Wymieniłem czujnik temp w ZETECU :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
... otóż wczoraj wziąłem sie za wymiane czujnika temperatury - tego co daje sygnał na zegary - posiadacze zeteców wiedza jaaki jest do niego dostęp ..... wszystko było by git gdyby nie to że zrobiłem to w polowych warunkach ..... najpierw najechałem lewym kołem na "przeszkode" abym mógł pod korek spustowy podstawić 5 litrową butle na płyn - na gwint butelki założyłem osłone ptrzegubu od FAVORITKI ..... żeby za dużo go nie stracić ...... po upuszczeniu około 4 litrów mogłem się zaabrać za demontaż dwóch rur gumowych idących od obudowy termostatu do chłodnicy .... i dla bezpieczeństwa zdemontowałem również jakiś krótki wężyk gumowy - od układu olejowego ...... po tym wszystkim mogłem się zabrać za odkręcanie czujnika mając do dyspozycji klucz 20 & 22 .... orginalny czujnik jest na klucz 22 .... małymi ruchami (mało miejsca) w końcu udałi mi sie go odkręcić ...... nowy czujnik firmy EBC ma główke na klucz 19 .... ale posiadana 20 udało mi sie go wkręcić ..... wszystko tesh spowrotem poskładałem .... aby siem nie zdziwić zatartym lub zagotowanym silnikiem ...... płyn wlałem spowrotem .... nie straciłem go na tyle duśo aby się nie wyrobić z jego stanem poniżej MINIMUM .....

... cała ta operacja zajęła mi około godzinki ....... ale po otwarciu maski byłem wogole sceptycznie do tego nastawiony po tym jaak zobaczyłem jaki taam jest dostęp .....

TRo ja sie podepnę pod wątek Swietego. Mam cos takiego: pokazuje mi temp prawie na norm. Wskazówka jest w polowie pola przed norm czyli taki letni silnik. A sam slysze ze zalacza sie wentylator od chlodnicy. Jade sobie dalej a tu nagle wskazówka w szybkim tempie wskakuje na połowę pola norm. Czy to ten czujnik do wymiany??? Jaki koszt? Pozdrawiam

.. wygląda na czujnik ..... u mnie jeszcze wcześniej czasami wskazowka przejawiała oznaki życia ..... sporadycznie zdarzało jej się powstać z martwych ..... wyskoczyła na środek skali albo wyżej ... w zalezności od temp ..... ale ostatnio jush od dłuzszego czasu była "martwa" ..... wcześniej jsuch sprawdziłem czy przewody i złączki są oki .... nie miałem do nich zarzutów ..... czujnik pod omomierzem świriwał ....

... ja za czujnik zapłaciłem 31 zł ..... ....

Drożyzna Po 18 u mnie są A Sławas pewnie jeszcze taniej będzie miał

... zalezy pewnie jaaki producent .... u sławasa EPS kosztuje 25 - 28 zł .... ja zapłaciłem 31 ... jakbym doliczył koszta wysyłki to by mnie na to samo wyszło ....

[ wiadomość edytowana przez: SwIeTyY dnia 2005-06-18 16:01:22 ]

Mi raczej zależy na poprawności wskazań

... niop .. dlatego wsadziłem EPS ..... wentylator się załącza przy wskazówce na wysokości literki "L" .... ....

To wymieniłeś włącznik wentylatora, a nie czujnik

... niee ..... wymieniłem to dziadostwo co jest wkręcane od dołu w obudowe wentylatora ..... na dodatek wcześniej przemierzałem miernikiem kabelki ..... i teraz po wymianie tego czujnika maam wskazania na zegarach .... a wcześniej nie miałem .... a wentylator mi się bez problemu właczał .....

Aaa... tak. To przecież EEC V Sorki

.. o dookładnie ten czujnik .... ....

No... śliczny

.. oj taak .... mi siem bardzo podobywowuje ...

Cytat:
wentylator się załącza przy wskazówce na wysokości literki "L"

ufff.... a juz myślałem że tylko u mnie tak jest

.. to normalka ..... załącza sie przy końcu skali NORMAL ....