Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pawelek17 omega 2,5 v6 kamionki | 2006-09-01 20:39:20 w/g mnie objawy wskazują na zużyte uszczelnienia pompy(zimmeringi przepuszczają) .Jeżeli kupiłeś używke ,a leżała w wilgotnym miejscu rdza mogła złapać cylinder |
eisvogel Monachium | 2006-09-01 21:00:56 Pompa nowa i oryginalna. |
eisvogel Monachium | 2006-09-01 21:45:32 podcisnienie jest ok.. zreszta ten hamulec jest miekki a nie twardy.Ale dzieki za checi
|
mv6 Renault Warszawa | 2006-09-01 21:53:47 Z objawów jakie opisałeś stawiał bym w 80% na serwo .Ssprawdź przewód podciśnieniowy wychodzący z serwa czy nie ma załamania zagniecenia ewentualnie dziurki jakiejś gdzie sssie powietrze jeżeli przewodzik w 100 % oki.Serwo będzie uwalone sam napisałeś że wpada niżej jak dłużej i mocniej naciśniesz na postoju. |
eisvogel Monachium | 2006-09-02 07:44:53 a czy jest mozliwe ze winna temu jest pompa sprzegla? jak wiadomo uklad hydrauliczny sprzegla jest wspolny z ukladem hamulcowym . Nasunela mi sie taka mysl bo przed wymiana pompy ham. odpowietrzalem wszystko i sprzeglo bylo troche zapowietrzone, po jakims czasie wymienilem pompe ham i rowniez przy odpowietrzaniu sprzegla bylo tam powietrze.Tak wiec czy jest mozliwe ze jak wcisnie sie pedal hamulca to cisnienie w ukladzie moze sie zmniejszac poprzez np. nieszczelne zimmeringi ale na pompie sprzegla? |
Musasi Była Omega B Poznań | 2006-09-02 15:55:25
Nie ma takiej możliwości ponieaż ciśnienie ucieka poprzez te zimmeringi z obszaru o wysokim ciśnieniu który składa się tylko z układu hamulcowego (wyjście pompy, ABS, przewody, zaciski) do obwodu bez ciśnienia składającego sięz wejścia pompy zbiorniczka płynu, przewodów. Gdyby ciśnienie miało uciekać przez pompę/siłownik sprzęła to układ wysokiego ciśnienia ukł. hamulcowego musiałby być połączony z ukł. wys. ciśn. w sprzęgle co z pewnością NIE JEST możliwe. Podsumowując tylko nieszczelne zimmeringi w pompie hamulcowej mogą dać takie objawy jak wcześnie opisałeś. Pzdr. |
eisvogel Monachium | 2006-09-02 19:26:53 hmm.. no to juz durny jestem... specjalnie kupilem pompe w serwisie Opla zeby wyeliminowac ten problem.Cos nie chce mi sie wierzyc ze nowa pompa daje takie same objawy jak stara |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-09-04 10:08:42 Skoro wydałeś tyle kasy na pompę to śmigaj na TECHa niech uruchomią pompę ABS i odpowietrzą układ hamulcowy tak jak jest napisane w TISie!!!
Możesz mieć zapowietrzony akumulator ABS!!! Sprawdź jeszcze przednie zaciski czy się przesuwają swobodnie. |
eisvogel Monachium | 2006-09-04 23:03:57 Scooby co tu jest" akumulatr ABS" mozesz blizej to sprecyzowac? i jesli moge prosic zobacz co pisza w TISie na ten temat bo tego nie mam.Dzieki z gory |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-09-05 14:56:11 Jak miałem TISa po polsku to w dziale szukania po symptomach było napisane coś takiego:
symptom: miękkki , gumowy pedał hamulca przyczyna: zapowietrzony akumulator ABS, to taka paskuda na wzór naczynia przeponowego w instalacji CO ( mniej więcej) -dalej, co należy zrobić to podłączyć się pod techa i uruchomić za jego pomocą pompę ABS i za pomocą specjalnego przyrządu odpowietrzyć układ hamulcowy. Domniemam że chodzi o maszynkę ciśnieniową zakładaną na zbiorniczek. Miałem gumowy pedał ale się okazało że jeden z zacisków przyrdzewiał na dolnej prowadnicy i sprężynował przy hamowaniu. Jak lekko wcisnąłem było ok, ale jak mocniej to skutek niewielki a pedał nurkował, ale myślę że to już sprawdziłeś? |
eisvogel Monachium | 2006-09-05 16:01:04 Ups... hmmm.. zabije go sprawdze.. typujesz przod czy tyl? |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-09-06 08:21:47 Tylko przód bo tam są pływające zaciski. Z tyłu są dwu-cylinderkowe na sztywno. |
biszek DEADSOUL Opel Omega B 2.5V6 Bielsko | 2006-09-06 08:31:00 Panowie nie macie co kombinowac
ja tam specem od hamulcy nie jestem ale z Pawelkiem zgadzam sie w 100% ale wiem jedno na 100% przynajmniej tak bylo we wszystkich samochodach ktorymi jezdzilem jesli sa takie objawy jak napisales to pompa przepuszcza a dokladnie zimmeringi przepuszczają no chyba ze gdzies przewod ci przerdzewial . albo z zacisku sie gdzies leje , ale wtedy plynu ubywa w zbiorniku odwiez im ta pompe i bierz nowa , szkoda twojego czasu na szukanie niewiadomo czego sprawdz tylko czy aby napewno ci plynu nie ubywa przy zapowietrzeniu pedal jest wlasnie gumowy ale nie ucieka do deski pozdrawiam |
eisvogel Monachium | 2006-09-12 19:34:20 no i znowu hamulce sa ok.
W konkursie na prawidlowa podpowiedz wygral..................................................................Scooby Zardzewiala prowadnica na zacisku. Dzieki wszystkim za zainteresowanie. Aaa.. jesli ktos potrzebuje sprawna uzywana pompe hamulcowa to mam do oddania za darmo. Prosze zglosic sie na priv Pozdrawiam |
cmarkk4 warszawa | 2006-09-15 19:11:21 Czesc wie ktoś czemu piszczą hamulce przy hamowaniu,nawet po wymianie i po przejechaniu kilku tyś km POZDRAWIAM |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2006-09-15 19:36:04
no jasne ze wiem, masz zle hamulce, wymien jeszcze raz |