MotoNews.pl
9 Dziwny problem z zaworem EGR (194040/26) - NT

Dziwny problem z zaworem EGR

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siemka dobrzy ludzie

Zanim przedstawie problem to napiszę że pół nocy spędziłem w wyszukiwarce i nic

Trzy m-ce temu założyłem sekwencję i niedawno byłem na poprawce bo był błąd w programie i samochód mi gasł. Ucieszyłem się niezmiernie że wszystko jest już ok a tu nagle ZONK !!!

Zapaliła się CHECK ENGINE.

Wybłyskałem - kod 32 - poczytałem forum i wywaliłem dziada.
Po dwóch dniach spokojnej jazdy znów CHECK. Znów błąd 32.

Poczytałem jeszcze trochę i dowiedziałem sie tyle że to zbyt bogata/uboga mieszanka.

Wszyscy piszą że błąd jest " normaką" na LPG ale:
- sekwencja nie wprowadza takich będów
- jak całkiem wyłącze gaz i jazda na paliwie to też się zapala

Odkąd zapalił się ten błąd po raz pierwszy do dziś samochód chodzi jak traktor i na PB i LPB. Po restarcie na ssaniu jest lux a potem - "trabant" - oczywiście na PB ( nie przełączam na gas od razu)

Nie wiem ile pali PB bo tylko na rozruchy ale wydaje mi się że sporawo, LPB - 9-14 ( kwestia dystrybutora

)

Ja obstawiam SONDĘ LAMBDA.

Czy mam rację?? ( nie wyskakuję mi 44/45/13 i nie mam emulatora sonda bezpośrednio do kompa samochodowego)

Zresetowałeś kompa po wywaleniu EGR ?

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
2007-09-02 12:54:24, Adam4302 pisze:
Zresetowałeś kompa po wywaleniu EGR ?

Ofkors już nawet parę razy

sprawdź egr
zdejmij wężyk z egr, a na jego miejsce wetknij inny. Zassij powietrze i słuchaj czy membrana egr-a pracuje. Jeśli zasysasz a w wężyku ciągle jest powietrze to masz padnięty egr.

Praca traktorowata jest normalnym objawem na sekwencji - wtryskiwacze gazowe są hałaśliwe. Przełącz na benzynę i jeśli traktor znika to znaczy że wszystko jest ok.

Cytat:
2007-09-03 00:53:46, Robert_S pisze:
sprawdź egr zdejmij wężyk z egr, a na jego miejsce wetknij inny. Zassij powietrze i słuchaj czy membrana egr-a pracuje. Jeśli zasysasz a w wężyku ciągle jest powietrze to masz padnięty egr. Praca traktorowata jest normalnym objawem na sekwencji - wtryskiwacze gazowe są hałaśliwe. Przełącz na benzynę i jeśli traktor znika to znaczy że wszystko jest ok.

Po pierwsze EGR-u już nie mam bo wywaliłem.
Po drugie praca traktorowata nie jest normalna na sekwencji bo przez 3 m-ce chodził super , zaczął tarkotać jak pierwszy raz zapaliła się check engine.

Cytat:
2007-09-03 11:41:53, adamus0 pisze:
Po pierwsze EGR-u już nie mam bo wywaliłem. Po drugie praca traktorowata nie jest normalna na sekwencji bo przez 3 m-ce chodził super , zaczął tarkotać jak pierwszy raz zapaliła się check engine.

no jak go wywaliłeś to nie działa. Proste

tak serio to mnie się też czasem zapala błąd egr, zarówno na benzynie jak i na gazie. Egr mam po prostu odłączony - ma nieszczelną membranę.

wydaje mi się, że komputer wykrywa jego błąd na podstawie pomiarów podciśnienia w kolektorze - bo to chyba jedyny parametr na jaki wpływa egr i jednocześnie wykrywalny przez ecu.
ale to tylko takie gdybanie.

Sprawa się wyjaśniła - winna sonda

Wymienimy - zobaczymy

Pozdro