Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2007-09-02 12:50:23 Siemka dobrzy ludzie ![]() Zanim przedstawie problem to napiszę że pół nocy spędziłem w wyszukiwarce i nic ![]() Trzy m-ce temu założyłem sekwencję i niedawno byłem na poprawce bo był błąd w programie i samochód mi gasł. Ucieszyłem się niezmiernie że wszystko jest już ok a tu nagle ZONK !!! Zapaliła się CHECK ENGINE. Wybłyskałem - kod 32 - poczytałem forum i wywaliłem dziada. Po dwóch dniach spokojnej jazdy znów CHECK. Znów błąd 32. Poczytałem jeszcze trochę i dowiedziałem sie tyle że to zbyt bogata/uboga mieszanka. Wszyscy piszą że błąd jest " normaką" na LPG ale: - sekwencja nie wprowadza takich będów - jak całkiem wyłącze gaz i jazda na paliwie to też się zapala ![]() Odkąd zapalił się ten błąd po raz pierwszy do dziś samochód chodzi jak traktor i na PB i LPB. Po restarcie na ssaniu jest lux a potem - "trabant" - oczywiście na PB ( nie przełączam na gas od razu) Nie wiem ile pali PB bo tylko na rozruchy ale wydaje mi się że sporawo, LPB - 9-14 ( kwestia dystrybutora ![]() Ja obstawiam SONDĘ LAMBDA. Czy mam rację?? ( nie wyskakuję mi 44/45/13 i nie mam emulatora sonda bezpośrednio do kompa samochodowego) |
![]() Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2007-09-02 12:54:24 Zresetowałeś kompa po wywaleniu EGR ? ----------------- czasem tu zaglądam |
![]() adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2007-09-02 12:55:10
Ofkors już nawet parę razy ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-09-03 00:53:46 sprawdź egr
zdejmij wężyk z egr, a na jego miejsce wetknij inny. Zassij powietrze i słuchaj czy membrana egr-a pracuje. Jeśli zasysasz a w wężyku ciągle jest powietrze to masz padnięty egr. Praca traktorowata jest normalnym objawem na sekwencji - wtryskiwacze gazowe są hałaśliwe. Przełącz na benzynę i jeśli traktor znika to znaczy że wszystko jest ok. |
![]() adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2007-09-03 11:41:53
Po pierwsze EGR-u już nie mam bo wywaliłem. Po drugie praca traktorowata nie jest normalna na sekwencji bo przez 3 m-ce chodził super , zaczął tarkotać jak pierwszy raz zapaliła się check engine. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-09-04 00:21:06
no jak go wywaliłeś to nie działa. Proste ![]() tak serio to mnie się też czasem zapala błąd egr, zarówno na benzynie jak i na gazie. Egr mam po prostu odłączony - ma nieszczelną membranę. wydaje mi się, że komputer wykrywa jego błąd na podstawie pomiarów podciśnienia w kolektorze - bo to chyba jedyny parametr na jaki wpływa egr i jednocześnie wykrywalny przez ecu. ale to tylko takie gdybanie. |
![]() adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2007-09-12 18:21:21 Sprawa się wyjaśniła - winna sonda
Wymienimy - zobaczymy ![]() Pozdro |