Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-03-19 19:44:02 cześć wszystkim
kupuje amperomierz po promocyjnej cenie firmy conrad.pl i chcialem sie was spytać jak podpiąć amperomierz ?! dziekuje za pomoc i pozdrawiam |
Dax Polski Fiat 125p 1,3 Grodzisk Maz. | 2003-03-19 19:55:58 zdradz jak daleko sięga ta promocja! |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-03-19 20:02:14 kupuje za 25 zł z przesyłką od pewnego chłopaka z szczecina który kupil ten wskaznik w conrad.pl i nie zamontował. Mam dostac do tego jeszcze ramke na 3 wskazniki
|
ali_ 126p Poznan | 2003-03-19 20:06:54 amperomierz sie zazwyczaj podpina szeregowo |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-03-19 20:08:33 ale co jak i do czego bo ja sie nie znam na tym i chce zeby mi to wytłumaczono jak dla cofniętego
wiec poprosze o dokładne wyjasnienie dziękuję |
walkmen kraków | 2003-03-19 20:31:05 amperomierz wpinasz w szeregu z kablem wychodzącym z alternatora. bedzie mierzony wtedy prąd ładowania |
walkmen kraków | 2003-03-19 20:32:56 jak chcesz to moge ci pomóc
|
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-03-19 21:08:21 No to do roboty!!!
Skoro szeregowo,a jest to prawda powinno być to podłączone tak i w takim miejscu (na przewodzie) aby wskazywał pobór prądu z akumulatora jak i ładowanie "bateryjki".Dlatego najlepiej (robiłem tak kumplowi) wpiąć sie w przewód "+" przy akumulatorze. Do podłączenia potrzebna będzie nowa klema "dodatnia", przewód taki jakim połaczony jest akumulator z resztą autka (nie pamiętam przekroju ale coś około 1cm średnicy,najlepiej skitrać około 2 m), końcówki oczkowe aby przykręcić ów przewód do "miernika", coś do izolowania, i coś do połączenia przewodu od wskaźnika do "starej" klemy. I teraz tak: Odłączasz kleme dodatnia od akumulatora, usuwasz kleme i łaczysz w jej miejsce przewód (najlepsza specjalna śruba do skręcania grubych przewodów ze sobą). Drugi koniec tego przewodu podłączasz do "+"na amperomierzu.Teraz nową kleme zaopatrujesz w przewód (taki sam gruby jaki był do tej pory) i podłączasz do "+" na akumulatorze a"-" na amperomierzu. Jesli wszystko jest dobrze połączone to podczas kręcenia rozrusznikiem skazówka wychyli sie na czerwoną stronę (pobór prądu), a podczas przygazowywania skazowka powinna wychylać sie w przeciwna stronę. Jesli jest odwrotnie to poprostu odłącz od akumulatora kleme(by nie spowodować zwarcia) i zmień połączenie przewodów przy wskaźniczku. PAMIĘTAJ!!!!!!W PRZYPADKU ZWARCIA MOŻESZ SPALIĆ INSTALACJE AUTKA!!!!!!!!!!DLATEGO PAMIĘTAJ O DOBREJ IZOLACJII!!!!! P.S.Spotkałem sie z całkiem innymi rozwiązaniami przy łączeniu owych dobrodziejstw.Dlatego zorientuj sie u jakiegoś elektryka czy ten model odpowiada memu opisowi.... Miłej pracy i wspaniałych "ładowań". Nara |
walkmen kraków | 2003-03-19 22:03:54 jeżeli podepniesz amperomierz tak jak opisano przez simona to go spalisz bo będzie mierzył prąd jaki pobiera rozrusznik, który może pobierać i więcej niż 50 A |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-03-19 23:30:10 Chyle czoła!! Popełniłem gafe!!
W opisanym przypadku owa instalacja nie przejdzie!! "Nasz" amperomierz wyskalowany był na bodajrze 200A, a stary był jak świat!! Jednakże przyznac musze że działa do dziś. Słuchajcie!! Jednakże w przypadku kiedy podłączymy go w "szereg" z alternatorem to pokazywać nam będzie tylko ładowanie.Przecież gdy pobieramy prądu więcej niż go wyprodukujemy to niedostatek pobieramy z akumulatora!!A stanu bateryjki w naszej konfiguracji nie da sie zarejestrować!! Czyli na mój gust, jesli będzie ładowanie to będzie sie skazówka wychylać w prawo,ale jeśli tylko "zabraknie" ładowania to skazówka spocznie na "0". Jeśli jestem w błedzie to mnie uświadomcie!! Jeszcze raz sorki!!!!!!! |
BARRY F&F Sympatyk zalezy od dnia Stalowa Wola | 2003-03-20 12:31:51 qwa niech wasz szlak :] co ja sie nameczylem zeby ten zasrany schemat tu umescic nadaje sie tylko do 125p :> z alternatorem :> do 126p moge zrobic drugi |
BARRY F&F Sympatyk zalezy od dnia Stalowa Wola | 2003-03-20 12:39:49 aha ja to zerrzalem z kingi :>
"oblusga instalacji leketrycznej w samochodzie i motocyklach" zdobyslaw perzynski jak macie jakies waty :> to dam numer telefonu do goscia :] |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-03-20 17:02:04 awaria !
jednak idzie do mnie paczuszka www.fiat-furious.prv.pl |
ali_ 126p Poznan | 2003-03-21 10:17:22 nie komplikujcie juz ...rysunek jest poprawny! |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-03-21 10:46:55 Tego amperomierza czyli firmy conrad.pl ?! tak ? |