina 1.6 rocznik 1996 benzyna odpala tylko na pych z dwójki.Straszne to jest bo nikt nie może znaleźć przyczyny szukało dwóch elektryków i mechaników i lipa. Wymienili cewke ale to nie to. On kręci w momencie przekręcenia kluczyka żęzi jakby zaczynał odpalać ale nie uruchamia rozrusznika nie daje iskry i nie wzbudza silnika. Jestem w szoku że nikt nie wie co się stało a na pych odpala i po przejechaniu kilku km jak jest rozgrzany można go ponownie odpalić natomiast jak wystygnie to znowu lipa a przyczyny nie znaleziono.Z góry dziękuję za wszystki wskazówki jestem kobietą i wcale się na tym nie znam jedynie nasłuchałam się gadek fachowców ale lubię mój samochód i strasznie mi źle że "zachorował".

To kręci, czy nie uruchamia rozrusznika ?

Może cewka w rozruszniku zmarła i kręci rozrusznikiem, ale go nie wysuwa, żeby zazębić z zamachem ?

Czy jak przekręcasz kluczyk, to obraca się koło pasowe ?

Z opisu wnioskuję, że silnik jest sprawny ( skoro po odpaleniu jedzie ), więc podmieniłbym rozrusznik, testowo.

Bardzo Panu dziekuje za info ale niczego więcej nie powiem oprócz tego że on poprostu w momencie przekręcania kluczyka wydaje ten sam normalny zgrzyt co powinien ale nie uruchamia się silnik nie wiem co dzieje się z kołem o którym Pan pisze bo w chwili obecnej samochód jest w warsztacie u gościa który sie poddał a we wt ma go jeszcze jeden czarodziej obejrzeć ja opisałam na babskie ucho co słyszałam zawsze jak go odpalałam a co dzieje się teraz ale dziękuję za podpowiedź przekaże ją dalej może ktoś w końcu znajdzie przyczynę do tej pory sprawował sie bez zarzutu. Każdego dziwi fakt że pali na pych i że jak jest rozgrzany to zapali ponownie bez problemu natomiast po postoju w garażu znowu lipa.

Cytat:
2011-04-10 12:11:12, anjary pisze:
Bardzo Panu dziekuje za info ale niczego więcej nie powiem oprócz tego że on poprostu w momencie przekręcania kluczyka wydaje ten sam normalny zgrzyt co powinien ale nie uruchamia się silnik nie wiem co dzieje się z kołem o którym Pan pisze bo w chwili obecnej samochód jest w warsztacie u gościa który sie poddał a we wt ma go jeszcze jeden czarodziej obejrzeć ja opisałam na babskie ucho co słyszałam zawsze jak go odpalałam a co dzieje się teraz ale dziękuję za podpowiedź przekaże ją dalej może ktoś w końcu znajdzie przyczynę do tej pory sprawował sie bez zarzutu. Każdego dziwi fakt że pali na pych i że jak jest rozgrzany to zapali ponownie bez problemu natomiast po postoju w garażu znowu lipa.

Ale o co chodzi,w czym problem ??
Znaczy jak jest na warsztacie to objaw nie wystepuje , czy wystepuje ale nie wiedza co jest powodem?

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Witam,
problem istnieje także w warsztacie tylko nikt nie znalazł przyczyny właśnie się poddali wczoraj dwaj elektrycy i mechanik i kazali zabrać go do kogos innego nie wiedzą w czym tkwi problem opisali tylko objawy ale nie znaja przyczyny a ja jestem załamana to autko to taki mój pupil zawsze nie zawodne.

Cytat:
2011-04-10 10:34:20, marcinm pisze:
To kręci, czy nie uruchamia rozrusznika ? Może cewka w rozruszniku zmarła i kręci rozrusznikiem, ale go nie wysuwa, żeby zazębić z zamachem ? Czy jak przekręcasz kluczyk, to obraca się koło pasowe ? Z opisu wnioskuję, że silnik jest sprawny ( skoro po odpaleniu jedzie ), więc podmieniłbym rozrusznik, testowo.

Koło pasowe sie obraca cewka w rozruszniku też jest ok bo kręci jest tylko duży spadek napięcia przy odpalaniu z rozrusznika do 9,5V i prawdopodobnie dlatego nie wzbudza cewki zapłonowej to są przemyślenia elektro-mech. ale nic z nich nie wynika bo nie wiemy z czego to się bierze i jak z tym walczyć.

Cytat:
2011-04-10 14:40:12, anjary pisze:
Koło pasowe sie obraca cewka w rozruszniku też jest ok bo kręci jest tylko duży spadek napięcia przy odpalaniu z rozrusznika do 9,5V i prawdopodobnie dlatego nie wzbudza cewki zapłonowej to są przemyślenia elektro-mech. ale nic z nich nie wynika bo nie wiemy z czego to się bierze i jak z tym walczyć.

Jedz do kogos kto przynajmniej skonczyl podstawowke z fizyki
Sprawdzic zdolnosc rozruchowa akumulatora ,czy klemy nie skorodowane i masa z akumulatora na silnik i na nadwozie sprawna.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2011-04-11 02:28:50, Bigelektron pisze:
Jedz do kogos kto przynajmniej skonczyl podstawowke z fizyki Sprawdzic zdolnosc rozruchowa akumulatora ,czy klemy nie skorodowane i masa z akumulatora na silnik i na nadwozie sprawna.

witam Pana dzisiaj trafił chyba do kogoś kto ma trochę oleju w głowie bo znalazł czujnik wału korbowego walnięty nie wiem tylko czy to ma wpływ na odpalanie bo wiem POan baby to się na tym nie znają ale już coś się dzieje a nie patrzą na moje auto jak na eksponat muzealny i guzik znaleźli.Może jest jeszcze jakaś nadzieja na życie mojego autka.

Cytat:
2011-04-11 17:59:39, anjary pisze:
witam Pana dzisiaj trafił chyba do kogoś kto ma trochę oleju w głowie bo znalazł czujnik wału korbowego walnięty nie wiem tylko czy to ma wpływ na odpalanie bo wiem POan baby to się na tym nie znają ale już coś się dzieje a nie patrzą na moje auto jak na eksponat muzealny i guzik znaleźli.Może jest jeszcze jakaś nadzieja na życie mojego autka.

]Czujnik walu moze dawac taki efekt ,najlepiej widac na oscyloskopie kiedy sygnal sie deformuje lub jest za niski.

-----------------
Naprawa elektroniki.

[ wiadomość edytowana przez: madzia_83 dnia 2011-04-12 07:48:39 ]