| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dud1313 BMW Friend bmw 525 Szczecin | 2005-06-11 01:15:04 Czas wtrysku. Jaki powinien być i co ma na niego wpływ. Jak on jest badany przez sterownik silnika. Silnik m50 mam z tym problem ![]() |
VANOS E39 523i GLIWICE | 2005-06-11 01:25:41 Cięzki temat(dla mnie) jest badany przez gebery(czujniki) a wpływ maja ustawienia min, rozrzadu, wału korbowego i pewnie wielu innych pierduł- zawsze sie bałem elektroniki wiec niepomoge |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-06-11 09:03:09
chodzi ci o długość wtrysku czy o moment kiedy on następuje?
on nie jest badany z racji tego że to jest wynik. wszystkie inne parametry pracy silnika (obciążenie, temperatura itd) są ustalane po to własnie by wtrysk nastąpił w odpowiedniej chwili i miał odpowiednią długość. już zapewne wszyscy wiedzą, że moc silnika jest regulowana za pomocą dawki paliwa. jeśli wiemy też że ciśnienie w układzie paliwowym jest stałe, utrzymywane przez regulator/y, to jedyną możliwością regulacji mocy silnika jest zmiana długości otwarcia wtryskiwacza/y. to tyle jesli chodzi o długośc otwarcia wtrysku. jeśli chodzi o moment otwarcia wtryskiwacza to w uproszczeniu zalezy on od obciążenia. chodzi o to by spalanie było jak najdokładniejsze, silnik jak najekonomiczniejszy i jak najwydajniejszy. pozdrawiam |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-06-11 13:48:42 zerowy czas wtrysku świadczy o tym że wtryskiwacz ci sie nie otwiera. zacznij od włożenia na 1 cylinder wtrysku z np 2 cylindra. jeśli okaże się że na 1 est ok to znaczy że wtryskiwacz do wymiany. szczerze powiedziawszy na to bym stawiał.
pozdrawiam |