Paliwo w oleju silnikowym. Łada 2101

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Koledzy mam problem z moją Ładą, mam 2101, silnik 1200. Zatankowałem auto do pełna i wstawiłem do garażu, po ok. 10 dniach postoju, chce odpalić auto a tu nic, świece zalane i czuć benzynę, pomyślałem zalany, wyczyściłem świece, odpalam i nic, pompuje trochę paliwo pedałem gazu i "rzygło" z gaźnika do góry(klapa z filtra zdjęta), ostro było czuć benzyną.Pomyślałem paliwo jest w oleju...; wymieniam olej a tu ... z miski olejowej wylało mi się ok 7- 8litrów!!!
No to pomyślałem, że paliwo dostaje się przez dziurawe membramki w pompie paliwa, rozkręciłem przedmuchałem, sprawdziłem... wszystko ok, no i zgłupiałem, wątpię żeby to były pierścienie, bo auto ma przejechane 59000, org. przegieg i chodziło jak burza, żadnego spadku mocy, nic, nawet powiem że jak na takie auto to było zadziwiająco dynamiczne i zrywne, a kilka dni prędzej byłem Ładą we Wrocławiu i nic się nie działo. Ach dodam jeszcze że może jest że paliwo dostało się jakoś do miski olejowej na postoju, bo jak przyszedłem to na wskaźniku paliwa wskazywało ok 2/3 baku, a przed wjazdem do garażu był pełny bak, nie wiem czy to możliwe, ale tak mi się wydaje. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Paliwo w oleju to owszem, może być, ale jeśli twierdzisz że z miski zeszło
Cytat:
7- 8litrów

to powiem ci, że masz perpetum mobile - 3-4 litry paliwa same zapompowały się do układu smarowania? Do tego pod ciśnieniem? Spróbuj wlać taką ilość przez korek, życzę szczęścia.
Jak silnik nie pracuje, to nie ma cudu - pompa paliwa też nie. Jedyne paliwo jakie może ci spłynąć znajduje się w gaźniku, więc jeśli te 7-8 litrów nie jest wyssane z palca, to zastanów się co to za mikstura. Ja paliwo w takich ilościach wykluczam.

100% paliwo, też byłem tym zdziwiony, ale tak było, sam wymieniałem olej.

To jest możliwe, spokojnie, poprzez membrane, paliwo dostało się do miski. Ale kiedyś miałem Bisa, sprawdzam olej, a tu podwójny stan, i tak samo, myślę ze to membrana, rozbieram pompkę, a tu nic, wszystko OK. Co się okazało potem? Tankowałem na tanim cpn-ie tanie paliwo. Mechanik wytłumaczył o co chodzi; do benzyny dolewają jakiś rozpuszczalnik, który nie spala się w komorze, tylko po ściankach spływa do miski, tyle ze na to trzeba trochę czasu, a u ciebie od razu.

Tzn. jak przyszedłem do garażu to kręciłem chyba ze 100 razy, pompowałem paliwo pedałem itd, ale to mogło dziać się prędzej, bo zdarzało mi się że ostatnio jak chodziła na niskich obrotach, np. na zakręcie to mrugała kontrolka ciśnienia oleju, pewnie przez zbyt rozrzedzony olej.

Jak ci chodziła na niższych obrotach to ja bym podejrzewał właśnie pompke. Membrane mozesz przedmuchiwać, oglądać a ona i tak bedzie lała. Zmień ją i zobaczysz. Jeśli pompki będziesz pewny (zmienisz) to sprawdź zawór iglicowy w gaźniku. Możliwe, ze ci puszcza cały czas i po ściankach do miski.

Teraz możesz kupić sobie trabanta, masz gotowa mieszankę

Witaj! Jeśli mogę Ci coś doradzić to wpierw zmień pompę paliwa. W Ładzie 2106 oryginalną radziecką pompę wymieniłem na pompę z Malucha na szrocie. Pasuje bez jakichkolwiek przeróbek- więc myślę, że i w Twoim samochodzie będzie to samo. Niestety pompa Malucha nie ma już dźwigienki od spodu, którą można było ręcznie podpompować paliwo, jednak z tej możliwości praktycznie się nie korzysta. Jeśli to nic nie da, podejrzewałbym mimo wszystko pierścienie na tłokach (zgarniające).

Na razie wymieniłem olej, filtr i wyczyściłem pompę paliwa i będę obserwował co się dzieje z poziomem oleju, no ale Łada znowu chodzi jak brzytwa. Zamówiłem oprócz tego zestawy napraw pompy paliwa i gaźnika, bo tak ja mi doradzacie mimo wszystko chce wymienić membramki w pompie, no i oprócz tego wyczyścić i sprawdzić cały gaźnik, no i zobaczymy co dalej, ale dzięki za podpowiedzi, jak by Wam jeszcze coś przyszło na myśl, to piszcie. Pozdrawiam

Cytat:
2011-03-31 12:57:29, plyszczarz86 pisze:
Jak ci chodziła na niższych obrotach to ja bym podejrzewał właśnie pompke. Membrane mozesz przedmuchiwać, oglądać a ona i tak bedzie lała. Zmień ją i zobaczysz.

Popieram w całej rozciągłości.
Kiedyś po takiej naprawie tak z nadgorliwości zaczęła mi lać paliwo do miski olejowej.
W maluchu kiedyś szwankował alternator ,zacząłem sprawdzać ,wszystko niby ok. Potem zauważyłem mokrą plamę po paliwie ale nic nie ciekło z pompy. Zacząłem oglądać zaraz po uruchomieniu zimnego silnika na ssaniu a tam sikało jak z węża strażackiego na boki , bez ssania ok. Po rozebraniu też niby wszystko ok.
No właśnie jak pisze Ladfan pasuje pompa od malucha , nowa za całe 30 zł. Wymienić a potem bawić się ze starą.

Nie pamietam juz tego dokladnie ale czy pompka z malucha nie ma rurek o mniejszej srednicy w stosunku do Lady, duzego Fiata czy Poloneza?

Nie sprawdzałem średnic rurek w pompie paliwa z malucha. Z oględzin pamiętam, że jest identyczna jak w Ładzie, nie ma jednak dźwigni o której wspominałem wcześniej. W moim samochodzie sprawuje się bez zarzutu, szkoda czasu na roztrząsanie czy średnica rurki w tej pompce jest większa czy mniejsza. Z powodzniem ładowską pompę można zastąpić pompką z malucha i tyle. Pozdrawiam.

No niedokładnie, mniejsza średnica rurek = mniejsza wydajność pompki. Oczywiście silnik będzie chodził ale na wysokich obrotach może mu nieco brakować paliwa. No ale tak jak pisałem - wydaje mi się że jest różnica w średnicy ale nie jestem pewien.

Andrzej, masz całkowitą racje w obu przypadkach. Jest inna średnica i co za tym idzie, mniejsza wydajność. Po co kombinować z pompka od malucha czy od dużego fiata, jak bez problemu kupujemy pompkę od lady i na dodatek z rączką w takiej samej cenie. Ja kiedyś nawet do fiata kupowałem pompki od lady.

Jeśli można bez problemu kupić taką pompkę do łady to podać koledze przykładowy link do sklepu z takimi pompkami ewentualnie adres ,telefon do sklepu.

Cytat:
2011-04-04 22:31:24, milko pisze:
Jeśli można bez problemu kupić taką pompkę do łady to podać koledze przykładowy link do sklepu z takimi pompkami ewentualnie adres ,telefon do sklepu.

A tutaj kilkamy po pompke.

Nie pasuje? Klikamy po druga pompke

[ wiadomość edytowana przez: SzokoLada dnia 2011-04-04 23:33:57 ]

Ten drugi link zdaje się prowadzić do pompki bez dźwigienki
Kiedy ja kupowałem dwa miesiące temu membranę do swojej pompki w sklepie od ręki proponowano mi całą nową, więc chyba faktycznie ten towar jest dostępny.

Z pompkami nie ma najmniejszych problemów, ja na wakacjach zakładałem nową, dostępna od ręki. Jakby ktoś potrzebował to dobry sklep jest na Okulickiego niedaleko Baru Rybnego

Koledzy spokojnie , nie licytujcie się na rynku są i pompki i uszczelki i membramki i całe zestawy naprawcze, tak że nie ma o co się przegadywać, ja zamówiłem uszczelki i membramki, wymienię to dam znać co i jak.

Cytat:
2011-04-04 22:31:24, milko pisze:

Kolego Milko, bede tutaj niemily ale mozna wykazac odrobine inicjatywy i samemu poszukac, zwlaszcza ze chodzi tu rowniez o rzeczy ogolnodostepne i nie wymagajace zadnego wysilku poza wejsciem na Allegro. Co innego jesli chodzi rzeczy trudne do kupienia - tu kazdy z nas chetnie pomoze