Planuje zakup nowego H.Accenta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich,
Planuje zakup nowego H.Accenta.
Jesli mozecie odpowiedziec na kilka pytan abym bez obaw wstapil do grona uzytkownikow samochodow Huyndai to bede wdzieczny.
Jakim olejem jest zalany silnik H.A.? Czy wymienialiscie olej po 1000 km jak zalecaja niektorzy?
Czy silnik (1.5 benzyna) wymaga docierania?
Jak grają oryginalnie zamontowane glosniki (4szt)?
Czy serwis Hyundai'ja nie rzuca sie (utrata gwarancji) gdy montuje alarm/radio w innym warsztacie?

JerzyR

Może nie Accent, ale też nowe autko. Od lutego mam Getza 3d. Olej wymieniłem po 3kkm. Fabrycznie mam 2 głośniki i nie grają . Wydają z siebie jakieś dzwięki, rytm można usłyszeć. Wiele zależy od typu muzyki i od obycia (czy słyszałeś dobre caraudio). Zależy z czym porównywać. Może przesadzam. Nie są fatalne ale dobre też nie są. W Accencie pewnie są identyczne. Producent głośników to HMC

Cytat:
2005-06-10 17:52:51, JerzyR pisze:
Witam Wszystkich, Planuje zakup nowego H.Accenta. Jesli mozecie odpowiedziec na kilka pytan abym bez obaw wstapil do grona uzytkownikow samochodow Huyndai to bede wdzieczny. Jakim olejem jest zalany silnik H.A.? Czy wymienialiscie olej po 1000 km jak zalecaja niektorzy? Czy silnik (1.5 benzyna) wymaga docierania? Jak grają oryginalnie zamontowane glosniki (4szt)? Czy serwis Hyundai'ja nie rzuca sie (utrata gwarancji) gdy montuje alarm/radio w innym warsztacie? JerzyR

Oglądałem ostatnio nowego Accenta i nawet mi się podoba zewnątrz, natomiast w środku totalna porażka - nie dość, że plastiki słabej jakości to jeszcze ta kolorystyka - moim zdaniem wnętrze poprzedniego modelu (tego z lat 95-99) było o wiele ładniejsze.
Pozatem cena też nie jest atrakcyjna - ja bym się zastanowił nad innym autem.

MISTER

Mister ale zostaja jeszce kwestie wyposazenia... Ja sie teraz a bardzo nie orejtuje ale w czasie gdy ja kupowalem rok 2000 to byl to najbardziej korzystny zakup... Bo wyjechac wtedy Cordoba gola czy Rio to nic specjalnego... Teraz wiecej jest modli to nie wiem...

Co do Caraudio zalezy co kto lubi... jak wystarczy Ci posluchac radio to napewno ok ale jak bedziesz sluchal rocka czy techno to bedzie porazka... Do tego jest caraudio za grube pieniadze... albo kupuje sie znan firme jak TOYOTA czy BMW i masz montowane np. zestawy Technicsa

Co do silnika ja mialem 1.3 ale napewno trzeba go w jakis sposob docierac... To nie sa stare silniki co calkowicie trzeba bylo z nimi ostroznie... Ale wiadomo lepiej odrazu 160 nie leciec... Dobra rada na dostrcie raz trzeba mu dawac w kosc a raz trzeba mu oposcic i zeby spokojniutko ledwo jechal jak dobrze sobie dotrzesz to bedziesz mial osiagi niezle

A co do wymiany po 1tys nie spotkalem sie z czyms takim... ksiazka serwisowa mowi po ilu z tego co pamietam byl to pierwszy przeglad... a jakim jest zalany to nie mam pojecia tam sie zmienia raz Mobil raz Castrol ale raczej jest to pelnosyntetyk

Pozatem cena też nie jest atrakcyjna - ja bym się zastanowił nad innym autem. MISTER
[/quote]

a ogladałes inne auta a raczej ich ceny - cena toyoty corolli zaczyna sie od 58 tys + 2000 za metalic, podobnie hondy civic, czy meganki
Jakbym mial 60tys na samochod bez kredytu to pewnie skorzystalbym z twojej rady.

A moze ktos montowal radio i alarm w innym punkcie niz ASO i czy serwis w takim przypadku nie ma zastrzeżeń (gwarancja)

JR

Cytat:
Producent głośników to HMC

to ja jestem chyba farciarz bo załapałem się jeszcze na 4 głosniki Onkyo(accent co prawda z 95 r), choc w porownaniu z tym co miałem w Trbancie to jest to totalna porażka

co do instalacji radia to zapewne będą mieli jakieś "ale", najlepiej się zapytać w salonie. Ojciec w skodzie, kumpel w fiacie niemogli samemu, za to jak przywiezili do salonu to bardzo chętnie za dopłata 100 zl im radyjka zamontowali. Alarm spróbuj dostać w gratisie (w skodzie dają alarm z centralką i gumowe wykładzini bez większego problemu) może Hyundai też nie poskąpi

Cytat:
2005-06-12 12:24:33, JerzyR pisze:
Pozatem cena też nie jest atrakcyjna - ja bym się zastanowił nad innym autem. MISTER

a ogladałes inne auta a raczej ich ceny - cena toyoty corolli zaczyna sie od 58 tys + 2000 za metalic, podobnie hondy civic, czy meganki Jakbym mial 60tys na samochod bez kredytu to pewnie skorzystalbym z twojej rady

Zgadzam się że w grupie aut nowych cena jest atrakcyjna, lecz jakbym miał wydać znacznie ponad 40 kPLN to naprawdę zastanowił bym się nad autem używanym - za 30-40 kPLN można kupić naprawdę mało używane fajne autko często z bardzo bogatym wyposażeniem - np mój kumpel kupił Avensisa z 99 r z fullwypasem za 28 kPLN od 1-ego właściciela, przebieg 60 kkm (udokumentowany) czyli jak na Toyotę silnik dopiero po dotarciu

Ja zakładałem radio sam i ASO nie miało żadnego "ale".
Oleju nie wymieniłem po tysiącu kilometrów (jak dla mnie jest to wyciąganie kasy przez ASO). Nigdzie w instrukcji nie jest napisane, że trzeba wymienić olej wcześniej niż przy pierwszym przeglądzie. Co do docierania to również nie ma nigdzie wzmianki o tym, oprócz krótkiego zdania, że auto nie wymaga żadnych formalnych zabiegów docierania. Warto po prostu nie przesadzać z gazem i nie katować auta przez pierwszy tysiąc czy dwa.

A co do dywagacji czy kupić Accenta czy jakąś używkę to polecam sobie ten temat odpuścić... Kolega nie pytał czy ma kupować Accenta czy co innego, tylko zadał bardzo konkretne pytania dotyczące samego Accenta i czynności po zakupie. Z tego wniosek że już podjął decyzje i takie gadanie może Go tylko zdenerwować (mnie by zdenerwowało).

MAcTB podsumowal od siebie prywatnie acc to naparwde niezle autko jak jeszcze wezmiesz w lepszym wypoasazeniu sadze ze nie pozlaujesz... Pierwsze co to nowe auto to jest nowe auto i tyle wiesz co bierzesz nic nie ma na tym swiecie za darmo za wszystko trzeba zaplacic... Moze jakby wszyscy podchodzili tak ze lepiej kupic nowe auto gorsze ale nowe to pewnie bysmy byli juz naparwde dobrze rozwinietym krajem... Ale ze kazdy woli polatac posapwac to jest jak jest... Zgadzam sie z MacTB pytanie konkretne bylo i tyle

PS. Alarm montowali mi w ASO - bardzo dobrze zrobiony ale od tego facet specjalnie przyjezdzal.. oni tylko posrednicza ale pewnie za to biora $$$
Radio tu nic mi sie nie udalo zdzialas w ASO powiedzieli mi montaz na wlasna reke = utrata gwarancji na eleltryke ale walcz to pewnie cos Ci sie uda wyciagnac w ksiazeczce jest napisane i ciezko z nimi sie spierac ale niektorym sie udalo patrz MacTB Aha ktos pisal ze udalo mu sie wyciagnac cos tak zgodze sie nam dali centralny za free zawsze cos dadza bo jak powiesz ze wezmiesz u innego dealera