Tylan półka Cordoba 99`

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam kłopot w zamontowaniu głośników na tył Cordoby 99`.
Jeśli ktoś ma jakiekolwiek pojecie lub informacje odnośnie tego jak zrobić tam nową półkę, lub wmontować w starą głośniczki INFINITY REF 6953i 6"x9" i jak odizolować to od bagażnika to bardzo proszę o porady.

kwestia kosztów oczekiwanego efektu i zapału... nieodzowny atrybut szlifierka katowa wyzynarka z brzeszczotem do metalu odizolowac najprosciej najtaniej nie znaczy skutecznie kawałek materiału obiciowego + mata bitymiczna moze w srodek troche watoliny i robimy "poszewke " od dołu na cała pułke i tyle no chyba ze chcesz drozej dokładniej i zzabudowa profesjonalna

No właśnie tego się boję, że bede musiał ciąć metalową półkę pod szybą. A czy to nie grozi niczym strasznym, bo przeciez tam są kosze tylnych amortyzatorów, więc żebym czasami kiedyś amortyzatora w bagażniku nie znalazł. A mam jeszcze takie pytanie, czy jest wogóle sens wkładać głośniki na tylną półkę, skoro mam całkiem dobrze grający przed, czy to nie popsuje efektu?

nie montuj glosnikow na tyl!!bo jeszcze cos sie stanie a do tego jak masz dobrze grajacy sprzet z przodu i sub w bagazniku to popsuja ci scene..wyrzucisz kase w bloto, lepiej kup maty i wyglusz podloge albo dach lub drzwi tylne, najlepiej wszystko!

No właśnie narazie nic nie jest wygłuszone.
Mam na przód głośniki blaupunkt GT1E 16,5cm trójdrożne w drzwiach, blaupunkt GT100 dwudrożne w podszybiu o srednicy 10cm i wysokottonowe Alpine cos tam, nie pamiętam oznaczenia, ale kosztowały mnóstwo kasy, więc raczej są dobre. Wszystko to jest podpiete pod wzmacniacz Sinus Live 754 i powiem wam, że zamiata nieźle, więc mam pytanie, czy wygłuszenie drzwi cos pomoże? Czy warto to robić samemu, czy udać się z tym do kliniki dzwięku, bo taka firma chyba się tym zajmuje w Kraku. Jaki jest koszt takiej przyjemności jeśli sam to zrobię, a jaki gdy profesional, wie ktoś może? A właśnie, jeszcze jedno, co zrobić żeby głośniczki w podszybiu lepiej zagrały, czy da się jakoś zabudować je od spodu, bo w Cordobie jest tam poprostu dziura do ziemi, brak jakiejkolwiek skrzynki nawet pod te małe głośniczki.

#1 zanim był na czyimkolwiek miejscu pisała jak zamontować głosniki na tylnej półce, napisałabym, że nie warto, bo:
-cięcie metalowej półki to poważna ingerencja w "konstrukcję", wiele ubezpieczalni mogłoby robić w razie W (czego nikomu nie życzę) problemy- warto wiedziec takie rzeczy
-głośniki z tyłu teoretycznie uprzestrzenniają dźwięk, ale w praktyce jest tak, że go psuja, my sami nigdy nie polecamy glosnikow na tyl, zawsze staramy sie pokazac klientowi lepsze rozwiazania
#2 masz spora przekrojowke na przodzie
"kosztowały mnóstwo kasy, więc raczej są dobre" - e-e... nie zawsze tak to wygląda, dobrze że napisales "raczej"
#3 "wyglusz podloge, albo dach, lub drzwi tylne" - no ja jednak jako osoba pracujaca w branzy car audio polecalabym wytłumienie przede wszystkim drzwi przednich, bo tam są głośniki

Co do wytłumienia- jest to niezbędna sprawa tak na prawdę.
Wytłumienie daje głośnikom WARUNKI do grania, przede wszystkim tworzy im szczelną, odizolowaną przestrzeń, w której głośniki mogą poprawnie pracować.
Dodatkowo wytłumienie zmniejsza zakłócenia i hałasy dochodzące z zewnątrz
Sumując- dynamika dźwięku w aucie zwiększy sie do kilkudziesięciu procent.
Nie polecałabym wytłumienia na własną ręke, bo to troszeczke tak jakby samemu sobie zęby borować, czasami oszczędzanie wychodzi drożej niż TO na czym zaoszczędzic chcielismy.

Pozdrawiam
Ania Seroka
Max Car Audio Bydgoszcz

Może jednak zrezygnuję z tylnych głośników. A skoro o wygluszaniu mowa, to czy maty bitumiczne (głównie APP) sprzedawane na allegro są dobre do tego, czy tylko tanie, a efekt marny? Czym, jeśli można wiedzieć oczywiście, wygłuszacie drzwi przednie w M.C.A.? Jaki jest koszt orientacyjny takiej usługi w fachowym zakładzie?
I mam jeszcze jedno pytanie, bo widze, że trafiłem na osobę kompetentną, więc sobie nie bede żałował: Tweetery mam podłączone równolegle z 4" blaupunktami w podszybiu na dwa kanały Sinus Live`a a trójdrożne na pozostałe dwa ( sam to wymysliłem takie podłączenie, nie wiem, czy to jest dobrze, ale całkiem przyjemnie gra) i chciałem się dowiedzieć, czy potrzene są do tego zwrotnice, do rozdzielania sygnału pomiędzy tweeterem a tymi 10cm coaxialami, czy wystarczy tylko filtr górnoprzepustowy, który jest załączony na piecu na te dwa kanały? A właśnie jeszcze jedno: bo tego Sinus LIve mam z przodu pod tapicerką umiejscowionego, i czasami łapie mi zakłócenia z alternatora, czy takie filterki przeciwzakłóceniowe do wzmacniaczy załatwią sprawę, czy zainwestować w lepsze, potrójnie ekranowane kable? Jak wyczyścić potencjometry na wzmacniaczu?

Cytat:
2005-12-16 09:45:31, Ania-MaxCarAudio pisze:
Sumując- dynamika dźwięku w aucie zwiększy sie do kilkudziesięciu procent. Nie polecałabym wytłumienia na własną ręke, bo to troszeczke tak jakby samemu sobie zęby borować, czasami oszczędzanie wychodzi drożej niż TO na czym zaoszczędzic chcielismy.

ta tez ta czytałem

a ja i tak jestem z atyłem gdyz PRZÓD GRA ZA NISKO!!! i tyle

Czy ktoś z was fachowców może mi odpowiedzieć na pytania, które postawiłem wcześniej, czy może nikt nie ma pojęcia

zwrotnice (a przynajmniej rozdział kondensatorowy) jest potrzebny zeby ci głosniki grały w zakresie w jakim grac potrafia(czesto one maja juz wbudowane kondensatory) a mat szukaj miekkich nie tych sztywnych one sa na rolkach takich i lepiej sie nimi wygłusza bo o wiele lepiej przylegaja i mozna dokładnie "wylepic" nimi wszystko pozdro wiem ze ja nie fachowiec

Cytat:
2005-12-16 14:34:42, leemarvin pisze:
Może jednak zrezygnuję z tylnych głośników. A skoro o wygluszaniu mowa, to czy maty bitumiczne (głównie APP) sprzedawane na allegro są dobre do tego, czy tylko tanie, a efekt marny? Czym, jeśli można wiedzieć oczywiście, wygłuszacie drzwi przednie w M.C.A.? Jaki jest koszt orientacyjny takiej usługi w fachowym zakładzie? I mam jeszcze jedno pytanie, bo widze, że trafiłem na osobę kompetentną, więc sobie nie bede żałował: Tweetery mam podłączone równolegle z 4" blaupunktami w podszybiu na dwa kanały Sinus Live`a a trójdrożne na pozostałe dwa ( sam to wymysliłem takie podłączenie, nie wiem, czy to jest dobrze, ale całkiem przyjemnie gra) i chciałem się dowiedzieć, czy potrzene są do tego zwrotnice, do rozdzielania sygnału pomiędzy tweeterem a tymi 10cm coaxialami, czy wystarczy tylko filtr górnoprzepustowy, który jest załączony na piecu na te dwa kanały? A właśnie jeszcze jedno: bo tego Sinus LIve mam z przodu pod tapicerką umiejscowionego, i czasami łapie mi zakłócenia z alternatora, czy takie filterki przeciwzakłóceniowe do wzmacniaczy załatwią sprawę, czy zainwestować w lepsze, potrójnie ekranowane kable? Jak wyczyścić potencjometry na wzmacniaczu?

Przepraszam, ze odpisuje tak późno (mozna by to pod odpowiednie paragrafy podpiąć ) ale panna Moon miała nawałnice pracy, wiec oby mi to wybaczono.

Co do mat, wytłumiena i całej reszty z tym związanych spraw:

te maty na Allegro- część z nich, maty bitumiczne o grubości min. 2 mm są ok, kosztują w zasadzie średnio mało, bo tak naprawde samo posiadanie mat nie do końca załatwia problem. Ich założenie tylko pozornie jest proste.
Koszt wytłumienia - pełnego wytłumienia dzrwi w MCA to 280-330 PLN w zalezności od specyfiki drzwi. Czas wykonania to 3-4 h.

Co do pytania o system audio to powiem szczerze, że sam Prezes rozpracowywał, jak to nazwałam- zagadke detektywistyczną .

Rodzielenie sygnału na linii tweeter - coax jest niezbędne, albo zwrotnica, albo kondensator 6 dB, sam filtr górnoprzepustowy na wzmacniaczu to za mało.
Ze wzmacniaczem - trzeba by sprawdzic cinche przede wszystkim:

#1 sprawdzic cinche przy wzmacniaczu, potrząsnąć nimi troche, jak 'gwiżdże' mozliwe, ze poluzowaly sie od strony wzmacniacza przy gniazdach- poprawic
#2 jak dalej sobie pogwizduje trzeba sprawdzic czy kabel nie jest gdzies przecięty na calej swej rozciągłości - jak jest- naprawic
#3 jesli dalej nie daje za wygraną- wyjąć r/o i sprawdzic wejscia przy radiu- mozliwe ze w ktoryms miejscu styka z masa.

#4 jak nie pomoze to juz nie wiem

I to na razie chyba tyle, a z tym wzmacniaczem to co chodzi?:> Gdzie Ty go kolego dokładnie wrzuciłeś?

Pozdrowionka
Ana Moon MCA

Witam naszą ukochaną panią profesjonalistkę ponownie, po dość długiej nieobecności. Wyczekałem się na odpowiedz, ale cierpliwość to cudowny dar , naszczęscie ja go posiadam w nadmiarze Pannie MOON trzeba wszystko wybaczyć, i nie wolno się gniewać, szczególnie, że nie była zbyt mile traktowana ostatnio na forum, ale to zazdrość i szowinizm męski. Chłopków denerwuje, że nie wiedzą tyle co koleżanka i dlatego krytykują i dokuczają.
OK, koniec tej miłości, przejdzmy do konkretów
Co do zakłóceń na wzmacniaczu to już sobie poradziłem( musiałem, bo nie dało się jeździć, taki był pisk z głośników), wejścia RCA na wzmacniaczu były poluzowane i kable stykały się z masą, ale już po kłopocie(Grześ czyli ja, dał rade!!!!!) A tego Sinusa mam zamontowanego tuż pod poduchą powietrzną pasażera tak, że nawet ciekawie oświetla nóżki pasażerek , a wcale go nie widać, więc nie kusi nikogo.
A drugi powód, dla którego tam jest umiejscowiony, to fakt, że nie musiałem prowadzić tyle kabli z bagażnika i poprostu taniej mnie to wyszło bo kabelki drogie, a portmonetka jednak dno posiada
Ale zaszalałem z tym pytaniem odnośnie podłączenia głośników, aż sam Prezes musiał interweniować, ale prosze podziękować w moim imieniu za konkretną odpowiedź.
Niestety tweeterki się spaliły, więc muszę zainwestować w coś nowego, jak juz pisałem w innym temacie na forum.
A czy może Hertz dt-16 są warte zainteresowania? Lub jeszcze Ht-18 bo to podobna cena, powiedzmy, że mam 200pln na tweeterki, słucham propozycji Aniu droga koleżanko. Widziałem na Allegro tweeterki Boston Acoustics za 260 pln, warte takich pieniędzy?

Cytat:
2006-01-09 22:28:46, leemarvin pisze:
Witam naszą ukochaną panią profesjonalistkę ponownie, po dość długiej nieobecności. Wyczekałem się na odpowiedz, ale cierpliwość to cudowny dar , naszczęscie ja go posiadam w nadmiarze Pannie MOON trzeba wszystko wybaczyć, i nie wolno się gniewać, szczególnie, że nie była zbyt mile traktowana ostatnio na forum, ale to zazdrość i szowinizm męski. Chłopków denerwuje, że nie wiedzą tyle co koleżanka i dlatego krytykują i dokuczają. Niestety tweeterki się spaliły

ja jako wredna czesc tego forum dodam tylko

Kolego, ale powiedz jeszcze- te Blaupunkty jaki to dokładnie jest model. Sorki, ze tak mozolnie mi idzie odpisywanie, ale jestem ostatnio zarzucona pracą

W razie pilności wielkiej odezwij się na GG

na prawde jestem taka ukochana ?

[ wiadomość edytowana przez: Ania-MaxCarAudio dnia 2006-01-12 18:01:45 ]

[ wiadomość edytowana przez: Ania-MaxCarAudio dnia 2006-01-12 18:02:16 ]

Nio pewnie!!!!! Jakże by inaczej!!!!
Mnie się wcale nie spieszy z odpowiedziami, wiec się kobitko nie przejmuj i nie przepraszaj za to, że pracujesz i nie siedzisz nad kompem.
Te Blaupunkty to są GT1E, może nie jakieś cudo techniki Car Audio, ale graja napewno ładniej od tych wszystkich ostatnich odblaskowych wynalazków swiecących na niebiesko, o ksieżycowych parametrach i kształtach za 100pln.
Ale już podjąłem decyzję o ich zmianie na hertze hs 165, już mam kupione tweetery hertza ht-18, więc z przodu bedzię ten system. Mam nadzieję, że się spisze chociaż tak dobrze jak ten który był do tej pory: Alpine SPS-1005+Blaupunkt GT1E.
A tak nawiasem, to spaliły sie tylko kondensatory przy Alpine`ach, same głosniki sa OK, więc będą dla pasażerów podróżujacych na tylnych siedzeniach( z tym, ze nikt tam nie jeździ)