STACYJKA!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przeszukałem forum w temacie zepsutych stacyjek i doszukałem się co nie co Dzięki Waszym postom udało się pojechać do pracy za pomocą śrubokręta

Teraz do rzeczy.
1. Plastikowa kostka, która jest teraz u mnie na zewnątrz - ta do której pasuje śrubokręt jest dość mocno nagrzana. Czy tak jest zawsze czy tylko jak jest odłączona i kręcona śrubokrętem? Jednym słowem czy nic się nie stanie od takiego jeżdżenia?

2. Przyczyną awarii jest pęknięty "bolec" ten wchodzący w kostkę - rozumiem że nie wchodzą pewnie w grę poxyliny i inne cuda? będę musiał wymienić całą stacyjkę czy wkład, czy też znajdę gdzieś sam bolec?
pozdro.
CoYoT

moge odpowiedziec precyzjnie bo mialem identyczna sytuacje

bolec jest monolitem z bebenkiem zamka wiec nie kupisz samego bolca..klejenie poxipolem i innymi odpada..za mala powierzchnia i za duza sila na to dziala..skleilem przekrecilem kluczyk i peklo

rozwiazan jest kilka choc wszystkie sprowadzaja sie do jednego-wymiany

mozesz podjechac do aso..tam zaproponuja ci za okolo 300 czy iles zlotych wymiane calej stacyjki i programowanie immobilisera..mozesz tez szukac na szrocie stacyjki..ale to ogolnie droga i zadka rzecz..co ja zrobilem...

ano udalo mi sie..naprawde cudem kupic na jagiellonskiej w centralnym serwisie wklad stacyjki wraz z jednym kluczykiem...ale zamiast programowac immobiliser..wyjalem swoj stary wklad..nie jest to latwe..ale jak wiesz jak zrobic to sie uda bez trudu..wiec wyjalem wklad..wzialem nowy wklad..i po kolei po sztuce wymienialem blaszki od bebenka ze starego do nowego..i tym sposobem..uzyskalem nowy bebenek do ktorego pasuje stary kluczyk wsadzilem zalozylem i zapomnialem

cena wkladu stacyjki to bylo 90zl...ale w pozostalych sklepach jak o to pytalem to robili wielkie oczy..ponoc w korei tego juz nie robia nie ma w magazynie w poslce i generalnie nowe niedokupienia..chyba ze tak jak ja trafisz na jakas reszte gdzies w sklepie...jesli ci sie nie uda..kupuj uzywana stacyjke i tyle..

co do grzania kostki to nie wiem..nie przejmowalbym sie tym i tyle

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Od jutra zacznę poszukiwania. pozdrawiam
CoYoT

na towarowej jest towarowa.. w warszawie oczywiscie i tu tez jest nr katalogowy to 96229489

[ wiadomość edytowana przez: qbaj dnia 2005-07-04 22:44:37 ]

Co do grzania kostki : w kostce są styki na których jest 12V i duży prąd (natężenie) i jeżeli powierzchnia styku jest za mała lub jest zwarcie to się styki grzeją - po pewnym czasie wypala sie (topi się) plastik w którym zatopione są styki, styki się przekrzywiają i albo robią fest zwarcie albo nie stykają. Jak kostkę kupiłem za mniej niż 50 zł.

Odgrzewam stary temat bo mi też ułamał się bolec pomiędzy częścią mechaniczną a elektryczną. Informacja na przyszłość:
za radą ślusarza kupiłem bębenek od kadeta (podobno pasują od wielu opli trzeba tylko sprawdzić czy wchodzi stary kluczy i czy bolec jest identyczny) - cena 45zł, następnie ów ślusarz dopasował nowy bębenek do starego kluczyka (zamiana zapadek) i zamontował go. Koszt usługi 15zł.
Bilans: 60zł, około 0,5 godziny robocizny i stacyjka jak nowa.
Pozdrawiam.