Spalanie pb95/lpg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Jak juz niektorzy wiedza z moich poprzednich postow wybieram sie dluga podroz po Europie. Ostatnio ciagle sie zastanawiam ile powinna Toyota mi palic
http://www.krzysztofbr.republika.pl/toyota.jpg

dodam, ze mam silnik 4e fe, pojemosc 1,3 (dokladnych danych wiecej nie podam, mam nadzieje, ze ze zdjecia mozna wywnioskowac..toyota 92-97 roku)
tutaj mam troche zagadke ile powinna palic?
Zakladajac ekonomiczna jazde czyli nie wiecej niz 110-120 km/h

benzyna 7 litrow? czy mniej?
na gazie instalacja brc pali mi 8-8,5 litra to duzo czy malo?

Moze ma ktos podobne auto i mi powie jakie sa normalne wskazniki spalania.

pozdrawiam serdecznie

kb

moja przy pojemności 1.6 pali 7-8 benzyny a gazu 10-11
tak więc myśle że masz calkiem nieźle

ale jak piszesz że 7 tobie pali, ciekawe jaką masz noge

moja 1.3 ale E9 a najmniej spaliła 6.6 l. ale to był rekord a tak to 7-8 l. Zależy gdzie. Myslę, że w trasie powinna spalić 7l. nie więcej.

Ta toyote kupilem w listopadzie i jezdzilem w zimie, wiec nie wiem ile dokladnie teraz benzyny bedzie palic, bo w lutym przerobilem na gaz..i do tej pory na gazie jezdze. NIestety jade po Europie i nie zawsze bede mogl na gazie.

czy mam ciezka noge, odpowiadam.

Predkosc na trasie 110-120 max, staram sie nie przekraczac nigdy 3 tysiecy obrotow, wiec chyba musze jechac spokojnie?
Jak wroce z podrozy napewno napisze Wam esej na temat 10 tysiecy po Europie, tankowania, spalania itp.

Co wiecej dodam, licze, ze na trasie zejde ponizej 7 litrow na benzynie.

pozdr

kb

Cytat:
2005-06-15 15:14:32, krzysztofb pisze:
Co wiecej dodam, licze, ze na trasie zejde ponizej 7 litrow na benzynie. pozdr kb

Wierzę że tak będzie. Osiągajac swój wynik nie jeździłam nią tylko po trasie ale pół na pół - miasto i trochę prostej drogi.

z zapalona caly czas diodą ekonomizera na zielono miedzy krecąc silniczek maks do 3500, ogolnie bez jazdy w korkach tzw. jazda ekonomiczna mi spalił 7.09 na 100km a jak deptam normalnie to i 9 wezmie spokojnie powyzej 150km/h włącza sie wir w baku

zeby zejsc ponizej 7L to musiał bym jezdzic jak typowy kapelusznik a wtedy nerwy by mi pusciły
bak masz 50L wiec przy jezdize 4E-FE z predkoscia max. szybko sie konczy

warto pamietac zeby nie schodzic ponizej 2000obr/m tylko wyzej.

ogolnie rzecz biorac przestalem juz zagladac na lampke ekonomizera a moja noga czesciej leży niżej niż wyżej, chociaz nie powiem ekonomizer czesciej swieci zielonym swiatlem niz żółtym

Cytat:
2005-06-15 17:58:31, Cromm pisze:
zeby zejsc ponizej 7L to musiał bym jezdzic jak typowy kapelusznik

spójrz na swojego avartka, tam masz kapelusz
to tak OT