Pytanie odnośnie stożkawego filtra powietrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Założyłem dziś filtr stożkowy K&N, do bmw e36 318is, i jak tak testowałem jego działanie podczas postoju i jak go tak gazowałem w pewnym monecie tak "strzelił" jak czasem ma to miejsce w samochodach z gazem, nic się nie stało ale zastanawiam się dlaczego?? I jaka może być tego przyczyna? Stożek dobrałem wydaje mi się że prawidłowo, jego średnica wolou jest taka sama jak średnica tej rury dochodzącej do przepustnicy (70mm) został założony w miejsce fanrycznej puszki, podpięty pod przepływomierz za pomocą specjalnej przejściówki.
Co to mogło być??? Czy to jest groźne? stało się tak raz, pozatym jest ok.

Wykonałem właśnie jazde testową, i wszytsko jest ok, ale pracuje jak bym miał turbo te stożki zawsze tak głośno pracują??

w 325 tez mialem k&n mi ta glosna praca bardzo sie podobala a co do strzalu to nie mam pojecia ci to moglo byc

Ten odgłos też mi się bardzo podoba , a ten "strzał" to był chyba jednorazowy, bo tak go bezmyślnie gazowałe i zbyt gwałtownie zdjołem noge z gazu i się "zachłyną" tym powietrzem zapwene

nie wiem czemu strzelil ale wez jedna bardzo wazna rzecz pod uwage.Zebys mial z niego pozytek i wzrost mocy do filtra nie moze isc cieple powietrze od silnika,bo efekt bedzie odwrotny.Musisz go odgrodzic od silnika jakas plyta tak by pobieral zimne powietrze,ale w zadnym wypadku cieple,bo na starcie wstydu sobie mozesz narobic

Wiem wiem, już o to zadbałem, zbudowałem osłone termoczną i 2 doprowadzenia zimnego powietrza

no no nawet fachowo to wyszlo.Widac ze wiesz o co chodzi

Cytat:
Wiem wiem, już o to zadbałem, zbudowałem osłone termoczną i 2 doprowadzenia zimnego powietrza

a kupiłeś zestaw nowych pierścionków tak na przyszłość?

A mogą polecieć przez stożek??

kolega w cienkim pożegnał sie w ciągu 30tyś km no to zrobiliśmy test założyliśmy dwa filtry pierwsz był stożek a za nim orginał i niestety okazało sie że stożek wyłapuje tylko zgrubsza a ten drugi filtr też był brudny

Może jakiś słaby filtr, no i pozatym fiat to nie bmw. Może jego filtr nie był nasączony olejem.

foltrom k&n ufam w 100% nie nasaczalem go niczym 70 tys km na nim zrobilem (co jakis czas pralem i wydmuchiwalem) i jak zalozylem zwykly bo myslalem ze jest juz zuzyty to po chwili znowu wrocilrm do starego k&n

A jak sie ma filtr stożkowy do instalacji gazowej?? Czy to prawda że pogarsza prace silnika??

ja mialem instalacje i nie zauwazylem pogorszenia a wrech przeciwnie i mniej palila

Słuchajcie a jaka dokładnie jest różnica między stożkiem K&N za ok 150 zł a stożkiem innej firmy za 80 zł?? Jak na moje kulawe oko wyglądają bardzo podobnie.

bmw e30 na kulawe oka wyglada podobnie do fiata 125p jaka jest roznica miedzy nimi

Mniej więcej taka sam jak pomiędzy dacią logan a bmw M3. Chodzi o jakość wykonania, materiały z których został wykonany i trwałość.