Cisnienie freonu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktoś wie jakie prawidłowe ma być cisnienie freonu w układzie klimatyzacji-omega b

Jak wciśniesz zaworek > powinno zrobić coś w rodzaju "psssssssss."
Jeśli zrobi tylko "pss", to znaczy, że masz za małe ciśnienie.

Cytat:
2005-06-10 21:12:39, hrumek pisze:
Jak wciśniesz zaworek > powinno zrobić coś w rodzaju "psssssssss." Jeśli zrobi tylko "pss", to znaczy, że masz za małe ciśnienie.

a ile dokładnie powinno być "s"

ciśnienie w układzie zależy od ilosci freonu ,temperatury na zewnątrz ,od tego czy klima pracuje.
Podczas pracy to ponoć 10bar strona tłoczna 4,5-sstrona ssąca.

No a jak sie nabija to nie na cisnienie tylko na wage czynnika.
No a samo cisnienie juz dla pracy to koledzy szacowni napisali nizej i zalezy po ktorej stronie i od temperatury

dzieki koledzy,ale byłem na stacjiAC/Dc klima servis i mam cisnienie 5bar a omcia ma mieć 7 bar i trzeba wymienic freon 180 zet pozdrowionka.

wymienic?a czemu nie dobic??

Cytat:
2005-06-12 15:47:01, SENATOR pisze:
wymienic?a czemu nie dobic??

Serwis klimy polega na sprawdzeniu masy czynnika, bo ciśnienie jest zmienne. Stąd najpierw odsysają wszystko co jest, a potem ładują odpowiednią ilość.

Podejście ciśnieniowe jest AFAIR możliwe, ale tylko wtedy gdy silnik i chłodziwo są zimne. Stąd w praktyce robią jak wyżej.

pozdr, Robert

Cytat:
dzieki koledzy,ale byłem na stacjiAC/Dc klima servis i mam cisnienie 5bar a omcia ma mieć 7 bar i trzeba wymienic freon 180 zet pozdrowionka.

a były jakieś tego objawy, czy np.: trzeba taką wymianę zrobić raz w roku?

Cytat:
2005-06-12 16:43:12, Diro pisze:
a były jakieś tego objawy, czy np.: trzeba taką wymianę zrobić raz w roku?

Objawy to wyższa temperatura powietrza z klimy.
U mnie było + 14 przed wymianą czynnika a po wymianie +9
przy obrotach silnika 2500 (wtedy klima ma pełną wydajność)
Wymianę wystarczy robić co 2 lata. Układ klimatyzacji ma się wtedy lepiej i dłużej zachowuje sprawność (nie koroduje).

E no na czym polega wymiana to wiem jedzynie zdziwil mnie opis ze trzeba wymienic no ale niewarzne.
Klima po 3 latach nawet jak jest super szczelna itak jest pusta bo gassss zwieje.
Pozdr

Cytat:
2005-06-12 17:40:03, SENATOR pisze:
E no na czym polega wymiana to wiem jedzynie zdziwil mnie opis ze trzeba wymienic no ale niewarzne. Klima po 3 latach nawet jak jest super szczelna itak jest pusta bo gassss zwieje. Pozdr

Na czy polega to opisał Nixon.
A skoro gasss zwiał to znaczy, że na 100% jest nieszczelność.
A wtedy to już UV i koszty.

Gass zwial bo ma taka postac ze kazdym tyci wloskiem przejdzie takich detali nieuwarza sie za nieszczelnosc taka natora tego czynnika.
To jest norma ze po 2 latach sie jedzie do servisu

Eee no... niewielkie ubytki to normalne ale całość w 2 lata to już nieszczelność. Mój czynnik w klimie miał ponad 4 lata i niewiele ubyło. Po wymianie serwisant kazał mi przyjechać po 3-4 tygodniach na sprawdzenie czy nic nie ubywa, bo jak stwierdził "nieszczelna klima to śmierć dla układu i portfela"

Rocznie czynnika może ubyć nie więcej niż 20%.
Jeśli zaś chodzi o ciśnienie, to potwierdzam relacje poprzedników, jest ono zależne od wielu czynników.
Dodam jedynie, że podczas sprawdzania szczelności klimy pompuje się w układ powietrze o ciśnieniu do 30 zdaje się bar, ale i to nie da 100% pewności co do jej szczelności.

witam.
Właśnie wczoraj nabijałem klimę i wymieniłem olej w kompresorze klimy. Dałem 200 złociszy. Jak przeczytałem wcześniej mam po kilku dniach pojechać na kontrolę szczelności?
Krzyś W.

Krzys jeśli serwisant dokładnie sprawdził szczelność układu takim specjalnym psikaczem, szczególnie zaworek gdzie się wpinał i jest wsio ok, to nie musisz. Mi mój zalecił dla własnego spokoju.
Ten gaz w klimie jest bardzo lotny tak jak hel. Tyci mikroszczelina spowoduje, że ucieknie. Lepiej mieć pewność co do szczelności. 200zł piechotą nie chodzi
Bo jeśli układ skorodował i ma gzieś dziurkę to już większa kasa.
Samo szukanie dziurki za pomocą UV to spory wydatek.
Lepiej wymieniać cały czynnik i olej w klimie co 2 lata. Wtedy będzie dłużej zdrowsza

Witam

To ja teraz z innej beczki. Czy jak ciśnienie jest za małe to może się tak dziać ze klima sie raz włącza a raz nie. Bo ostatnio zauważyłem takowe zjawisko. Siedze sobie w aucie chlodzik leci nawet niezły, następnie wyłączam auto wracam zapalam znowu włączam klime dupa coś widze że nie tak więc se przyciskam ECO i widze że nie ma reakcji na obrotach silnika.Więc podpowiedzcie co może być?

Pozdrawiam

Cytat:
i widze, że nie ma reakcji na obrotach silnika

jeżeli jest za mało czynnika, sprężarka się nie włączy, (aby się nie zepsiuła )

w sprezarce lub na ukladzie(zaleznie od systemu )sa 2 wlaczniki cisnieniowe.! jak za malo czynnika to nie wlaczy kompresora
2 jak za duzo to tez nie wlaczy
Czyli jak ci szaleje i sie nie wlacza to raczej masz za malo czynnika bo jak jest za duzo to jest jeszcze specjalny zawor upuszczajacy