W Haynes'ie jest schemat korka:
Po naszemu:
Korek składa się z dwóch zaworów - wylotowego i "odpowietrznika".
Gdy płyn się rozszerza z powodu rosnącej temperatury, przepływa do zbiornika wyrównawczego przez odpowietrznik. Gdy temperatura maleje, proces jest odwrotny. Gdy płyn zaczyna się gotować albo jego temperatura wzrasta gwałtownie, przepustowość odpowietrznika jest za mała. Zawór się zamyka i izoluje układ od zbiornika wyrównawczego. Ciśnienie w układzie wzrasta, co w rezultacie podwyższa temperaturę wrzenia płynu, chłodnica oddaje więcej ciepła. Gdy wraz z dalszym wzrostem temperatury, ciśnienie w układzie przekroczy 7,1 lbf/in2, zawór wylotowy się otwiera i gotujący się płyn wydostaje się do zbiornika wyrównawczego.
Jak widać, korek wcale nie jest taki prosty jakby mogło się wydawać i pełni bardzo ważną rolę.
Przykładowa sytuacja: gdyby zawór wylotowy się zaciął, a ciśnienie dalej rosło, to coś w końcu strzeli - któryś wąż, chłodnica albo jakaś uszczelka.